سناریوی ۳۰۰ دلاری برای نفت با بسته شدن تنگه هرمز
تحلیلگران و مقامات کشورها میگویند هرگونه اختلال در تنگه هرمز، آبراه عبوری یک پنجم نفت جهان، قیمت نفت را از ۱۱۰ تا ۳۰۰ دلار گران میکند.
به گزارش فارس؛ به دنبال حملات اخیر آمریکا به تاسیسات هستهای ایران و شدت گرفتن رویارویی نظامی میان ایران و رژیم صهیونیستی، نگرانیها درباره امنیت انرژی و آینده عرضه نفت خام در جهان به اوج خود رسیده است. کارشناسان و مقامات رسمی هشدار میدهند که هرگونه اختلال در تنگه راهبردی هرمز میتواند نه تنها بازار جهانی نفت را متلاطم کند؛ بلکه به افزایش بیسابقه بهای نفت منجر شود. در همین راستا، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه عراق، فؤاد حسین، در گفتوگوی تلفنی با وزیر خارجه آلمان، یوهان وادفول، ضمن ابراز نگرانی شدید از وخامت اوضاع در منطقه، هشدار داده است که ادامه درگیریها و بهویژه بسته شدن تنگه هرمز، میتواند اقتصاد جهانی را با شوکهای عمیق و کمسابقهای مواجه کند.
فؤاد حسین تصریح کرده است: «اگر درگیریهای نظامی گسترش یابد و تنگه هرمز مسدود شود، قیمت نفت ممکن است در کوتاهمدت به مرزهای ۲۰۰ تا حتی ۳۰۰ دلار در هر بشکه برسد؛ موضوعی که میتواند موجی از تورم را در کشورهای اروپایی و آسیایی ایجاد کرده و روند صادرات نفت کشورهای تولیدکننده، از جمله عراق، را با مشکلات جدی مواجه سازد.» این مقام بلندپایه عراقی تاکید کرده که بسته شدن این گذرگاه حیاتی، به معنای خروج حدود پنج میلیون بشکه نفت در روز از چرخه عرضه جهانی خواهد بود؛ نفتی که بیشتر از کشورهای حاشیه خلیج فارس و عراق روانه بازارهای بینالمللی میشود. در همین حال، تحلیلگران اقتصادی نیز تصویر نگرانکنندهای از آینده بازار نفت ترسیم کردهاند. بانک گلدمن ساکس، یکی از بزرگترین بانکهای سرمایهگذاری جهان، در گزارشی هشدار داده است که در صورت کاهش ۵۰ درصدی عبور نفت از تنگه هرمز، قیمت نفت برنت میتواند تا سطح ۱۱۰ دلار در هر بشکه افزایش یابد.
این بانک همچنین پیشبینی کرده که اگر اختلال در این مسیر راهبردی ادامه یابد، میانگین قیمت نفت در فصل پاییز سال ۲۰۲۵ ممکن است به ۹۵ دلار در هر بشکه برسد. همچنین، بانک جیپی مورگان نیز پیشتر در گزارشی هشدار داده بود که اگر تنگه هرمز بهطور کامل مسدود شود، آبراهی که نزدیک به ۲۰ درصد نفت جهان از آن عبور میکند، بازار جهانی نفت با بحرانی تمامعیار مواجه خواهد شد و قیمت نفت میتواند در بازه ۱۲۰ تا ۱۳۰ دلار در هر بشکه نوسان کند. تنگه هرمز، باریکهای حیاتی که ایران و عمان را از هم جدا میکند، یکی از مهمترین مسیرهای انتقال انرژی جهان است. روزانه میلیونها بشکه نفت و فرآوردههای نفتی از این مسیر به بازارهای جهانی صادر میشود و هرگونه تنش، تهدید یا انسداد آن میتواند پیامدهای گستردهای برای اقتصاد جهان به همراه داشته باشد.
هیچ مشکلی در تولید داخلی و واردات کالاهای اساسی نداریم
رییس اتاق اصناف تهران گفت: هیچ مشکلی در تولید کالاهای اساسی و واردات این کالاها وجود ندارد.
