در اندیشه امامین انقلاب، انقلاب اسلامی نسیم تازه برای مسلمانان و مایه امید آنان بوده و طنین آوا و مفاهیم آن مثل عطر گلهای بهاری منتشر شده است، چرا که فلسفه انقلاب، بر یک بنای فکرى شامخ استوار شده است.
مبادا فرصتهای به دست آمده را از دست بدهیم که در این میدان آنکه فرصت را از دست بدهد، زیان میبیند. انقلاب اسلامی بهترین فرصت برای رسیدن به تعالی بشری است. باید قدر این فرصت عظیم را بدانیم، و در راه ترویج ارزشهای والای آن بکوشیم. این، وظیفه همه المصطفائیان در مقام قدردانی از این نعمت بزرگ الهی است.
به همت معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی و با همکاری گروه علمی تاریخ اسلام، نشست علمی «نقش جامعه المصطفی العالمیه در صدور انقلاب اسلامی با تکیه بر اندیشه امامین انقلاب (ظرفیتها و راهکارها)» برگزار گردید.
در ابتدای این جلسه علمی، حجت الاسلام و المسلمین دکتر علیاکبر عالمیان، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه، با تسلیت سالروز شهادت حضرت امام محمدباقر (علیه السلام) و ایام رحلت امام خمینی و واقعه 15 خرداد، انقلاب اسلامی را پدیدهای بینظیر ذکر کرد و گفت: «گرچه نقطه کانونی و جغرافیای حدوث این انقلاب در ایران است؛ اما این به معنای محصور شدن این واقعه تمدنساز در جغرافیای ایران نیست و متعلق به همه آزادیخواهان و دردمندان عالم به صورت عام و مسلمانان جهان به صورت خاص است، کما اینکه اسلامِ رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) گرچه در جغرافیای مکه اتفاق افتاد؛ اما شعاع انوار تابناک آن، سرتاسر گیتی را روشنی بخشیده است و همه ملل جهان از این شعاع تابناک بهره میبرند.»
استاد مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی در ادامه با اشاره به این نکته که بحث صدور انقلاب اسلامی از مهمترین مباحثی است که از منظر امامین انقلاب همواره مورد توجه و امعان قرار گرفته است، به محورهای 7 گانه این موضوع در قالب: مبانی، مفاهیم، اهداف، ظرفیتها، راهکارها، ابزار و آیندهپژوهی اشاره کرد و در تحلیل مبانی، بحث اصل «الهی بودن» انقلاب را مورد توجه قرار داد و گفت: «این انقلاب، صرفاً یک کنش سیاسی اجتماعی نیست؛ بلکه این انقلاب، انقلابی توحیدی و الهی و هم موهبتی الهی و هم امانت الهی است که به تعبیر مقام معظم رهبری انسان دست قدرت الهی را در آن میبیند.» وی افزود: «بر همین اساس در اندیشه امامین انقلاب، انقلاب اسلامی نسیم تازه برای مسلمانان و مایه امید آنان بوده و طنین آوا و مفاهیم آن مثل عطر گلهای بهاری منتشر شده است، چرا که فلسفه انقلاب، بر یک بنای فکرى شامخ استوار شده است.»
دکتر عالمیان «نگاه امت گرایانه» امامین انقلاب را مورد اشاره قرار داد و گفت: «رهبر فرزانه انقلاب در این باره تاکید میکنند که: اولین درسی که انقلاب اسلامی و نظام مبارک جمهوری اسلامی به ما داد، این بود که ما نگاهمان را از حصار و چهاردیواری ملت ایران منعطف کنیم به عرصه وسیع امت اسلامی.»
مدیر گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج و زیارت، در تبیین محور دوم بحث یعنی معنا و مفهوم صدور انقلاب، آن را به معنای تلاش برای گسترش ارزشها، اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی دانست و افزود: «در اندیشه امامین انقلاب، صدور انقلاب به معنای لشکرکشی نیست؛ بلکه به معنای بازتولید معارف والای اسلامی و صدور یک فکر و یک اندیشه به سرتاسر گیتی است.»
وی در تبیین محور سوم یعنی اهداف، مؤلفههایی نظیر: معرفی چهره حقیقی اسلام، حل مشکلات جهان اسلام، آشتی دادن بین ملتها و دولتها، بیداری عمومی برای قطع دست استعمارگران، هویت بخشی به جوامع، بازگرداندن روحیه اعتماد به نفس به مسلمانان و آزادیخواهان جهان و در نهایت زمینهسازی برای قیام منجی عالم را از عمدهترین اهداف مورد اشاره در بیان و بنان امام و مقام معظم رهبری ذکر کرد و در تحلیل ظرفیتها، به ظرفیت عظیم نهاد جامعه المصطفی اشاره کرد و گفت: «این نهاد، مولود مبارک انقلاب اسلامی است که با تدبیر امام خمینی بنا نهاده شد. ایشان در سال ۱۳۵۸، گروهی را مأمور کردند تا امور طلاب غیر ایرانی را ساماندهی کنند. این گروه تحت عنوان «شورای سرپرستی طلاب غیر ایرانی» به فعالیت خود تا سال ۱۳۶۴ ادامه داد. این مجموعه بعدها به نام «مرکز جهانی علوم اسلامی» شهرت یافت و در سال ۱۳۸۶، با ادغام دو نهاد «مرکز جهانی علوم اسلامی» و «سازمان مدارس و حوزههای علمیه خارج از کشور»، نهاد جدیدی تحت عنوان «جامعه المصطفی العالمیه» تشکیل شد که بهعنوان یک مرکز علمی، پژوهشی و فرهنگی، آثار و برکات فراوانی را به همراه داشته است.»
