در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریمهای یکجانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف متوقف کردن برنامههای صلحآمیز هستهای ایران، واژهی جدید «اقتصاد مقاومتی» به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حالوروز اقتصاد کشورمان، موردبحث قرار گرفته است. این واژه اولینبار در دیدار کارآفرینان با مقام معظم رهبری در شهریور سال ۱۳۸۹ مطرح گردید. در همین دیدار، مقام معظم رهبری «اقتصاد مقاومتی» را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل «فشار اقتصادی دشمنان» و «آمادگی کشور برای جهش» را معرفی نمودند. (بیانات در دیدار جمعی از کارآفرینان سراسر کشور، ۱۳۸۹/۶/۱۶)
برای مفهوم اقتصاد مقاومتی در همین مدتزمان کم، تعاریف متفاوتی ارائه شده که هرکدام از جنبهای به این موضوع نگاه کردهاند. در این میان، تعریف جامع و کامل از اقتصاد مقاومتی را خود رهبر فرزانه انقلاب ارائه دادهاند. ایشان در دیدار با دانشجویان فرمودند: «اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنیها و خصومتهای شدید، میتواند تعیینکنندهی رشد و شکوفایی کشور باشد.» (بیانات در دیدار دانشجویان، ۱۳۹۱/۵/۱۶)
این پژوهش که مشتمل بر بیانات حکیمانه مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) درباره اقتصاد مقاومتی است، به خوانندگان عزیز تقدیم میگردد.
ارکان اقتصاد مقاومتی
اقتصاد مقاومتی از دیدگاه رهبر انقلاب، دارای ارکان متعددی است که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میشود:
الف: مقاومبودن اقتصاد
رهبری با تاکید بر مقاوم نمودن اقتصاد کشور میفرماید: وظیفهی همهی ما این است که سعی کنیم کشور را مستحکم، غیرقابلنفوذ، غیر قابل تأثیر از سوی دشمن، حفظ کنیم و نگه داریم. این یکی از اقتضائات «اقتصاد مقاومتی» است که ما مطرح کردیم. در اقتصاد مقاومتی، یک رکن اساسی و مهم، مقاومبودن اقتصاد است. اقتصاد باید مقاوم باشد. باید بتواند در مقابل آنچه که ممکن است در معرض توطئهی دشمن قرار بگیرد، مقاومت کند. (بیانات در حرم مطهر رضوی علیهالسلام،۱۳۹۲/۱/۱)