«اِعْلَمْ اَنَّهُ لاوَرَعَ اَنْفَعُ مِنْ تَجَنُّبِ مَحَارِمِ اللهِ وَ الْکَفِّ عَنْ اَذَی الْمُؤْمِنِ»   هیچ خویشتنداریای سودمندتر از دوری  از حرام و پرهیز از آزار مؤمنان نیست.  (فقه الرضا علیهالسلام / ص356)

رونمایی از نسخه نفیس و خطّی قرآن کریم در کتابخانه ملّی ایران

 
بیش از ۱۰۰ برنامه فرهنگی در هفتة کتاب در کتابخانة ملّی ایران برگزار می‌شود که ازجمله مهم‌ترین این برنامه‌ها، آئین رونمایی از یک نسخه خطی قرآن کریم بازمانده از دورة سلجوقی است.
این نسخه نفیس که به همّت سازمان اسناد و کتابخانة ملّی جمهوری اسلامی ایران و باهدف حفاظت از آثار کهن ملّی در ماه‌های اخیر خریداری و در فهرست نسخ خطّی کتابخانة ملّی ایران به ثبت رسیده است، طیّ مراسمی هم‌زمان با روز کتاب، کتاب‌خوانی و کتابدار، در کتابخانه ملّی ایران (تالار قلم) رونمائی می‌شود.
این نسخه از قرآن مترجَم دورة سلجوقی به خط نَسخ کهن که احتمالاً حدود سدة ششم هجری قمری کتابت شده، از آیه ۴۱ «سوره بقره» تا آیة ۸ «سوره قارعه» را در بردارد. ترجمة فارسی کهن، در بین سطرها نوشته شده است و ترجمة تحت‌اللفظی آن، روان و رساست. در آغاز ترجمه، قبل از هر سوره به ترتیب: نام سوره، مکّی یا مدنی، تعداد آیات، تعداد کلمات، تعداد حروف، روایتی کوتاه از حضرت رسول (صل الله علیه وآله وسلم) به نقل از «اُبَیّ بن کَعب» در خواص خواندن آن سوره آمده است. این نسخة نفیس، دارای ۲۹۱ برگ و هر برگ ۱۳ سطر است که آغاز آن از آیة ۴۱ سورة مبارکة بقره و انجام نسخه آیة ۸ سوره مبارکه قارعه است.
همچنین آرایه‌های بکار رفته در نسخه، به سبک سلجوقی و مشتمل بر شمسه و ترنج‌های کوچک و متوسط و گل‌های تزئینی در حاشیة اوراق، رموز سجاوندی و مواضع سجدات در حاشیه به رنگ سرخ و تقسیمات اجزاء و احزاب در حاشیه به رنگ سرخ و سیاه است. جنس کاغذ نسخه، سمرقندی نخودی است. جلد نسخه الحاقی، مقوایی نخودی و عطف نیز پارچه‌ای قرمز است. امتیاز این نسخه نسبت به سایر نسخ موجود، قدمت و ترجمه فارسی کهن است که گمان می‌رود بازمانده از دورة سلجوقی (قرن ۶ ق) باشد.