عضو هیئت علمی مجتمع آموزش عالی تاریخ، با اشاره به وجود 135 ملیت و هزاران نیروی مومن و فاضل به عنوان بازوان پرتوان انقلاب اسلامی برای نشر معارف اصیل اسلامی، خطاب به طلاب حاضر در این جلسه گفت: «دقیقاً به همین دلیل است که امام خامنهای از شما طلاب المصطفی با عناوینی نظیر: «ذخیرههای اسلام» و «سرمایههای عظیم اسلام» یاد میکنند و شماها را «فرزندان عزیز خود» میدانند که در کشور عزیز ایران «صاحبخانهاید» و نه «مهمان». اینها همه نشان دهنده ظرفیتهای عظیم این مجموعه فاخر است که از منظر حضرت آقا «هستهی بینالملل علمی اسلامی» نام گرفته است.»
این پژوهشگر دینی در ادامه بحث خود و در بیان راهکارها و شیوههای صدور انقلاب، به مواردی نظیر: اخلاقمداری، عملگرایی، نیت خالص، تجهیز به سلاح تقوی، تجهیز کامل به علم و صبر و استقامت به عنوان اصلیترین راهکارها برای انتقال مفاهیم انقلاب به مردم جهان از منظر امامین انقلاب یاد کرد و در تبیین ابزار بایسته برای انتقال این مفاهیم گفت: «مهمترین ابزار برای صدور انقلاب، تبلیغات صحیح است. حضرت امام در این زمینه میفرمایند: «ما که میگوییم میخواهیم انقلابمان را صادر کنیم، نمیخواهیم با شمشیر باشد؛ بلکه میخواهیم با تبلیغ باشد. ما میخواهیم تبلیغات گستردهای را که کمونیستها و دیگران بر ضد اسلام میکنند، با تبلیغات صحیح خنثی کنیم، و بگوییم که اسلام همه چیز دارد.» استفاده از این سلاح مهم، به خاطر اهمیت اصل مهم «دعوت» در اندیشه این دو بزرگوار است.»
دکتر عالمیان همچنین از ابزار دیگری نظیر: استفاده از فناوریهای رسانهای و ارتباطجمعی، بهرهگیری از اجتماعات مختلف مسلمانان نظیر مراسم حج و مبادلات علمی و نظری به عنوان ابزار مهم برای صدور مفاهیم انقلاب یاد کرد.
این روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی در تبیین محور هفتم یعنی آینده و چشمانداز مسئله صدور انقلاب با توجه به قرائن و شواهد موجود خاطرنشان کرد: «علیرغم تمام موانع و سنگاندازیها، به لطف الهی، قطار پرافتخار انقلاب اسلامی در حال پیش رفتن است. امام خمینی در این باره میفرمایند: «دورنمای صدور انقلاب اسلامی را در جهان مستضعفان و مظلومان بیش از پیش میبینیم. گویی جهان مهیا میشود برای طلوع آفتاب ولایت از افق مکه معظمه و کعبه آمال محرومان و حکومت مستضعفان.» حضرت آقا هم تاکید میکنند: «ما انقلاب را صادر نکردیم. انقلاب، با جاذبههای خودش صادر شده است.» در این میان نقش جامعه المصطفی العالمیه در صدور انقلاب اسلامی و رسیدن هر چه سریعتر به آن دورنمای مبارک، نقشی محوری، کاربردی و سزاوارانه تحلیل میشود.»
وی در پایان سخنان خود با اشاره به حدیث نورانی حضرت امام محمدباقر (علیه السلام) که فرمودهاند: «إیّاکَ و التَّفریطَ عِندَ إمکانِ الفُرصَهِ فَإنَّهُ مَیَدانٌ یَجری لأِهلِهِ الخُسرانُ»، گفت: «مبادا فرصتهای به دست آمده را از دست بدهیم که در این میدان آنکه فرصت را از دست بدهد، زیان میبیند. انقلاب اسلامی بهترین فرصت برای رسیدن به تعالی بشری است. باید قدر این فرصت عظیم را بدانیم، و در راه ترویج ارزشهای والای آن بکوشیم. این، وظیفه همه المصطفائیان در مقام قدردانی از این نعمت بزرگ الهی است.»