امام حسین علیه‌السلام: ای مردم! در کسب صفات زیبای اخلاقی بکوشید و برای به دست آوردن این سرمایه‌های معنوی شتاب کنید.  (کشف الغمه، ج ۲، ص۳۰) 

وصف اهل بهشت

استاد شهید مرتضی مطهری:
ادامه مطلب

تقوا‏

استاد شهید مرتضی مطهری:
فَاتَّقُوا اللهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ؛ پس تقوای الهی داشته باشید تا آن حدی که قدرت دارید. «تقوا» از آن کلمات عجیبی است که در قرآن و در نهج‌البلاغه زیاد به کار رفته است و مکرر گفته‌ایم که این کلمه ترجمه فارسی ندارد. ریشهاش از «وَقْی» به معنای نگهداری است. پس در واقع «اتَّقوا» یعنی خود را نگه دارید؛ ولی بعد کلمه دیگری ذکر می‌کنیم که به اصطلاح تضمین است: خود را نگه دارید، مثلاً از فلان چیز بترسید.
ادامه مطلب

نقاشی روحیه‌ها‏

استاد شهید مرتضی مطهری
ادامه مطلب

د‏‏ر محضر قرآن - برگی از نهج البلاغه 1124

گناه بزرگ دامن زدن به شایعات  
در قرآن کریم یکی از بزرگ‌ترین گناهان نزد خداوند، دامن زدن به شایعات است:
آنگاه که از زبان یکدیگر (شایعات و تهمت‌ها را) می‌گرفتید و آنچه را به آن علم نداشتید، دهان به دهان می‌گفتید و این را ساده و کوچک می‌پنداشتید، در حالی که آن نزد خدا بزرگ است. (نور، ۱۵)
ادامه مطلب

مسخره کردن و اسم بد گذاشتن روی یکدیگر ممنوع!

در قران کریم، مسخره کردن یکدیگر از صفات ظالمین شمرده شده است:
ای کسانی که ایمان آورده‌اید! مبادا گروهی (از شما) گروهی دیگر را مسخره کند، چه بسا که مسخره‌شدگان بهتر از مسخره‌کنندگان باشند و زنان نیز، زنان دیگر را مسخره نکنند، شاید که آنان بهتر از اینان باشند و در میان خودتان عیب‌جویی نکنید و یکدیگر را با لقب‌های بد نخوانید (زیرا) فسق (و بدنام بودن) پس از ایمان، بد رسمی است، (و سزاوار شما نیست.) و هرکس (از این اعمال) توبه نکند، پس آنان همان ستمگران‌اند. (حجرات، ۱۱)
ادامه مطلب

د‏‏ر محضر قرآن - برگی از نهج البلاغه 1122

سه ویژگی نیکوکاران از دیدگاه قرآن  
در قرآن کریم سه ویژگی نیکوکاران، این گونه برشمرده شده است:
الَّذِينَ یُنْفِقُونَ فِی السَّرَّاءِ وَ الضَّرَّاءِ وَ الْکاظِمِينَ الْغَيْظَ وَ الْعافِينَ عَنِ النَّاسِ وَ اللَّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ (آل‌عمران، ۱۳۴)
(متّقین) کسانی هستند که در راحت و رنج، انفاق می‌کنند و خشم خود را فرو می‌برند و از (خطای) مردم می‌گذرند، و خداوند نیکوکاران را دوست مى‌دارد.
در این آیه سه ویژگی انسان‌های نیکوکار عبارت است از:
ادامه مطلب

احسان‏

آیت الله العظمی مکارم شیرازی
ادامه مطلب

در محضر قرآن - نهج البلاغه 1121

دستورالعمل قرآنی برای حل اختلافات خانوادگی
قرآن کریم راه‌حل اختلافات میان همسران در خانواده را این گونه بیان می‎فرماید:
و اگر از (ناسازگاری و) جدایی میان آن دو (زن و شوهر) بیم داشتید، پس داوری از خانواده شوهر، و داوری از خانواده زن برگزینید (تا به اختلاف آن دو رسیدگی کنند) اگر این دو بنای اصلاح داشته باشند، خداوند میان آن دو را به توافق می‌رساند، خداوند، (از نیات همه) با خبر و آگاه است. (نساء، 35)
نکته‌ها
ادامه مطلب

در محضر قرآن - نهج البلاغه 1120

ایمان و عمل صالح در کنار یکدیگر
در بسیاری از آیات قرآن کریم، ایمان و عمل صالح در کنار هم واقع شده‌اند به گونه‌ای که نشان می‌دهد این دو مکمل یکدیگر و جدائی‌ناپذیرند. یعنی ایمان تنها کافی نیست؛ بلکه باید همراه با عمل باشد. چند شاهد مثال:
وَ بَشرِ الَّذِینَ ءَامَنُوا وَ عَمِلُوا الصلِحَتِ أَنَّ لهَمْ جَنَّتٍ تجْرِى مِن تحْتِهَا الاَنْهَرُ (بقره/25)
کسانی که ایمان آورده و کارهای صالح کرده‌اند، نویدشان ده که بهشت‌ها در پیش دارند که جوی‌ها در آن روان است.
ادامه مطلب

د‏‏ر محضر قرآن - برگی از نهج البلاغه 1119

توهم مشرکان 
و (برخی از اهل کتاب و مشرکان) گفتند: خداوند فرزندی برای خود اختیار کرده است. منزّه است او، بلکه آنچه در آسمان‏ها و زمین است از آن اوست و همه در برابر او فرمان‏برند.( بقره ۱۱۶)
نكته‏‌ها:
اهل کتاب و مشرکان، هرکدام به نوعی برای خداوند فرزندی می‏‌پنداشتند، این آیه ردّی است بر این توهّم غلط و نابجا، و ذات خداوند را از چنین نسبت‌‏هایی منزّه می‏داند.
خدا را با خود مقایسه نکنیم. اگر انسان نیاز به فرزند دارد، به‌خاطر موارد ذیل است:
۱. عمرش محدود است و میل به بقای خویش و نسل خویش دارد. 
ادامه مطلب

صفحه‌ها