امام حسین علیه‌السلام:  شایسته نیست که انسان با ایمان، نافرمانی خدا را مشاهده کند و با بی‌تفاوتی از آن چشم بپوشد؛ بلکه او وظیفه دارد در جلوگیری از منکر اقدامی بکند.  (وسائل الشیعه، ج ۱۶، ص ۱۲۵) 

مطالب صفحه یک 1208

مقاومت، زیر فشارها مستحکم‌تر می‌شود 

علیرضا قاسمی

در میان بیانات مهم رهبر معظم انقلاب پیرامون تحولات اخیر سوریه، مضمونی نویدبخش و واقعیت‌آفرین وجود داشت که پیامی گران و بلند را منتقل می‌کرد. این حقیقت که مقاومت با ستم و جنایت و تجاوز، زایل‌شدنی نیست؛ بلکه زیر چنین فشارهایی، مستحکم‌تر و گسترده‌تر می‌شود. 
اما منطق این بیان نویدبخش و افق‌ساز چیست؟ بختیار علی، رمان‌نویس و نظریه‌پرداز مشهور عراقی، در کتاب «دریاس و جسدها» جمله‌ای دارد که از نظر ارتباط با موضوع ما، حائز اهمیت است. او می‌نویسد: «درد عمیق انسان این است که آنچه را با عشق به دست نمی‌آورد، می‌خواهد با قدرت کسب کند». این جمله حکایت از حسرت عمیقی دارد که گریبان‌گیر آدمی است. آدمی چیزهای باب میلش را دو گونه می‌جوید، یا با شدت علاقه و دوست‌ داشتن به آن می‌رسد و یا اگر به این شیوه نرسد، با اعمال زور و قدرت آن را فراهم می‌کند. اما درد وقتی بروز می‌کند که بخواهیم چیزی را به زور به دست آوریم. چون بدون دوست‌ داشتن و دوست داشته شدن، انسان مجبور است با زور چیزی را نگاه دارد که فرسودگی و خستگی حاصل می‌کند و در نهایت با کاهش توان، آن چیز را از دست می‌دهد.
بر این اساس متوجه می‌شویم، مقاومت در نگاه داشتن چیزی، بستگی به پذیرش درونی و گشودگی انفسی انسان نسبت به آن دارد. باید چیزی را دوست داشته باشیم که انگیزه لازم برای حفظش را داشته باشیم. آن وقت اگر حتی فشار زیادی تحمل کنیم و مجبورمان کنند دست از آن برداریم، این فشار هیچ‌گاه علاقه نهانی ما را کم نمی‌کند؛ بلکه به راه‌های بسیاری فکر می‌کنیم که چگونه این مانع را برداریم و دوباره به آن چیز برسیم. در این زمینه، تاریخ شفاهی بسیار غنی‌ای وجود دارد که چگونه اسرای ما در بند زندان‌های عراق و در آن فشار و محدودیت مضاعف، راه‌های خلاقانه بسیاری علیه آن فشارها می‌یافتند و چه بسا در آن شرایط، قدر زندگی را بیشتر پاس می‌داشتند و اکنون که در زمان آزادگی قرار دارند، حسرتش را می‌خورند. زندگی در شرایط سخت، مقاومت می‌خواهد، به بیان بهتر با مقاومت است که زندگی زیباتر می‌شود، دوست‌داشتنی‌تر می‌شود و اگر روزی سقف ظاهری‌اش فرو ریزد، بازسازی‌اش حتمی است. دشمنان زندگی از این نظر، بسیار کم‌توان و بی‌رمق جلوه می‌کنند. کسانی هستند که منطق این زندگی را خوب می‌دانند، به خصوص اگر تجربه‌اش کرده باشند. سختی‌کشیده‌ها، رنج‌دیده‌ها و خسارت‌خورده‌هایی که روی خوش آسانی بعد از رنج و به دست آوردن بعد از سختی را دیده باشند. سلاح دشمنان زندگی، نمایش باشکوه تخریب و اعمال افسارگسیخته درد و رنج است، غافل از آن که سال‌هاست منطقه، رمز زندگی در رنج را فهمیده است. مقاومت، رمز این گذار و عبور است، نیازی به ماندن و صبرکردن ندارد؛ بلکه در همان لحظه اعمال درد، فعال می‌شود، سختی را تاب می‌آورد و انگیزه به دست آوردن آن چه در بیرون از بین رفته، مضاعف می‌کند. مقاومت جواب داده، کارکرد دارد، حاج قاسم یک‌دهه جوانان غیور منطقه را با آن تمرین داده، این ممارست باور شده، فکر شده، مکتب شده، با طوفان‌های مقطعی رنگ نمی‌بازد؛ بلکه میدان عمل می‌یابد. بله! این جوانان غیور سوریه هستند که مجدد طعم زندگی را به کام مردم دیار عمه سادات می‌چشانند و در بند این واقعیت‌های تحمیلی نمی‌مانند.
 
