امام حسین علیه‌السلام:  بخشنده‌ترین مردم کسی است که به آنکه امید ندارد و درخواست یاری نکرده، کمک کند و ببخشد. (کشف الغمه، ج ۲، ص۳۰) 

رفتار و منش طلبگی چگونه است؟ (بخش اول)

علی شیرازی

 

رفتار و منش طلبگی و آخوندی، قابل تعریف و تبیین است. اسلام عزیز با همین شیوه و روش، نسل به نسل منقل شده و به دست ما رسیده است. در آینده نیز عامل رشد اعتقادی و تقویت ایمان مردم، خصوصاً نسل جوان، رفتار و منش طلبگی و آخوندی است:
۱. امام خامنه‌ای در ۱۶ دی ۱۳۹۷ فرمودند: راز پیشرفت در مجموعه‌هایی که روحانیون در آنجاها نقش دارند یا مسئولیت دارند، رفتار آخوندی است، راز پیشرفت این است، ما باید رفتار طلبگی و آخوندی را همان‌طور که در گذشته معمول بود که با مردم رفتار می‌کردیم، آن جور باید رفتار کنیم: مردم باید در ما صدق و صفا مشاهده کنند، قناعت و سادگی زندگی مشاهده کنند، عمل به آنچه که می‌گوییم مشاهده کنند... تا آنجایی که می‌توانیم باید تلاش کنیم، اگر این شد، کار نفوذ و نفاذ پیدا می‌کند.
۲. معظم له در تاریخ ۲۵ تیر ۱۴۰۲ فرمودند: سازماندهی بایستی به سمت اداری شدن نرود، و باید به سمت طلبگی و حالت آخوندی برود، ما باید آخوند در ارتش باشیم، آخوند در سپاه باشیم، این حرف ماست؛ یعنی: چه دستگاه شما (دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی معظم کل قوا)، و چه دستگاه عقیدتی سیاسی‌ها در ارتش، و سازمان انتظامی، و وزارت دفاع، و چه دستگاه نمایندگی‌ها در سپاه، باید به معنای حضور آخوند فعال، خوش فکر، متعبد و با اخلاق در بین مردم باشد... 
من آخوندزاده هستم... وارد مسجد که می‌شدم با دانش آموز و دانشجو و با همه سلام و علیک و احوالپرسی می‌کردم، و می‌رفتم سر سجاده و رو به مردم می‌نشستم و این کار موفق بود. ایشان در ادامه می‌افزایند: آخوند در بین مردم؛ یعنی: کسی که می‌رود و با مردم حرف می‌زند، و تاثیر می‌گذارد، و فکر می‌دهد؛ یعنی خوش اخلاقی‌ها و معاشرت‌ها به معنای این نیست که ما از مقوله فکر غفلت کنیم؛ نه، فکر دارد، و فکر می‌دهد... حرف من این است... معتقدم هدف این است.
۳. رهبر عزیز و دانشمندمان در ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ فرمودند: روحانیت سنگر دل‌های مردم است، سنگر عواطف مردم است، عواطف احیاناً جریحه‌دار شده در مناطق دیگر، باید بیاید و در سایه محبت شما احساس ایمنی کند، احساس امنیت کند، از شما نباید بترسند، به شما باید محبت بورزند، از شما باید بیاموزند، به شما باید احساس اعتماد و اطمینان کنند؛ ببینید، این‌ها شاخص‌ها است. ایشان در ادامه می‌گویند: اگر چنانچه: لبخند شما، همدردی شما، همدلی شما، از خود گذشتگی، و فداکاری شما را  دید، به شما محبت پیدا می‌کند، به شما دلبسته می‌شود. 
۴. رهبر حکیم و اندیشمند انقلاب اسلامی در ۱۶ دی ۱۳۹۷ فرمودند: عقیدتی سیاسی؛ رفتار طلبگی و آخوندی داشته باشد، و رفتار تحکمی نداشته باشد که من یک وقتی گفتم که مثلاً دانشگاه افسری من باب مثال این همه جوان هستند، آنجا یک نفر روحانی را من دیده بودم که آنجا بود و این حالت (رفتار آخوندی) وجود داشت: می‌رفت با جوان‌ها غذا می‌خورد، نماز می‌خواند، ورزش می‌کرد، و به مسائل آن‌ها جواب می‌داد؛ این می‌تواند اثر بگذارد.