گروه اقتصادی خبرگزاری فارس؛ حمیدرضا رستگار رئیس اتاق اصناف تهران گفت: در حوزه تأمین کالاهای اساسی هیچگونه کمبودی وجود ندارد؛ فقط باید مدیریت کنیم. رئیس اتاق اصناف تهران با تاکید بر اینکه انبارهای ما پر از کالاهای اساسی است، افزود: در حوزه تأمین کالای اساسی هیچ کمبودی وجود ندارد؛ چه در زمینه نان و چه در سایر کالاها. بعضی از نگرانیها را دشمن از طریق شبکههای مجازی به مردم القا میکند. رستگار اظهار داشت: مردم باید کمک کنند کالاها را بیش از حد نیاز خریداری نکنند. رئیس اتاق اصناف تهران افزود: ما این تجربه را در دوران ۸ سال دفاع مقدس هم داشتیم؛ اما امروز شرایطمان صد درصد بهتر از قبل است. تولید داخلی ما پاسخگو است و برای واردات نیز هیچ مشکلی وجود ندارد. وی با تأکید بر ضرورت همکاری مردم در حفظ ثبات بازار بیان داشت: از مردم میخواهیم که به اندازه نیاز واقعیشان خرید کنند. هیچ اتفاقی برای اقتصاد کشور بهویژه در زمینه کالاهای اساسی رخ نداده است.
رئیس اتاق اصناف تهران همچنین از مردم خواست در صورت مشاهده هرگونه احتکار، موضوع را به نهادهای نظارتی اطلاع دهند و گفت: اگر جایی مشاهده کردند کالایی احتکار شده یا میشود، حتماً به ما اطلاع دهند تا بازرسان حضور یافته و موضوع پیگیری شود.
وزیر صمت: روند تولید در کشور عادی است
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه وظایف وزارت صمت در دوران جنگ سنگین است، گفت: با کمک صنایع و اصناف روند عادی تولید برای پشتیبانی کامل از مردم و نیروهای نظامی در جریان است.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت سید محّمد اتابک در جلسه امروز شنبه شورای معاونین وزارت صنعت، با ابراز اطمینان از اینکه مردم ایران در پرتو ایمان، همدلی و مقاومت، داغ ناکامی و شکست تاریخی را بر پیشانی دشمن صهیونی حک خواهند کرد، گفت وزارت صنعت، معدن و تجارت هم از نظر گستردگی وظایف و ماموریتها و هم از نظر طیف بسیار وسیعی از مردم که باید به آنان خدمترسانی کند، وظایف سنگینی در دوره جنگ برعهده دارد و با مراقبت جدی از تداوم روند عادی جریان تولید در کشور به همراه صنایع و اصناف برای پشتیبانی کامل از مردم و نیروهای نظامی و تامین مایحتاج آنان آمادگی کامل دارند. وی با بیان اینکه رژیم غاصب صهیونی با اقدامات خود به جهانیان ثابت کرده که فقط دشمن مردم ایران نیست؛ بلکه دشمن بشریت و انسانیت است افزود، مردم هوشمند ایران اسلامی با غیرت و تشخیص دقیق خود نه تنها در برابر این تهاجم وحشیانه سر خم نکردهاند؛ بلکه چنان بر انسجام و اتحاد خود افزوده و در سایه وحدت فرماندهی همه پشتیبان نیروهای مسلح خود هستند که اکنون اطمینان داریم جمهوری اسلامی ایران این جنگ را با پیروزی به پایان خواهد رساند و در جایگاه رفیعتری در جهان قرار خواهد گرفت.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه جنگ تحمیلی از سوی دشمنان قطعاً لطمهها، خسارات و مشکلاتی نیز در پی خواهد داشت، تصریح کرد: با تجربه گرانبهایی که در دوران 8 سال دفاع مقدس اندوختهایم برای اینکه بتوانیم در مقابل اقدامات خبیثانه و شیطانی دشمن با پیروزی و سربلندی از میدان خارج شویم، وظیفه داریم ایثارگرانه و تا پای جان، وظایف خود را به منظور تأمین و پویایی زنجیره تولید و توزیع و خدمات کشور بهگونهای انجام دهیم که روال زندگی عادی و روزمره مردم حفظ شود. وی تاکید کرد، در این راستا اعضای شورای معاونین که به عنوان معین استانها تعیین شدهاند باید به صورت روزانه آخرین وضع استانها را بررسی و پیگیر حل مشکلات آنها باشند. در این جلسه معاونین وزیر و رؤسای سازمانهای تخصصی آخرین گزارشها و برنامهها از حوزه ماموریتی خود را بیان کردند و تصمیمات لازم برای بهبود شرایط و حل مشکلات اتخاذ شد.