چرا از نگاه رهبر انقلاب، آینده خیلی روشن است؟
میراحمدرضا حاجتی
امام خامنه‌ای: «نگاهم به آینده ایران خیلی روشن است؛ می‌دانم خداوند سبحان اراده کرده ملت ایران را به "متعالی‌ترین درجات" برساند»
 .1 علی‌رغم فراز و نشیب‌های ماه‌های اخیر کشور و شهادت جمعی از فرماندهان مقاومت، بی‌تردید پیروز قطعی و نهایی میدان مصاف با جبهه کفر و الحاد، ملت ایران و جبهه مقاومت است.
2 . مومنین در مقابل فشار دشمن و امواج حوادث تسلیم نمی‌گردند. در نگاه ایمانی، وراء هر بلیه و حادثه تلخ، حکمتی نهفته و آزمایشی و سپس آسایشی در کار است. اساساً بنا بر نص قرآن کریم مولود این ابتلائات، مجاهدین و صابرین از بندگان خداوند می‌باشند.
«وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ حَتَّى نَعْلَمَ الْمُجَاهِدِينَ مِنْكُمْ وَالصَّابِرِينَ وَنَبْلُوَ أَخْبَارَكُمْ» (۳۱/ محمد)
و پیروزی هم از آن همین صابرین و اهل استقامت است؛
«إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ» (۳۰/ فصلت)
3 . لذا در کوران حوادث و ناکامی‌های ظاهری نباید مایوس و مضطرب گردید. امام خمینی (قدس سره) با همین مبانی، با استقامت در برابر طوفان حوادث و توطئه‌ها، بزرگ‌ترین انقلاب قرن را مدیریت نمودند و در طول نهضت بارها فرمودند: هیچ وقت یأس را در قلب خودتان وارد نکنید. یأس از جنود شیطان است، امید از جنود خداست. همیشه امیدوار باشید، پشتوانه شما، خدا و اسلام است، کسی که پشتوانه‌اش اسلام است از چه بترسد؟ با یک اشاره خداوند، همه موانع تمام می‌شود. (صحیفه امام، ج ۹، ص:۴۱۲ و ۴۱۳)
 .4 بعد از تصرف لانه جاسوسی که برخی از مسئولین غرب زده می‌گفتند:
مگر می‌شود با آمریکا جنگید؟
آمریکا دارد نیرو پیاده می‌کند!
ناوگان آمریکا دارد به ما نزدیک می‌شود!
در چنین شرایطی حضرت روح الله فرمود: امریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند!
وقتی یکی از شخصیت‌های انقلابی پیش امام از توطئه‌ها گلایه می‌کرد، امام به آرامی دست بر سینه‌اش زد و فرمود: تو چرا می‌ترسی؟! نترس، هیچ طوری نمی‌شود!
5 . عجیب‌تر آنکه امام خمینی در اوج فشار دشمن، برای آنان رجز می‌خواند! و فرمان پیشروی صادر می‌کردند و می‌فرمودند: باید تمامی قدرت‌ها و ابرقدرت‌ها بدانند که ما تا آخرین نفر و تا آخرین منزل و تا آخرین قطره خون برای اِعلای کلمه الله ایستاده‌ایم! و بر خلاف میل تمامی آنان، حکومت نه شرقی و نه غربی را در اکثر کشورهای جهان پایه ریزی خواهیم نمود.
 .6 امام راحل در مراسم تنفیذ ریاست جمهوری شهید رجایی با ارائه مفهومی جدید و الهی از شکست و پیروزی، شکست ناپذیری ملت و یاران عاشورایی خود را رقم زدند و فرمودند: نباید نگران باشیم که مبادا شکست بخوریم! باید نگران باشیم که مبادا به تکلیف عمل نکنیم! نگرانی ما از خود ماست!
 اگر ما به تکالیفی که خدای تبارک‌وتعالی برای ما تعیین کرده است، عمل بکنیم، باکی از این نداریم که شکست بخوریم، چه از شرق و چه از غرب، چه داخلی چه خارجی و اگر به تکلیف خودمان عمل نکنیم شکست‌خورده هستیم، و در واقع خودمان را شکست داده‌ایم (1360/5/11).
 .7 رمز شکست نظام سلطه در قریب به پنج‌دهه گذشته در برابر جبهه انقلاب، ترسیم نقشه راه از سوی امامین انقلاب بر همین مبنی و باور عمیق آن از سوی انقلابیون بوده است، إِنَّهُ لَیْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلیَ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَ عَلیَ رَبِّهِمْ یَتَوَكَّلُونَ». (نحل- 99)
8 . جریان نفوذ و نفاق در داخل، نقطه قوت و موتور پیشران انقلابیون یعنی همین اعتماد و باور را هدف گرفته است و در این زمینه کاملاً فعال است؛ باید هوشمندانه نگاهمان به کلان نقشه ترسیمی از سوی امام جامعه دوخته شود و تخطی ننماییم .
 .9 هر گفتار و نوشتاری که رهنمودها و وعده‌های امامین را موازی‌سازی یا کم رنگ یا مورد تشکیک قرار داده و بی‌اثر نماید، در حقیقت دانسته و ندانسته به نیابت از شیطان و جنود زمینی‌اش صادر گردیده و باید به‌جد از آن برحذر بود و به مقابله تبیینی با آن برخواست.
 