۵. معظم له در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ فرمودند: حضور جسمانی و فیزیکی خیلی مهم است... رفتن در محیط کار، بخصوص آن جاهایی که تراکم جمعیت و اجتماع جمعیت هست، مثلاً دانشگاه افسری تعداد قابل توجهی دانشجو هستند (آقای دیانت آنجا بود) این خیلی خوب است که بروند: وقتی کلاس دارند، یک وقت هم بازی دارند، یک وقت هم فرض کنید که نماز جماعت دارند، یک وقت در فراغت و استراحت. این (روحانی) همین‌جور دم دست باشد، جوشیدن و حضور در بین توده‌ها، دانشگاه افسری مثال بارز آن بود، در این پادگان‌ها این همه جوان هستند، من و شما در دوره جوانی‌مان اگر می‌خواستیم یک جا سخنرانی کنیم، صد نفر آدم که گیر می‌آوردیم، چقدر خوشحال بودیم، هزار نفر اتفاق نمی‌افتاد غالباً، حالا به برکت انقلاب و نظام اسلامی، چندین هزارش در اختیار ما گذاشته شده، خیلی این قیمت دارد، اثرگذاری هم فقط با سخنرانی نیست، درس دادن مهم است. در همان دوره قبل از انقلاب هم، سخنرانی‌هایی که جنبه درسی داشت، جذابیت بیشتری برای جوان‌ها داشت. درس دادن به معنای درست کلمه؛ اما در کنار درس دادن، حضور جسمانی باشد، با هم حرف بزنند، درد دل بشنوند. این‌ها خیلی مهم است. ایشان در ادامه افزودند: شما حضور اثرگذارتان آن وقتی است که: جلساتی با این‌ها داشته باشید، حرف‌های این‌ها را گوش کنید، بعد نصایحتان را بگویید، و با منطق برخورد کنید، این به نظر من اثرگذاری‌اش بیشتر از این است که مثلاً در یک انتصابی اشتباهی کرده، شما جوری وارد کار بشوید، این مهم‌تر و اثرگذارتر است.
۶. اماممان در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ فرمودند: علاوه بر تاثیر روانی، روحی، تاثیر عاطفی... تاثیرگذاری فکری لازم است؛ یعنی بایستی: طرف مقابل (ما) و مخاطب ما احساس کند که ما حرف داریم... باید حرف قوی، حرف مستحکم، حرف استوار از دین، از مبانی دینی و شریعت با این‌ها در میان بگذارید.
۷. ایشان در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۹۷ فرمودند: سرباز خانه‌ها را خیلی محترم بشمارید... این‌ها جوان‌های مردم هستند...
با این‌ها می‌شود کار کرد، این مستمع حدود ۲ سال در خدمت شماست، ۲ سال وقت کمی نیست... برنامه‌ریزی کنید برای این‌ها که وقتی می‌آیند اینجا و می‌روند بیرون، اگر بی‌دین می‌آیند، متدین بیرون بروند، اگر غیر انقلابی می‌آیند، انقلابی بروند. 
۸. معظم له در ۳۰ فروردین ۱۳۷۴ فرمودند: نیروهای انسانی را رها نکنید. نیروی انسانی دائم به تدارک معنوی و پشتیبانی معنوی احتیاج دارد. یگان را، موظفش و عضو سازمانی و آن کسی که دوره نظام وظیفه را می‌گذراند، رها نکنید، دائم این‌ها را پشتیبانی معنوی کنید که این جزو وظایف سازمان محترم و مهم عقیدتی سیاسی است. نمی‌گویم به آن‌ها درس بدهید، درس و کلاس در جای خود لازم است؛ اما اهمیتش درجه دو است، درجه اول، حرف زدن و نصیحت کردن و روحیه دادن است، این‌ها با علم حاصل نمی‌شود که ما برویم علم دین به این‌ها یاد بدهیم، این‌ها با خود دین حاصل می‌شود... کار اصلی روحانی؛ یعنی مخاطب قرار دادن دل‌ها، با دل‌ها حرف زدن و آن‌ها را تحت تاثیر قرار دادن؛ این مهم است. 
۹. امام خامنه‌ای در تاریخ ۲۵ تیر ۱۴۰۲ فرمودند: روحانی باید بین مردم برود، و در مجموعه‌ها، با افراد، و سربازان، و افسران، بنشینند و صحبت کنند؛ مثل نمونه‌ای که در دانشگاه افسری ارتش داشتیم که: با دانشجویان گرم می‌گرفت، و می‌نشست، و همان حرفی را که می‌خواهد در قالب کتاب و آیین‌نامه و این‌ها منتقل کند، با روش دلی منتقل می‌کند؛ من حرفم و نظرم این است... با دستور دادن قضیه حل نمی‌شود... بالاخره آن چیزی که می‌توانم عرض بکنم به عنوان یک آخوند و طلبه و به عنوان یک آدمی که: کار آخوندی کرده، و منبر رفته، و پیش‌نمازی کرده، و استخاره گرفته، و همه جور با مردم ارتباط داشته، و دانشگاه رفته، و جواب به سؤالات داده و چه کرده؛ این است که این جوری باید عمل کرد... یعنی دستور و فرمان کار را پیش نمی‌برد، باید در دل کار و در دل جمعیت رفت، و با نشست و برخاست‌ها، و با گفتگوها و استدلال‌ها پیش برد.