آشپزخانه، یکی از مهمترین قسمتهای بناست. میگویند معده خانه است و لازم است اصول فنگشویی (میکروبزدایی) در مورد آن به دقت به کار گرفته شود. آب و آتش، مهمترین عناصر در آشپزخانه هستند.
آشپزخانههای قدیم فرم بسیار سادهای داشتهاند و از وسایل جور واجور آشپزی خبری نبود، در ضمن نوع تغذیه نیز متنوع نبود.
اما با پیشرفت صنعت و فنّاوری و اختراع برق، هر روز با پدیده جدیدی مواجه میشویم که خانم خانه را در آمادهسازی و به عملآوری مواد غذایی کمک میکند و تهیه غذا را در کمترین زمان، ممکن میسازد.
نوع ظروفی که برای پخت و پز و آشپزی به کار میرود، بسیار مهم بوده و در تهیه غذای سالم و بهداشتی مؤثر میباشد.
اکثر آشپزخانههای امروزی، مجهز به انواع وسایل و دستگاههای جدید هستند که برقی بوده و با استفاده از تابش اشعه و حرارتهای بالا، پخت غذا را آسان کردهاند؛ مانند انواع مایکروفر، توسترها، سرخکنهای برقی، غذاسازهای مختلف و ...
انواع پیتزاها، ساندویچها، غذاهای جدید و گوشتهای سرخ شده؛ از جمله غذاهایی هستند که با حرارتهای بالا و مستقیم، درون این دستگاهها آماده میشوند. اثرات منفی تابش اشعه در محیط آشپزخانه، برای افراد و وسایل موجود در آن خطرناک و مضر است و این در درازمدت مشخص میشود.
سرخ شدن مواد غذایی به صورت تند و سریع، استفاده مکرر از روغن برای سرخ کردن، ایجاد ذائقه جدید در نوع پخت غذای افراد خانواده، فن آشپزی را از هنر به یک ضرورت تبدیل کردن، از اثرات منفی استفاده از دستگاههای جدید میباشد.
فرهنگ، جهانبینی و نوع نگاه خاص غربیان به جامعه، خانواده و زن و مرد، در تمام سطوح زندگی اجتماعی و خصوصی آنان تأثیر دارد.
معماری و سبک آشپزخانه اُپن، از رهآوردهای غربی است. این نوع معماری با فرهنگ غربی سازگاری دارد. فرهنگی که در آن روابط خانوادگی و خانه اهمیت زیادی ندارد، آشپزخانه نیز آن معنای واقعی را ندارد و برای اینکه فضای خانه بزرگتر نشان بدهد، دیوارهایش برداشته میشود و نوع آشپزی و مقدار وقتگذاری برای تهیه غذا نیز تغییر میکند. خانهای که افراد به ضرورت در آن جمع میشوند، دیگر آشپزخانه معنای دلانگیز و خوبی ندارد و دیگر آن رونق و گرمی را به محیط خانه نمیدهد. به طبع استفاده از انواع و اقسام لوازم و وسایل پیشرفته و امروزی زیاد شده و شیوه و زمان پخت هم تغییر میکند.