امام حسین علیه‌السلام:  بخشنده‌ترین مردم کسی است که به آنکه امید ندارد و درخواست یاری نکرده، کمک کند و ببخشد. (کشف الغمه، ج ۲، ص۳۰) 

رفتار و منش طلبگی چگونه است؟ (بخش دوم و پایانی)

علی شیرازی

 

۱۰. معظم له در ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ فرمودند: وظیفه عبارت است از انجام وظایف روحانی‌ای که در سایر پست‌ها و سمت‌ها و مسئولیت‌ها بر عهده داریم؛ یک وقت پیش نمازیم، یک وقت منبری هستیم، یک وقت مسئله‌گو هستیم، یک وقت سنگ صبور مخاطبین خودمان هستیم، این‌جوری است، روحانی، سنگ صبور آحاد مردم است؛ می‌آیند: درد دل‌هایشان را می‌گویند، حرف‌هایشان را می‌گویند، گره‌های ذهنی‌شان را مطرح می‌کنند. این شان باید برای: روحانیون سپاه، روحانیون ارتش، روحانیون نیروی انتظامی، و روحانیون وزارت دفاع وجود داشته باشد؛ یعنی شما عزیزان این را در درجه اول، کار اساسی خودتان بدانید؛ این مهم است.
۱۱. امام خامنه‌ای عزیز در جمع روحانیون نیروهای مسلح فرمودند: طبیعت حضور شما در نیروهای مسلح: مثل طبیعت حضور شما در مسجد، در دانشگاه، در محیط کارگری، در محیط شهری و روستایی است؛ هیچ تفاوتی ندارد. همچنان که شما در مسجد که امام جماعتید یا منبری مسجدید، وظیفه هدایت و رشد دادن فکری و اسلامی مخاطبین خودتان را دارید، یا اگر در دانشگاه به عنوان روحانی فعال هستید، وظیفه دارید که پای ابهام‌ها و سؤال‌ها و گره‌های ذهنی دانشجو بنشینید و مثل یک طبیب دلسوز - یا جسمانی، یا روان‌شناس - این گره‌ها را با سر انگشت معرفت خودتان باز کنید. یا همچنان که در یک روستا، یک روحانی خود را موظف می‌داند که اولیات دین را به آن‌هایی که بلد نیستند، تعلیم بدهد، یا در یک محیط شهری مطابق با فکر و سطح ادراک مخاطبین خود - از بازاری، اداری، کارگر و غیره و غیره - مطلب آماده کند و در سفره فکری و ذهنی آن‌ها بگذارد تا استفاده کنند، همه این‌ها در محیط نظامی هم وجود دارد.
۱۲.‌ معظم له در ۲۷ فروردین ۱۳۷۶ فرمودند: این را هم بدانید، البته این بیشتر به عهده آقایان عقیدتی سیاسی است که به یکایک افراد و همه کارکنان، باید عدم استفاده نابجا از امکانات دولتی و امکانات عمومی را آموزش داد، این را آقایان باید تعلیم بدهند؛ هم تعلیم قولی و هم تعلیم فعلی. بعضی‌ها سراغ رفتار تجمل‌آمیز و اشرافیگرانه و ماشین‌های آن‌چنانی و خانه‌های آن‌چنانی نروند. اگر این امور رعایت شد، و این پارسایی و این اهتمام به هدف اصلی محقق گردید، آن وقت امریکا که هیچ، حتی اگر ده ابرقدرت مثل امریکا، با انگیزه خصمانه نسبت به جمهوری اسلامی در دنیا هم وجود داشته باشد، به فضل پروردگار هیچ غلطی نمی‌توانند بکنند.
۱۳. ایشان در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ به یکی از مسئولین بلند پایه دفتر عقیدتی سیاسی می‌فرمایند: ممکن است بازرسی برود و بگوید: در فلان دفتر تخطی شده و اشکال هست، این‌ها کارهایی نیست که خیلی مهم باشد، مهم این است که بروند، ببینند چقدر واقعاً کارها آخوندی و طلبگی است، چقدر معنوی است. این یکی از اولویت‌هاست.
۱۴. امام خامنه‌ای در ۱۵ دی ۱۳۹۸ فرمودند: واقعاً عمل و رفتار ما تاثیر می‌گذارد و بیش از حرف‌هایمان، اعمالمان اثر می‌گذارد.
۱۵. معظم له در ۲۷ آبان ۱۳۹۷ فرمودند: شما روحانی هستید، خلاف شما دو برابر و کار خوب شما هم دو برابر است؛ چون تاثیرتان زیاد است.
۱۶. امام خامنه‌ای در ۱۶ دی ۱۳۹۷ فرمودند: عقیدتی سیاسی‌ها یک وقتی آن اوایل رفتارشان جوری بود که گویی یک فرماندهی در ردیف و مجاور فرماندهی نظامی است؛ نوع انتصاب و این‌هایشان، خوب این معلوم است که کار پیش نمی‌رود.
