روغن کنجد که یکی از مواد اولیهی ضروری در آشپزی شرقی است، یکی از منحصربهفردترین، معطرترین و طعمدارترین روغنهایی است که میتوانید در آشپزخانهی خود داشته باشید. طعم نسبتاً شیرین و آجیلی آن به سبزیجات بخارپز شده رنگ و بو میبخشد و طعم سالاد را مطبوع مینماید و حتی تنقلاتی مثل ذرت بو داده یا بستنی را خوشمزهتر میکند! روغن کنجد از دانههای کنجد گرفته میشود و در انواع مختلفی موجود است که هر یک دارای خواص، عوارض، نحوهی مصرف و ویژگیهای مخصوص به خود میباشند. جالب است بدانید که این روغن جای پای خود را در رژیمهای لاغری نیز باز کرده است!
ارزش غذایی روغن کنجد
احتمالاً تا کنون دربارهی ارزش غذایی و خواص روغن کنجد زیاد شنیدهاید. این امر تا حدی درست است؛ اما یادتان باشد که روغن به هر حال روغن است و فرق نمیکند کنجد باشد یا زیتون و آفتابگردان! همهی روغنها دارای کالری بالایی هستند و برای جلوگیری از افزایش وزن باید بهصورت محدود و با برنامه مصرف شوند که در ادامهی مطلب، خواص روغن کنجد به آن خواهیم پرداخت. مانند تمام چربیها، روغن کنجد هرگز از نظر مغذی با غذاهای کامل رقابت نمیکند. در زیر لیست مواد مغذی موجود در هر قاشق چایخوری از روغن کنجد تصفیه شده آورده شده است:
روغن کنجد در هر قاشق غذاخوری ۱۱۹ کالری داشته و هیچ کربوهیدرات یا پروتئینی ندارد. ترکیب اسیدهای چرب آن، عمدتاً چربی تک غیراشباع و چند غیراشباع است و حاوی مقدار زیادی امگا ۶ میباشد. یک قاشق غذاخوری روغن کنجد، مقدار کمی ویتامین E و K را تامین میکند (به ترتیب در حدود 1 و 2 درصد از نیاز کل روزانهی بدن). همچنین این روغن فاقد هرگونه ماده معدنی در نظر گرفته میشود. البته برخی انواع روغن کنجد تصفیه نشده دارای مقداری روی، کلسیم، پروتئین و ویتامینهای گروه B هستند و میزان ویتامینهای E و K در آنها بیشتر است. همانطور که گفته شد، خواص روغن کنجد بسته به روشهای تولید آن میتواند متفاوت باشد و در مجموع، روغنهای تصفیه نشده ارزش غذایی بیشتری از انواع تصفیه شدهی آن دارند. با این حال نوع تصفیه شده از روغن کنجد برای پخت و پز مناسبتر است؛ اما خواص نوع تصفیه نشدهی این روغن به خواص پرشمار دانههای کنجد بسیار نزدیکتر است.