امام مهدی (عج الله تعالی فرجه الشریف): حقانیّت و واقعیّت، با ما اهل‌بیت رسول‌الله (ص) می‎باشد و کناره‎گیری عدّه‎ای از ما، هرگز سبب وحشت ما نخواهد شد؛ چرا که ما دست‌پرورده‌های نیکوی پروردگار می‎باشیم و دیگر مخلوقین خداوند، دست‌پرورده‌های ما خواهند بود.    (بحارالانوار: ج ۵۳، ص ۱۷۸)  

فرهنگی و اجتماعی 1224

امام صادق(علیه‌السلام) و علم نجوم
تقی علی‌زاده و محمود رزاقی
امام فرمودند: در بین ستارگانی که شب در آسمان می‌بینیم، هستند ستارگانی که آن‌قدر نورانی می‌باشند که خورشید در قبال آن‌ها تقریباً بی‌نور است و نزدیک سیزده قرن طول کشید تا ثابت شد درجهان ستارگانی وجود دارد که خورشید، در قبال نور آن‌ها، یک ستاره خاموش به شمار می‌رود.
دانشمندان مؤسسه تحقیقات استراسبورگ که از اسلام‌شناسان معروف اروپایی‌اند، به این نتیجه رسیده‌اند که امام صادق (علیه السلام) هزار سال پیش از کوپرنیک، بر نظریه گردش خورشید دور زمین که تا قرون اخیر از مسلمات علمی محسوب می‌شده است، ایراد گرفتند و آن را رد کردند.
امام صادق (علیه السلام) سال‌ها قبل، به سیارات جهان آگاهی داشتند و فرمودند: «در بین ستارگان سیار، ستاره‌ای درخشنده‌تر از زهره، وجود ندارد و پس از زهره، مشتری درخشان‌ترین سیاره نام گرفت». سال‌ها بعد تحقیقات ستاره‌شناسان چنین مسئله‌ای را تایید کرد و این نمونه‌ها تنها واقف بودن گوشه‌ای از علوم امام صادق (علیه السلام)، آنهم، از بخش طبیعی و نجومی‌اش بود.
امام فرمودند: در بین ستارگانی که شب در آسمان می‌بینیم، هستند ستارگانی که آن‌قدر نورانی می‌باشند که خورشید در قبال آن‌ها تقریباً بی‌نور است و نزدیک سیزده قرن طول کشید تا ثابت شد درجهان ستارگانی وجود دارد که خورشید، در قبال نور آن‌ها، یک ستاره خاموش به شمار می‌رود.
در جای دیگر برای مفضل می‌فرمایند: ای مفضل! در طلوع خورشید و غروب آن تعمق کن و پیدایش شب و روز را ببین. اگر طلوع خورشید نبود، وضع عالم به هم می‌خورد و انسان در ادامه زندگی خود عاجز می‌شد و روی ساعات گوارا و خوشی را نمی‌دید و زمین از حرارت خورشید برکت‌های خود را ظاهر کرده و برای بهره‌برداری بشر آماده نموده است و نیز منفعت‌های غروب آفتاب را دقت کن، اگر غروب آفتاب نبود مردم لحظه‌ای استراحت و آرامش نداشتند؛ زیرا همه اوقات نیروی حرص و طلب وادار می‌کرد که بشر همه عمر خود را در تلاش زندگی به سر ببرد، با آنکه آسایش بدن و راحتی اعصاب، احتیاج مبرمی به استراحت دارد که اعضا و جوارح به زودی از کار نیفتد و استراحت شب، خواص بی‌شماری، برای جهش قوه هاضمه دارد که در نتیجه آسایش شب، طعام هضم شده به سوی اعضا نفوذ می‌کند؛ اما با این وجود، دست از تلاش و کوشش بر نمی‌داشت.
دانشمندان مؤسسه تحقیقات استراسبورگ که از اسلام‌شناسان معروف اروپایی‌اند، به این نتیجه رسیده‌اند که امام صادق (علیه السلام) هزار سال پیش از کوپرنیک، بر نظریه گردش خورشید دور زمین که تا قرون اخیر از مسلمات علمی محسوب می‌شده است، ایراد گرفتند و آن را رد کردند. امام صادق نخستین بار اعلام کردند که زمین دور آفتاب می‌گردد و توالی روز و شب ناشی از این گردش می‌باشد. اندیشمند اروپایی می‌نویسد: «فقط کسی می‌تواند به این پدیده در آن شرایط پی ببرد که عقل فوق‌العاده‌ای داشته باشد، کسی که بدون داشتن وسیله‌ای و زمینه، به حقیقتی پی ببرد که پیش از او هیچ‌کس نگفته باشد.» ولی خاورشناس غربی، نمی‌تواند دریابد که امام صادق کسی است که با منشأ علم آسمانی در تماس است. برای کسی که معتقد به وحی، الهام، علم وهبی و توانایی ویژه انبیاء و امامان نباشد، توجیه این امر مشکل است که چگونه امام صادق (علیه السلام) کرویت و گردش زمین را دور آفتاب، هزار و چندی سال پیش از کپلر و کوپرنیک اعلام کرد.
 
