امام حسین علیه‌السلام:  شایسته نیست که انسان با ایمان، نافرمانی خدا را مشاهده کند و با بی‌تفاوتی از آن چشم بپوشد؛ بلکه او وظیفه دارد در جلوگیری از منکر اقدامی بکند.  (وسائل الشیعه، ج ۱۶، ص ۱۲۵) 

پشت پرده تحرکات جدید گروه‌های ‌تروریستی-تکفیری در سوریه

محمد ملک‌زاده

پس از قریب به 4 سال آرامش نسبی در مناطق شمال و شمال غرب سوریه، در روزهای اخیر با حمایت برخی کشورهای منطقه و فرامنطقه‌ای، حملات گروه‌های تروریستی ـ تکفیری مجدداً علیه دولت قانونی سوریه آغاز گردید. شواهد میدانی نشان می‌دهد این گروه‌ها به طور مشخص از سوی چند کشور ترکیه، اوکراین، آمریکا و رژیم صهیونیستی حمایت می‌شوند. در این خصوص توجه به چند نکته حائز اهمیت می‌باشد.

1 .بلافاصله بعد از تحرکات اخیر در سوریه، یک مقام آمریکایی ادعا کرد که حمله جاری تروریست‌های تکفیری به استان‌های حلب و ادلب سوریه، دولت بایدن را غافلگیر کرده است؛ ولی شواهد کافی برای نقش آمریکا در این حملات وجود دارد. در فروردین ۱۴۰۰ شاید برای نخستین بار بود که «ابومحمد الجولانی»، رهبر گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» به صورت رسمی با آمریکایی‌ها گفتگو کرد. تنها دو ماه بعد نیز، «جاناتان پاول»، نماینده سازمان جاسوسی انگلیس و فرستاده سابق لندن به لیبی نیز در ادلب با الجولانی دیدار کرد. این دیدارها و تمایل تروریست‌های تحریر الشام برای تداوم آن، حکایت از توطئه جدید آمریکا و انگلیس علیه سوریه داشت. به گفته منابع خبری، الجولانی تلاش می‌کرد طرف غربی را قانع کند که متحدی بهتر از وی در فضای واقعی سوریه پیدا نخواهند کرد و باید از او به عنوان یک نیروی اپوزیسیون علیه دولت بشار اسد و متحد ایران حمایت کنند. بنابراین این اتفاقات به طور مشخص با خصومت آمریکا علیه روسیه و ایران مرتبط است، همچنانکه طبق شواهد میدانی، در این حملات حضور نیروهای ویژه اوکراینی در کنار گروه‌های تروریستی تکفیری و نیز استفاده از تسلیحات و تجهیزات نظامی اوکراینی کاملاً مشاهده می‌شود. این همکاری اوکراین با تروریست‌های تکفیری مسلح در سوریه را باید در چارچوب تلاش کی‌یف برای هدف قرار دادن «منافع روسیه» در مناطق دور از جبهه‌های اوکراین ارزیابی کرد.
2.  با توجه به اینکه آنکارا از گروه‌های معارض سوری و "هیئت تحریر الشام" حمایت نظامی و اطلاعاتی می‌کند و همچنین نیروهای ترکیه و پایگاه‌های نظامی و تجهیزات ترکی در مناطق شمالی سوریه حضور دارند، حملات اخیر تروریست‌های موسوم به تحریرالشام یا همان «جبهه النصره»، شاخه «القاعده» بدون موافقت آنکارا امکان‌پذیر نبوده است. 
3 .در حملات اخیر «هیئت تحریر شام» یا همان «جبهه النصره»، برخلاف گذشته، این گروه‌ها علاوه بر خودروهای بمب گذاری‌شده و پهپادهای مدرن شناسایی و انتحاری، از سلاح‌های سنگین و متوسط نیز استفاده کردند. این امر از پشتیبانی تسلیحاتی این نیروها توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی حکایت دارد به ویژه انکه این حملات گاهی با بمباران هدفمند اسرائیل علیه مناطق مرزی سوریه و لبنان نیز همراه بوده است. بنابراین تحرکات اخیر گروه‌های تروریستی در سوریه را می‌توان بخشی از پروژه رژیم صهیونیستی و آمریکا برای بی ثبات کردن امنیت منطقه غرب آسیا دانست.