در حاشیه برگزاری برخی کنسرت‌های اخیر
 تشکیل کنسرت در دانشگاه، جزو غلط‌ترین کارهاست...
محمد صالح مشفقی پور 
این صحبت‌های کمتر دیده شده رهبری را یکبار دیگر بخوانید:
«یک مسئله، مسئله‌ی کنسرت‌ها در دانشگاه بود که دانشجوی عزیزی مطرح کردند که دانشگاه جای کنسرت نیست. راست است؛ این را من هم یادداشت کرده‌ام و جزو یادداشت‌های من، همین مطلب هست. اینکه ما بیاییم دانشجوها را به خیال خودمان برای نشاط بخشیدن به محیط دانشجویی، به اردوی مختلط ببریم یا کنسرت موسیقی در دانشگاه تشکیل بدهیم، جزو غلط‌ترین کارها است... آنها را به گناه نباید کشاند، آنها را به سمت شکستن پرده‌های تقوا نباید کشاند؛ آنها را به سمت بهشت باید برد، نه به سمت دوزخ. بله، این کارها در دانشگاه‌ها اصلاً وجهی ندارد. بنده البتّه نشانه‌های این قضیه و مشکل را خیلی سال قبل دیدم و هشدار هم دادم؛ لکن متأسّفانه دنبال نشد و چوبش را هم خوردیم؛ چند سال چوبش را خوردیم؛ امروز نبایست اجازه این کارها داده بشود... اینها همان چیزهایی است که دشمنان جامعه‌ی ایرانی و جامعه‌ی مسلمان و تمدّن اسلامی و دشمنان خصوص دانشجوی ایرانی، دنبال می‌کنند برای اینکه نگذارند از بین اینها شهریاری‌ها درست بشوند، از بین اینها دکتر چمران‌ها درست بشوند؛ آنها با طهارت زندگی کردند، با تقوا زندگی کردند... اغلب پیشروان این کارها [پیشرفت‌های کشور] جوان‌های متدیّنند، جوان‌های انقلابی‌اند؛ هم در قضیّه‌ی هسته‌ای این‌جور است، هم در نانو این‌جور است، هم در خیلی از رشته‌های دیگر تحقیقی که امروز [وجود دارد]. اینها همه دست بچّه‌های مؤمن، بچّه‌های متدیّن، بچّه‌های انقلابی است؛ اینها هستند که این کارهای بزرگ را انجام دادند. ما بچّه‌ها را از گرایش انقلابی و گرایش اسلامی و دینی و میل به معنویّت دور کنیم با این کارهای غلط؟ این غلط‌ترین کارها است.» (۲۰/۴/۹۴)
پ.ن: اگر روزگاری، موسیقی را برای دانشجویان ترویج و عادی‌سازی می‌کردند! امروز نوبت فرزندان خردسال آن هم از خانواده‌های متدین رسیده است!