دست بالای حماس در تبادل اسرا
علیرضا قاسمی
1. بنیامین نتانیاهو، جنگ اخیر غزه را به حدی طولانی کرد که ترامپ، برای بار دوم به کاخ سفید برسد. او چنین میاندیشید که وقتی ترامپ بیاید، او با دست بازتری، هم میتواند به سمت نابودی غزه برود و هم موضوع نابودی کرانه باختری را به ثمر برساند. اما ترامپ از چند هفته پیش از تحلیفش، این مسئله را پیش کشید که باید تا قبل از آمدن من، موضوع اسرا خاتمه پیدا کند و با انعقاد آتشبس، موضوع تبادل اسرای هر دو طرف به سرانجام برسد. این موضوع موجب شوکه شدن نتانیاهو شد. در نشست دوحه هم نماینده بایدن و هم نماینده ترامپ حضور داشتند. در این نشست، نمایندگان اسرائیلی که 3تن بودند، چندان زیر بار پذیرش این مسئله نرفتند. در تماس نماینده ترامپ با وی، رئیسجمهور آمریکا گفت: «به آن حرامزاده بگویید توافق را امضا کند»!
2. در چنین شرایطی، نتانیاهو دیگر تاب مقاومت نداشت و مجبور به تسلیم شد. اما باید این موضوع را نیز بیان کرد که صرف تهدید ترامپ و فشار او، موجبات انعقاد آتشبس را فراهم نیاورد. نتانیاهو اهدافی معین کرده بود که به هیچکدام از آنها نرسید. طبق قاعده هانیبال، صهیونیست مرده بهتر از صهیونیست اسیر است. آنان حاضر بودند که تمام اسرای حماس و جهاد اسلامی را بکشند؛ اما امتیازی به مقاومت ندهند. اما فرسایشیشدن جنگ، فرسودگی نیروهای نظامی و شکاف جامعه صهیونیستی، وضعیت را برای نتانیاهو خطرناک کرده بود و او دست آخر مجبور شد تن به تبادل اسرا بدهد. افزون بر این، وضعیت رژیم اسرائیل در اواخر جنگ چندان مساعد نبود. حماس مجدد روحیه تازهای گرفته بود و با پرتاب موشک و کار گذاشتن تله انفجاری، خسارات سنگینی به اسرائیل تحمیل میکرد. بعد از آنکه موضوع آتش بس مطرح شد، ورق برگشت و حال این حماس بود که با شرط و شروط گذاشتن، سعی داشت که دست بالا را در جنگ داشته باشد.
3. کسی فکرش را نمیکرد که نتانیاهو حاضر شود تن به آتشبس بدهد. اگر او دنبال این موضوع بود، هیچگاه اسماعیل هنیه را در تهران ترور نمیکرد؛ چرا که او رئیس مذاکرهکنندگان حماس بود. اما مجموعه عللی چون اعتراض خانواده اسرا، موضوع عجز در نابودی حماس، شکست در بازگرداندن اسرا و البته در آخر تهدید ترامپ موجب شد که نتانیاهو آتشبس را قبول کند و این شکست را برای خود بپذیرد.
4. اولاً موضوع تبادل اسرا 3مرحله و هر مرحله 42روز است. در این مراحل اسرا به شکل تدریجی آزاد میشوند تا از این طریق اطمینان حاصل شود که طرف صهیونیستی نیز اسرای فلسطینی را آزاد میکند. در این بین 250اسیر فلسطینی که محکوم به حبس ابد بودند، آزاد میشوند که چنین مسئلهای شکست سنگینی برای اسرائیل محسوب میشود. ضمن اینکه در مراحل دوم و سوم هم بهترتیب اسرای ارزشمند هر دو طرف آزاد و منتقل خواهند شد.
5. همچنین گفتنی است که طی این مدت تبادل اسرا باید موضوع عقبنشینی تدریجی رژیم صهیونیستی از مناطق رفح و هممرز با مصر نیز صورت بگیرد و از آنسو مسیرهای ارسال کمکهای بشردوستانه باز شود که این امر در حال تحقق است. ضمن اینکه موضوع بازگشت آوارگان غزهای به مناطق خودشان نیز از دیگر موضوعات قابل توجه در این توافق است. در مرحله آخر هم موضوع تخلیه کامل غزه است و بعد از آن درمورد اداره غزه، مذاکرات دوباره انجام خواهد شد که حماس برای آن موضوع هم طرح و برنامهریزی دارد.
