اقتصاددانان در تعریف اقتصاد مقاومتی میگویند اقتصاد مقاومتی در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف کننده قرار میگیرد. منفعل نیست و در مقابل اهداف اقتصادی سلطه، ایستادگی میکند. سعی در تغییر ساختارهای اقتصادی موجود و بومیسازی آن بر اساس جهانبینی و اهداف دارد. به عبارتی اقتصاد مقاومتی یعنی تشخیص حوزههای فشار و متعاقباً تلاش برای کنترل و بیاثر کردن آنها و در شرایط آرمانی تلاش برای تبدیل این فشارها به فرصت است. اقتصاد مقاومتی در راستای کاهش وابستگیها و تاکید روی مزیتهای تولید داخل و تلاش بر خوداتکایی است. اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است که با آیندهپژوهی دقیق و عالمانه، تمامی فرصتهای آتی دشمن را برای ضربه زدن به اقتصاد کشور شناسایی کرده و راهکار مناسب را در سطوح مختلف بکار میگیرد.
وقتی بحث از اقتصاد مقاومتی میکنیم، تصور ما از اقتصاد، نوعی از اقتصاد اسلامی است؛ یعنی اقتصادی که ریشه در جهانبینی توحیدی دارد و مقولههای مادی، معیشت و معنویت را در یک تفسیر و یک الگوی خاص دنبال میکند. به طور حتم این الگو نه الگوی سوسیالیستی و نه الگوی سرمایهداری است.
اقتصاد مقاومتی تخصیص بهینه منابع، افزایش ظرفیت تولید ملی، بهبود فضای کسب و کار از طریق مدیریت سرمایههای انسانی، اجتماعی و فیزیکی، بهمنظور تبدیل تهدیدها به فرصت است. رهبر انقلاب با اشاره به تحریمها و فشارهای اقتصادی نظام سلطه میفرمایند: «برای مقابله با این فشارها باید "اقتصاد مقاومتی واقعی" به وجود آوریم که معنای واقعی کارآفرینی نیز همین است.» (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با کارآفرینان ۱۶/۶/۸۹).