همچنانکه گذشت، توجه به ویژگی های شخصیتی نسل نو، یکی از مهمترین راهکارهای تقویت رویشها در نسل جوان کشور است.
از دیدگاه روانشناختی و جامعهشناختی، بطور طبیعی بین بینشها، منشها و خواستههای دو نسل، تفاوت وجود دارد. این تفاوتها یا مربوط به اقتضائات سنی است یا ناشی از شرایط خاص جامعه و جهان است که دائما متغیر است. هیچ نسلی، آینه تمامنمای آرمانهای نسل قبل با همه خصلتها و منش های آنها نیست. هر نسلی شرایط و خصوصیات روانی اجتماعی خاص خود را دارد که باید به تفاوت نسلها و ویژگیهای شخصیتی نسلها و نسل جوان توجه کرد. امام علی(علیهالسلام) میفرماید: «لا تَقْسِروا اَوْلادَكُمْ عَلى آدابِكُم، فَاِنَّهُمْ مَخْلوقونَ لِزَمانٍ غَيْرِ زَمانِكُم؛ فرزندانتان را به اخلاق و آداب وخویهای خودتان منحصر و مقید مسازید؛ چه آنها برای زمانی جز زمان شما آفریده شدهاند». (ميزان الحكمة: ج ۵، ص ۳۱۱) بنابراین باید به این تفاوتها و ویژگیهای شخصیتی نسل جوان توجه داشت.
برخی از ویژگیهای شخصیتی نسل جوان امروزی عبارت است از:
به لحاظ شخصیتی، هویتی مستقل تر از نسلهای قبل دارند. بیشتر ترجیح می دهند، آن گونه که هستند، دیده شوند و کمتر به پنهان کاری در رفتارها تمایل دارند. خوشبینترند و با خوش بینی به تعامل با جهان و فرهنگهای مختلف میاندیشند؛ بیشتر واقع گراست. تمایلات زیبایی شناختی و هنری این نسل، در مقایسه با نسل گذشته، بیشتر است. صمیمیتر و راحتتر با دیگران مراوده و معاشرت میکند.
روحیه انتقادگری دارند و درمقابل انحرافات احتمالی و کجرویها به سرعت از خود، واکنش نشان میدهند. استاد مطهری میفرماید: اگر نسل جوان ما، بین گفتار و کردار رهبران دینی تضادی ببیند، نمیتواند به اندیشه و فکر آنان اعتماد کند و از آنان پیروی نماید، پس باید برای هدایت و رهبری این نسل، گامهای نظری و عملی برداریم تا بتوانیم آنها را با مسائل دینی آشنا سازیم. (مرتضی مطهری، ده گفتار، تهران : صدرا)
شرایط و اقتضائات جهانی، انفجار اطلاعاتی و گردش سریع اطلاعات، پویایی و قدرت تحلیل بالایی به این نسل بخشیده است. میزان تبعیت و تأثیرپذیری نسل سوم از دیگران بسیار بالاست. در نتیجه نسل جوان امروزی، به الگوی مناسب نیاز دارد.