FATF «تله» دشمن برای تحریم و بهانهای برای کمکاری در داخل
اهمیت یافتن یا به زبان دیگر اهمیت دادن به بحث پیوستن ایران به FATF و امضای لوایح باقی مانده مربوط به این گروه و سازوکار در زمان دولت دوازدهم و دولت چهاردهم، در شرایطی صورت میپذیرد که نقطه اشتراک این دو دولت را بیش از هر چیز میتوان در بیبرنامگی در حوزه اداره کشور و پیشرفت و توسعه ایران دید.
به گزارش کیهان؛ مروری بر کارنامه دولت دوازدهم به وضوح این نکته را آشکار میسازد که بیبرنامگی یک دولت، پیوند کاملی با بهانهتراشی و فرار از پاسخگویی دارد.
بر این اساس اگر FATF نیز کمکی به مسیر رفع تحریم و حل مسائل میان ایران و غرب نکرد، معاهده، توافق یا سازوکار بیتاثیر دیگری را پیدا میکنیم و دلیل مشکلات را نپیوستن به آن سازوکار معرفی میکنیم.
در طی ۶ سال اخیر بارها خطر پیوستن ایران به معاهدات بدون دستاورد و در عین حال پرهزینهای مانند افایتیاف گوشزد شده است.
«رئیس :FATF با اسرائیل علیه ایران همکاری نزدیک داریم»، «رئیسجمهور: FATF بهترین راه مبارزه با فساد است» «FATF همکاری با اتاق جنگ آمریکاست، نه مبارزه با فساد»، «مجمع در رد CFT و پالرمو تعلل نکند» « FATF با چه زبانی بگوید دنبال تحریم کامل ایران است»، «اسناد سخن میگویند؛ FATF اسلحه اتاق جنگ آمریکا»، «تجویز خودتحریمی! برای همکاری با FATF» «برجام هستهای را برد، FATF امنیت و اقتصاد را میبرد»؛ اینها گوشه کوچکی از مستندات کیهان درباره بیتاثیری این سازوکار ساخته و پرداخته بلوک رو به افول جی ۷ و هزینههای بیموردی است که ایران به این واسطه متحمل خواهد شد. مروری بر این گزارشهای مستند میتواند برای امروز نیز ضروری و لازم به نظر میرسد.
نگاهی به تجربه کشورهای عضو FATF نشان میدهد که پدیده پولشویی علیرغم گذشت چند سال از الحاق این کشورها، همچنان با تاروپود نظام مالی و بانکی آنها درهم تنیده باقی مانده است و ضوابط این نهاد نتوانسته از بروز پدیده پولشویی جلوگیری کند.
امام خامنه ای در جلسه خصوصی، درباره وضع کنونی کشور چه گفتند؟
آیت الله محمدمهدی شبزندهدار، عضو فقهای شورای نگهبان در درس خارج خود به دیدار اخیر خود با امام خامنهای اشاره کرد و گفت:
شب پنجشنبه در جلسهای که خدمت رهبر معظم انقلاب اسلامی بودیم، ایشان بسیار با آرامش قلب، در قبال برخی از دوستان که در جریانات اخیر دغدغه خاطر داشتند و ناراحت بودند، مواجه شدند.
ایشان با قلبی مطمئن فرمودند: «هیچ مسئلهای نیست، از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، از این فراز و نشیبها فراوان داشتهایم، امروز جنگ اسلام و کفر است، کفر میخواهد مسلط شود و جلوی پیشروی اسلام و ارزشها و آرمانهای الهی را بگیرد، دشمنان ناراحت هستند و این کارها را انجام میدهند و افرادی هم در داخل دارند! اما هیچگونه دغدغه خاطری نباید داشته باشیم».
اگر به وظیفه الهی خود عمل کنیم خداوند یاری خواهد کرد
آیت الله شبزندهدار اظهار داشت: همانگونه که توکل به خداوند متعال و ایمان به نصرت الهی در قلب امام راحل وجود داشت، در قلب رهبر معظم انقلاب اسلامی هم وجود دارد. تا وقتی که چنین رهبری وجود دارد که دل به خدا بسته و با توکل الهی کار میکند و قصد و نیت ایشان خالص بوده و با خداوند و اولیای الهی پیوند دارد، مسائلی که پیش میآید از بین خواهد رفت که البته برای عدهای هم امتحان خواهد بود. وی ابراز داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند: «هرکس از دستش کاری برای نصرت اسلام و نظام بر میآید، حرام است که سکوت کند و کاری نکند».