امام حسین علیه‌السلام:  بخشنده‌ترین مردم کسی است که به آنکه امید ندارد و درخواست یاری نکرده، کمک کند و ببخشد. (کشف الغمه، ج ۲، ص۳۰) 

مسکن بهداشتی

 حسین برهانی

 

اگر فرض کنیم که تمام افراد خانواده بهداشت فردی را رعایت کنند، باز هم شرایط خاصی برای تداوم و استمرار یک خانواده بهداشتی لازم است. مثلاً وجود مسکن بهداشتی، اولین و ضروری‌ترین رکن یک خانواده بهداشتی است. مسکن بهداشتی در واقع خانه‌ای است که تمام نیازهای جسمی و روانی ساکنین خود را مرتفع نماید. این مسکن باید دارای امکانات اولیه مثل آب، برق، گاز و تلفن باشد، سیستم دفع فاضلاب، بهداشتی باشد، ساختمان به نوعی طراحی و ساخته شده باشد که از وقوع سوانح و حوادث در اسرع وقت جلوگیری شود، امنیت داشته باشد از نور کافی خورشید بهره‌مند گردد و نزدیک کارخانه‌های پر سر و صدا و دودزا، راه‌آهن، فرودگاه، مراکز صنعتی مولد گازهای خطرناک و... احداث نشود.

متخصصین امر مسکن بهداشتی معتقدند که بخصوص از احداث مسکن در مناطق زلزله‌خیز که در کمربند زلزله قرار دارند باید جلوگیری شود و در صورتی که ساکنان زلزله زده اصرار به این کار دارند، باید از الگوهای مسکن ضد زلزله با استفاده از تجارب سایر کشورها بهره‌مند شوند و این کار هم یک نوع پیشگیری از مرگ و میر دست جمعی است و در واقع جزئی از بهداشت است. مسئولیت احداث این‌گونه مسکن‌ها با مسئولین برنامه‌ریز کشور است. یک مسکن بهداشتی باید به گونه‌ای ساخته شود که هوا به راحتی در آن جریان پیدا کند و از بروز و سرایت بیماری‌ها و سوانح حتی الامکان جلوگیری شود و به طور کلی ساکنین این مسکن بهداشتی باید در این خانه احساس آرامش و امنیت و سلامتی جسمی و روانی داشته باشند؟! امروزه فاصله طبقاتی در جامعه بسیار زیاد شده است و الگوهای مناسبی و گاه برای مسکن وجود ندارد. برخی طبقات مرفه جامعه دارای مسکنی با صدها هزاران متر مربع زیربنای مناسب هستند و خیلی از مردم دارای مسکن غیر استاندارد با حداقل زیربنا می‌باشند و عده‌ای نیز آلونکی به نام مسکن دارند؟!