امام حسین علیه‌السلام:  شایسته نیست که انسان با ایمان، نافرمانی خدا را مشاهده کند و با بی‌تفاوتی از آن چشم بپوشد؛ بلکه او وظیفه دارد در جلوگیری از منکر اقدامی بکند.  (وسائل الشیعه، ج ۱۶، ص ۱۲۵) 

د‏‏ر محضر قرآن - برگی از نهج البلاغه 1115

سوالات نابجا نپرسید 
آیا بنا دارید از پیامبرتان سؤالات و درخواست‌‏هایی (نابجا) بکنید، آن‌گونه که پیش‌ازاین، موسی مورد سؤال قرار گرفت، و هر کس  کفر را باایمان مبادله کند، پس قطعا از راه مستقیم گمراه شده است./ بقره، ۱۰۸
نكته‏‌ها:
باتوجه‌به آیه و آنچه از شأن نزول‌‏ها برمی‏آید، بعضی از پیامبر (صلی‌الله علیه و آله) تقاضاهای نامربوط و غیرمنطقی داشتند، مثلا تقاضا می‏کردند برای ما نام‌ه‏ای از سوی خداوند بیاور! و یا نهرهایی را برای ما جاری ساز و برخی دیگر همانند بنی‌‏اسرائیل می‏‌گفتند: خداوند را آشکارا به ما نشان بده تا با چشم او را ببینیم و به او ایمان بياوريم!
آوردن معجزه و اتمام حجّت، برای صدق دعوت پیامبر لازم است، ولی انجام‌ دادن هر درخواستی، طبق هوس و میل هر فردی که از راه می‏رسد، درست نيست.
بازگویی مشکلات و تاریخ انبیا، برای دلداری دادن به پیامبر اسلام (صلی‌الله علیه و آله) است که اگر افرادی از تو سؤال و درخواست نامعقول دارند، از انبیای پیشین نیز از همین قبیل درخواست‏‌ها می‌‏کردند.
پیام‌‏ها
۱- از سؤالات و درخواست‏‌های بیجا بپرهیزید که گاهی زمینه‏‌ساز کفر است.
۲- خطراتی كه پیروان دیگر ادیان را تهدید کرده، مسلمانان را نیز تهدید می‏کند.
۳- از عاقبت و سرانجام دیگران، عبرت بگيريد.
 
اعمال انسان، بازتاب نیات و خواسته‌ها و سجایای اوست 
«هیچ‌کس چیزی را در دل پنهان نمی‌کند، مگر این که در سخنان بی‌اندیشه‌ای که از او صادر می‌شود و در صفحه صورتش، آشکار می‌گردد» حکمت ۲۶
امام (علیه‌السلام) در این گفتار حکیمانه، به یکی از اصول مهم روان‌شناسی اشاره می‌کنند. این نکته مسلم است که اعمال انسان، بازتاب نیات و خواسته‌ها و سجایای اوست که به‌صورت طبیعی ظاهر می‌گردد؛ اما گاه می‌شود انسان چیزی در درون دارد که نمی‌خواهد آن را آشکار کند، در این صورت سعی می‌کند دوگانگی در میان سخن و کردار خود با آنچه در درون دارد ایجاد کند. این دوگانگی در آنجا که انسان هشیار و مراقب باشد، ممکن است ظاهر نشود؛ اما به هنگام غفلت و عدم توجه، آنچه در درون است، خود را در عمل یا سخن‌های نیندیشیده ظاهر می‌کند. 
این پدیده، قانونی در روان‌شناسی است و امیرمؤمنان علی (علیه‌السلام) این قانون مهم را در عبارتی کوتاه و بسیار پرمعنا بدین شکل بیان فرموده است.