امام حسین علیه‌السلام:  بخشنده‌ترین مردم کسی است که به آنکه امید ندارد و درخواست یاری نکرده، کمک کند و ببخشد. (کشف الغمه، ج ۲، ص۳۰) 

آسیب‌های اجتماعی دوست ناباب

پرهیز ازدواج با زنان فاسق
پیامبر (صلی‌الله علیه و آله): ايیاكُمْ وَ خَضْراءَ الدَّمَنِ، قیلَ: یا رَسولَ اللّه‌ و ما خَضْراءُ الدَّمَنِ؟ قالَ: اَلْمَرْاَةُ الحَسْناءُ فی مَنْبَتِ السّوءِ؛
از سبزه در زباله‌دانی دوری کنید! گفتند: ای رسول خدا، سبزه در زباله‌دانی چیست؟ فرمودند: زن زیبا در خانواده بد.
کافی، ج ۵، ص ۳۳۲، ح ۴
 
لزوم پرهیز از دوستان ناباب (5) 
آسیب‌های اجتماعی دوست ناباب
همان‌طور که گفته شد، همه دوستی‌ها تأثیر خوبی روی شما ندارند. برخی از آن دوستی‌ها، نتایج جبران‌ناپذیری به جا می‌گذارند. دوستی‌های مناسب، نباید بر عزت‌نفس یا سطح شادی شما تأثیر منفی بگذارد. اگر در موقعیتی خلاف این جریان قرار گرفتید، باید نسبت به آن هوشیار باشید. هر دوستی که بر سلامت روان و بر زندگی سالم اجتماعی و شخصی شما تأثیر منفی بگذارد "سمی" تلقی می‌شود. با درک اینکه دوستی مسموم است، بسیار مهم است که از خود در برابر تأثیرات و آسیب‌های آن محافظت کنید.
یک دوست ناباب، می‌تواند آسیب‌های زیاد عاطفی، روحی و جسمی و البته اجتماعی ایجاد کند. ترک دوستی‌ها اساسا کار سختی است و ترک دوستی‌های سمی نیز به دلایل منحصربه‌فرد خود آسان نیست؛ اما آگاهی از نشانه‌ها، قدرتی را که برای محدودکردن دوست ناباب  به آن نیاز دارید را برای شما فراهم می‌کند.
آسیب‌های اجتماعی دوست ناباب
۱-متاثر شدن فعالیت‌های شخصی
شما زمان خود را که برای رسیدگی به امور شخصی و وظایف اجتماعی بسیار مهم است، عملا ازدست‌داده و مسئولیت‌ها را فراموش خواهید کرد. وقتی دور هم جمع‌شدن با دوستان و بازی‌کردن با آن‌ها باعث می‌شود کسی وظایف خود را فراموش کند؛ یعنی رفاقت بر سایر فعالیت‌ها تأثیر منفی می‌گذارد. واقعیت موجود این است که اگر دوستی داشته باشید که ناباب شناخته می‌شود، نه‌تنها اهمیت زمان انجام وظایف را به شما یادآوری نمی‌کند؛ بلکه فقط برای دور هم جمع‌شدن با دوستان، شما را تحت‌فشار می‌گذارد! دوستانی که تأثیر خوبی دارند، شما را به فعالیت‌های خوب طبق برنامه مشخص ناشی از مسئولیت‌پذیری دعوت می‌کنند و همیشه به شما یادآوری می‌کنند که زمان دیگری را به جمع‌شدن اختصاص دهید. تا این حد غرق‌شدن در روابط دوستانه، به لطمه خوردن فعالیت‌های اجتماعی فردی از جمله رسیدگی به امور کاری و شغلی، تحصیلی و زناشویی می‌انجامد.                    ادامه دارد...