اکبر مظفری
- سلام بفرمایید. - حاج آقا گناهان افراد مسلمان به لحاظ عقوبت چگونه است؟
- از نظر مقررات موضوعه اسلامی که مربوط به رفتار اجتماعی افراد بشر است، هرگاه کسی شهادتین بر زبان بیاورد، مسلمان شناخته شده و از مزایای ظاهری اسلام برخوردار میگردد؛ ولی از نظر مقررات اخروی و حساب سرای آخرت از نظر رفتار خداوند، قانون «فمن تبعنی فانّه منّی» و «انّ اکرمکم عند اللّه اتقیکم» حکومت میکند.
- یعنی مسلمان هم به عذاب الهی معذب میشود؟
- بر اساس آیات قرآن کریم و روایات معصومین، این مطلب قطعی است که گناهکار هرچند مسلمان باشد، به عذاب الهی معذّب خواهد بود؛ گو اینکه وقتی دارای ایمان باشد، بالاخره به رستگاری نهایی و خلاصی از دوزخ نائل میگردد؛ ولی ممکن است نجات او پس از سالها رنج کشیدن و عذاب دیدن باشد. حساب گناهان یک عده، در شدائد و سکرات مرگ تصفیه میگردد، گروهی دیگر با عذابهای قبر و عالم برزخ، جریمه گناهان خود را میپردازند و جمعی دیگر در اهوال قیامت و شدائد حساب، کیفر خود را میبینند و عدهای به دوزخ میافتند و سالها در عذاب درنگ میکنند.
- چرا مسلمان عذاب میشود؟
- چون مقررات الهی از نظر پاداش و کیفر، سعادت و شقاوت افراد، تابع شرایط واقعی و تکوینی است. چنین نیست که اگر کسی مدعی شود که چون من نامم در دفتر اسلام ثبت شده است و اسماً مسلمانم پس باید امتیاز داشته باشم، از او پذیرفته گردد.
- در این صورت چه فرقی میان مسلمان و غیرمسلمان است؟ - فرق بین مسلمان و غیرمسلمان وقتی آشکار میشود که مسلمان به برنامهای که اسلام به او داده است، عمل بکند، آن وقت در دنیا و آخرت مسلمان بر غیرمسلمان تقدم دارد. مسلمانی که فرامین اسلام را زیر پا گذاشته و به آن عمل نمیکند، با غیرمسلمان تفاوتی ندارد تا از عقوبت کمتری برخوردار باشد؟
- برای مسلمان که عذاب ابدی وجود ندارد؟
- چرا ندارد. مسلمانان و سایر اهل توحید واقعی اگر مرتکب فسق و فجور شوند و به برنامه عملی الهی خیانت کنند، مستحقّ عذابهای طولانی در برزخ و قیامت خواهند بود و احیاناً به واسطه بعضی از گناهان، مانند قتل عمد مؤمن بیگناه، برای ابد در عذاب باقی خواهند ماند.
- عذاب مسلمان با غیرمسلمان یکسان است؟
- هر یک از سعادت و شقاوت، درجات و مراتبی دارد؛ نه اهل سعادت در یک درجه و مرتبهاند و نه اهل شقاوت. این مراتب و تفاوتها، درباره اهل بهشت به عنوان «درجات» و درباره اهل جهنم به عنوان «درکات» تعبیر میشود. - ممنون حاج آقا
منبع: برداشتی از کتاب: عدل الهی، (گناهان مسلمانان)، تالیف: متفکر شهید استاد مرتضی مطهری (ره)