نگاه استاد مطهری به آینده جمهوری اسلامی
دکتر عماد افروغ
مرحوم عماد افروغ در یادداشتی با عنوان شهید مطهری و آینده جمهوری اسلامی به نکته‌های مهمی اشاره می‌کند از جمله به ویژگی‌های اندیشه استاد مطهری، نگاه عقلی و فلسفی‌اش و... و اینکه ایشان جانب انصاف را هم در داوری‌ها و هم در ارزیابی‌های خود رعایت می‌کرد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بنابر آنچه جماران روایت کرده است، مرحوم عماد افروغ، اندیشمند حوزه جامعه‌شناسی در یادداشتی با عنوان "شهید مطهری و آینده جمهوری اسلامی" که در مجله شماره 76 حضور به رشته تحریر درآورده بود بر اینکه اگر به حرف‌های استاد شهید مرتضی مطهری توجه می‌کردیم، حال و روز بهتری داشتیم تاکید کرده و چنین نگاشته است:
 حقیقت این است که اگر به حرف‌های استاد مطهری توجه می‌کردیم، امروز حال و روز بهتری داشتیم. استاد شهید مرتضی مطهری با ضرورت‌های زمانی و مکانی کاملاً آشنا بود، دغدغه یک روشنفکر حقیقی و واقعی را داشت و همواره می‌کوشید مدافع مردم باشد. شهید مطهری به عنوان یک عالم اسلامی تلاش کرد ایدئولوژی اسلامی را احیا کند و در مواجهه با چالش‌های پیش رو، سربلند بیرون آید و به مسائل، معضلات و پرسش‌هایی پرداخت که هنوز جزو پرسش‌های اساسی ما محسوب می‌شوند. می‌توان گفت که شهید مطهری درد آشناست، وی با مسائل و دغدغه‌های روز کاملاً آشنا بود و درک بسیار بالایی از سؤالات و چالش‌های روز داشت. 
 دومین نکته را که درباره ویژگی‌های شاخص اندیشه‌های استاد مطهری می‌توان مطرح کرد، باور بالایی است که وی نسبت به جامعیت اسلام داشت و اینکه مطهری اسلام را دین کامل می‌داند، به همین دلیل در بیشتر آثار وی استناد به آیات و روایات زیاد به چشم می‌خورد چرا که سعی می‌کند حسب باورهایی که دارد، پاسخ دینی کاملاً ناب به پرسش‌ها ارائه دهد. از سوی دیگر مطهری تفکر فلسفی و عرفانی بالایی داشت. مسئله سوم درباره ویژگی‌های اندیشه‌های مرتضی مطهری نگاه عقلی و فلسفی وی است، شهید مطهری عقلی بارور و شکوفا داشت. سال‌ها زحمت کشیده با آرای فیلسوفان و عرفای بزرگ آشنا بوده و تفکر فلسفی و عرفانی بالایی داشت و با این پیشینه سراغ آثار و مکاتب مختلف می‌رفت و با دلیل و برهان به مناقشات پاسخ می‌داد و در این بین، جانب انصاف را هم رعایت می‌کرد که هم در داوری‌ها و هم در ارزیابی‌های خود منصف بود. 
مطهری هم در انتقال مفاهیم مدعیان مکاتب، جانب انصاف را رعایت کرده و هم در داوری‌ها و ارزیابی‌ها، به طوری که گاهی وقتی آثار وی را مطالعه می‌کنید متوجه نمی‌شوید که این قول متعلق به خود است یا مکتبی که قرار است نقد شود. وی به علوم اسلامی تسلط داشت که غنا و محتوای آثار وی را بیشتر می‌کرد. شهید مطهری خودباور بود و به هیچ وجه شیفته مکاتب و آثاری که بررسی می‌کرد نبود. احساس می‌کرد با توجه به اندوخته‌ها و منابعی که دارد می‌توان به این شبهات پاسخ گفت و در پاسخ گفتن نیز به هیچ عنوان تعارف نمی‌کرد. گاهی فرد پاسخ را دارد؛ اما تحت تأثیر مقتضیات و شرایط روز قرار می‌گیرد؛ اما این امر در مورد مطهری صدق نمی‌کرد. 
کسی که با قلم استاد شهید آشنا باشد طهارت را حس می‌کند. علاوه بر آن، آثار شهید مرتضی مطهری بهجت آفرین و امیدبخش است و علت آن دینی بودن این آثار است؛ چرا که دین سرشار از امید است. مطالعه این آثار، امید و بهجت را به خواننده منتقل می‌کند. از آنجا که مطهری نگاه عقلی و همچنین فلسفی داشت، تأویل گرا نبود؛ اما به تأویل هم درس می‌داد؛ بلکه تلاش می‌کرد اتفاقاتی که بر اسلام گذشته اما اساساً ربطی به اسلام نداشته را بررسی کند. وی هر عقیده‌ای را بر نمی‌تابد. حسب همان نگاه تأویل گرایانه با متون و رسوم منحرف ولو به نام دین، سخت در ستیز بود که این امر در کتاب حماسه حسینی مشاهده می‌شود. 
دغدغه‌های شهید مطهری، دغدغه‌های امروز است. من اعتقاد دارم استاد شهید مرتضی مطهری بیشتر متفکر بعد از انقلاب اسلامی است، گرچه این امر نفی تلاش و نقش وی در ایجاد جمهوری اسلامی نیست؛ اما آثار وی برای بعد از جمهوری اسلامی هم کاربرد دارد، به ویژه دغدغه‌هایی که در کتاب آینده جمهوری اسلامی مطرح کرده است. دغدغه‌هایی مثل آزادی تفکر، عدالت اجتماعی، استقلال فکری و معنویت و حتی هشدارهایی که به روحانیت داده که تا حد امکان وارد مشاغل دولتی و تصدی‌گری نشده و از نقش نظارتی خود غافل نشوند. اگر به حرف‌های او توجه می‌کردیم، حال و روز بهتری داشتیم. وی در کتاب "آینده جمهوری اسلامی" تصریح کرد که اعتقاد دارد آینده جمهوری اسلامی، آینده روحانیت است. چرا که برای روحانیت جایگاه بلندی قائل است.