امام رضا علیهالسلام میفرمایند: «فالجسد بهذه المنزلة و بالتدبیر فی الاغذیة و الاشربة یصلح و یصح و تزکو العافیة فیه» پس بدن بمنزلت همان زمین است به تدبیر عاقلانهای که در خوراک و نوشاب بکار میرود صحیح و سالم میماند و نیروی سلامتی در آن زیاد میگردد.
جامعه را تکتک افراد آن میسازند؛ بنابراین برای داشتن جامعهای سالم، باید سلامت همه مردم را در نظر داشت. حتی با ارائه بهترین خدمات به بیماران مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی، نمیتوان از وضعیت سلامت جامعه مطمئن بود. آنچه سلامت عمومی بر آن تأکید دارد، توجه به مردم، پیش از بروز بیماری است. سلامت عمومی، رویکردی کنشگرا دارد، نه واکنشگرا.
شیر مایعی است که هم انسانِ تشنه را سیراب و هم انسان گرسنه را سیر میکند. اما در گروهی از روایات شیر به عنوان غذایی تقویت کننده معرفی شده است. بر طبق این روایات، شیر نوشیدنیای است که استخوانها را مستحکم و بدن را نیرومند میسازد و ضعف را از تن آدمی میزداید. ابوالحسن اصفهانی میگوید: نزد امام صادق علیهالسلام بودم. مردی به آن حضرت عرض کرد من احساس ضعف میکنم؟ [چه کنم؟] حضرت در پاسخ فرمودند: «بر تو باد به نوشیدن شیر؛ زیرا شیر گوشت بدن را میافزاید و استخوانها را محکم میسازد».
صدای آلارم تلفن همراه میآید. سراسیمه با چشمانی که به یک کاسه خون بیشباهت نیست و سردردی مزمن توام با استرس و دلهره از خواب برمیخیزیم. کمی چشمانمان را میمالیم. دادههای گوشی را فعال میکنیم. البته اگر از شب قبل خاموشش کرده باشیم. از یک پیامرسان به پیامرسان بعدی سرک میکشیم. پیامکها و ایمیلها را چک میکنیم. شاید هم سری به بازی اینترنتی که دیشب نیمهکاره رهایش کردیم بزنیم. آخر سر هم نگاهمان به ساعت میافتد و میبینیم «ایدلغافل» نیم ساعت است که سرمان را کردهایم در این ماسک!
نیازهای عاطفی و ارضای تمایلات عاطفی از جمله عناصر مهم بهداشت جسمانی و روانی هستند که این احساس ایمنی و ارضای عاطفی از ابتدای تولد کودک، منحصرا از سوی پدر و مادر تامین میشود. عواطف و افکار، نزدیکی زیادی با هم دارند، بدین معنی که طرز فکر افراد، تحتتاثیر احساسات و عواطف اطرافمان قرار میگیرد.
زندگی روزمره، همراه با فشارهای متعدد و متنوع طبیعی و غیرطبیعی است. خانواده جایگاهی است که اعضای آن با همکاری یکدیگر، این فشارها را کنترل و حذف میکنند. بر این مبنا، یکی از مهمترین ویژگیهای سلامت خانواده، خصلت «شفادهندگی» آن است. این عامل، یکی از اصلیترین نشانههای سلامت خانواده میباشد.
آلِرژی یا حَسّاسیَت، واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل گوناگون است. کسانی که دچار حساسیت هستند، دارای دستگاه ایمنی فوق هوشیار هستند که نسبت به مواد در ظاهر بیضرر موجود در محل زندگیشان، واکنشی بیش از حد معمول نشان می دهند.
"نیاز به محبت" از نیازهای اساسی انسان است. این مسئله در تعادل روحی و روانی انسان تأثیر فراوانی دارد. کودکی که در محیط گرم و محبتآمیز رشد کند، روانی شاد، دلی آرام و با نشاط و به تبع آن، جسمی سالم خواهد داشت. چنین فردی به زندگی امیدوار و دلگرم بوده و خود را در جهانی پرآشوب، تنها و بییاور نميبيند.
رادیو، تلویزیون، روزنامه، ماهواره، اینترنت و... هرکدام به نوعی بر زندگی ما تاثیر میگذارند. استفاده از این ابزارها و فناوریهای نو، آثار عمیقی در روابط خانوادگی و اجتماعی دارد. روانشناسان معتقدند، پیوند عاطفی که یکی از مؤلفههای خانوادههای منسجم است، در اثر استمرار فضای گفتگو و تبادل نظر میان اعضای آن، شکل میگیرد. اما رسانههای جمعی به اشکال گوناگون، این پیوند عاطفی را مخدوش میسازند و به آن آسیب میرسانند.