۱۷. مراد و مولایمان در ۲ بهمن ۱۴۰۱ فرمودند: درباره اینکه عقیدتی سیاسی‌ها مثل فرماندهان عمل کنند، یا اینکه نقش معلمی و هدایت و ارشاد و این‌ها را داشته باشند، من نظرم به دومی است، و آن کار را قبول ندارم و بارها گفته‌ام؛ اگر خلاف این عمل می‌شود در واقع تخلف از وظیفه است، کار آخوندی با کار فرماندهی، دو نوع کار است.
۱۸. ایشان در ۲۴ مهر ۱۳۸۱ فرمودند: بنده در گذشته بارها به دوستان عقیدتی سیاسی گفته‌ام، الآن هم به شما عرض می‌کنم: در محیط نظامی مثل یک امیر یا مثل یک افسر ارشد عمل نکنید؛ شأن شما، شأن یک روحانی است.
۱۹. معظم له در ۲۹ فروردین ۱۳۸۸ فرمودند: ارتباطات قلبی و معنوی همه با عقیدتی سیاسی، و عقیدتی سیاسی با همه کارکنان... روز به روز باید بیشتر بشود.
۲۰. ایشان در ۲۳ دی ۱۳۸۳ فرمودند: حضور روحانی به معنای واقعی کلمه باید روحانی و معنوی باشد. علاوه بر وظایفی که در قانون و آیین‌نامه آمده است، ملات همه آن‌ها، وظایف جریان معنوی، روی خوش، دلسوزی، استغنای نفس، و بی‌اعتنایی یک روحانی و طلبه به تشریفات، و زر و زیورها و مال دنیاست، اگر این را تامین کند، آن وقت آن حضور، حضور مطلوب و ایده‌آل خواهد شد و اثرگذار خواهد بود. روحانی عقیدتی سیاسی نباید خودش را جای فرمانده بگذارد و فرماندهی کند،  روحانی باید در درون مجموعه نیروها برود، فرماندهی، ضوابط و اصولی دارد، منش روحانی نباید منش فرماندهی باشد.
۲۱. رهبر حکیم و اندیشمندمان در ۲۷ آبان ۱۳۹۷ در دیدار یکی از مسئولین سازمان عقیدتی سیاسی فرمودند: منبری‌های ما و روحانیون و ائمه جماعت ما: با خانواده‌ها (آن‌هایی که اهل این کار هستند) ارتباطشان خوب است، و در خانواده‌ها تاثیر گذار هستند، و غیر آنکه مسجدش می‌آید... می‌توانند در خانواده‌ها اثر بگذارند - روحانیون این‌جور هستند - از این موضع در خانواده‌ها اثر بگذارید و برنامه‌ریزی کنید. معظم له افزودند: خانواده‌ها... مستمعین حاضر و آماده شما هستند که می‌توانید: در فرصت‌های مختلف این‌ها را جمع کنید، و برای آن‌ها برنامه بگذارید، و صحبت کنید، و حرف‌های نو و حرف‌های گزیده و جذاب برای این‌ها مطرح کنید، و این‌ها را جذب کنید. به شما (روحانیون عقیدتی سیاسی) که جذب شدند؛ یعنی به اسلام جذب شده‌اند، یعنی به انقلاب جذب شده‌اند.
۲۲. ایشان در ۲۵ تیر ۱۴۰۲ فرمودند: باید ببینید نتیجه کار سیاسی عقیدتی یا نمایندگی‌ها در خانواده افسران و درجه‌داران چه تاثیری گذاشته است؟ در حجاب خانواده، در نماز خواندنشان، در حضور در مراسم عبادی چقدر اثرگذار بوده است؟... حجاب، نمازخواندن، و تدین فرزندان دختر و پسر مشخص بشود... عقیدتی سیاسی... معنایش این بود که ارتشی... با مبانی دین و اسلام و انقلاب آشنا بشود... الآن هم این هدف وجود دارد... عقیدتی سیاسی برای این است.
۲۳. امام خامنه‌ای عزیز در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ فرمودند: فهم سیاسی، و تشخیص سیاسی، و اولویت سیاسی، و شناخت انحراف‌های سیاسی، و زاویه‌هایی که در خط مستقیم و صراط مستقیم سیاست درست به وجود می‌آید هم جزو وظایف ما است، جزو وظایف ما معممین است. اگر به این وظایف و تکالیف عمل کردیم، رفتار و منشمان طلبگی و آخوندی است و در جامعه تاثیر گذاریم. یک تکلیف ویژه هم بر دوش ما روحانیون هست که باید به آن توجه خاص داشته باشیم.
۲۴. رهبر حکیم و عارفمان در ۱۵ دی ۱۳۹۸ فرمودند: این آقایان علما... یک مقداری باید وادار به مطالعه کردن، و کار کردن بشوند، یعنی این‌ها هم به دوره‌های احیاناً موقت احتیاج دارند... توجه به مسائل دینی، شرعی، اعتقادی، فکری، فلسفی (ارتقاء پیدا کنند)... اگر چنانچه از این جهات این طلبه‌ها و آقایان علما... تقویت بشوند، روی مجموعه اثر می‌گذارد.