تعادل بین حاکمیت ملی و همکاری جهانی
در حالی که ملتها به استقلال خود ارزش میدهند، باید نیاز به همکاری را در دنیایی به هم پیوسته نیز درک کنند. با یافتن تعادلی میان استقلال و همکاری، کشورها میتوانند به حفظ ثبات اقتصاد جهانی کمک کنند بدون آنکه هویتهای منحصربهفرد خود را از دست بدهند. استقلال و جهانی شدن را لزوماً نباید متضاد تلقی کرد؛ میتوان تعریفی تازهای از استقلال داد و به رغم پیوست به رودخانه پرخروش جهانی شدن، سطح مناسبی از استقلال را حفظ کرد.
بازاندیشی در مرزها در عصر دیجیتال
فناوری دیجیتال، مفهوم مرزهای سنتی را تغییر داده است؛ زیرا فضاهای مجازی و اقتصادهای دیجیتال، افراد را به طریقی فراتر از مرزهای فیزیکی به هم متصل میکنند. کشورها باید سیاستها و طرز فکرهای جدیدی برای هدایت روابط در این جهان متصل داشته باشند و خود را با واقعیت ارتباطات دیجیتال تطبیق دهند. دیگر دولتها نمیتوانند با مرزهای فیزیکی، سیاستهای کنترلی خود را اعم از مثبت و منفی محقق کنند؛ چراکه این مرزها در ده سال آینده تا بیش از شصت درصد فرو خواهد ریخت.
در این جهان به هم پیوسته، هر ملت و هر فرد به رفاه این کشتی بزرگ کمک میکند. ما سرنوشتی مشترک داریم و تنها با همکاری میتوانیم این سفر مشترک را با موفقیت طی کنیم.
نقش ادیان در این آینده
ادیان نقشی عمیق در تقویت وحدت، صلح و احترام متقابل در دنیای به هم پیوسته دارند. آموزههای دینی میتوانند الهامبخش همکاری و حس مسئولیت مشترک در میان جوامع مختلف باشند. نباید تردید کرد که ظرفیتی که ادیان برای ساختن آینده بهتر برای جهان دارند، بینظیر است به شرطی که ادیان ضمن درک واقعیتهای پیش رو و فراهم کردن زمینههای لازم، خود را در قبال آینده جهان، کاملاً مسئول تلقی کنند.
پذیرش تنوع به عنوان بخشی از طرح الهی
ادیان بسیاری، تنوع را تجلی الهی انسانیت میدانند. تنوع و تکثر و دوری از مطلق اندیشی و حق مطلق بودن، چیزی نیست که با تعالیم ادیان منافات داشته باشد. با پذیرفتن این دیدگاه، و باطل معرفی نکردن همدیگر، جوامع دینی میتوانند به باورهای دیگر احترام بگذارند و زمینهای برای همزیستی مسالمتآمیز ایجاد کنند. این کار به معنای مصالحه در باورهای دینی نیست؛ بلکه دیدن تنوع به عنوان یک منبع قوت است.
تمرین تحمل و احترام متقابل
ادیان در سراسر جهان ارزشهایی مانند مهربانی، عدالت و کرامت انسانی را ترویج میدهند. با تمرکز بر این ارزشهای جهانی، جوامع دینی میتوانند پلهایی از احترام متقابل و همکاری بسازند. این ارزشهای مشترک به ادیان اجازه میدهند تا بدون از دست دادن هویتهای خاص خود، به زمینهای مشترک دست یابند.
همکاری در مسئولیتهای مشترک
ادیان میتوانند در مورد اهداف مشترکی مانند کاهش فقر، حفاظت از محیط زیست و عدالت اجتماعی متحد شوند. با قبول این مسئولیتهای مشترک، جوامع دینی به ترویج صلح و تقویت وحدت کمک میکنند و به مسائل جهان که بر همگان تأثیر میگذارد، میپردازند.
پذیرش همزیستی بدون مصالحه در باور
جوامع دینی برای احترام به مسیرهای دیگر، نیازی به رها کردن اعتقادات خود ندارند. پذیرش همزیستی به معنای درک سایر باورها به عنوان بخشی از تجربه انسانی است. تمرکز بر مسائل مشترک، ادیان را قادر میسازد تا به خیر عمومی کمک کنند و مردم را گرد هم آورند، در حالی که اصول خود را حفظ میکنند.
منزویکردن گروههای افراطی برای دنیایی امنتر
هر جامعه دینی ممکن است با دیدگاههای افراطی مواجه شود که همزیستی را مختل میکنند. با منزوی کردن چنین عناصری، جوامع دینی میتوانند چشماندازی فراگیر و صلحآمیز از ایمان را ترویج دهند. این رویکرد تأکید میکند که همکاری و احترام باید به عنوان اصل پذیرفته شود، نه استثناء.
ترویج گفتگو و تفاهم بین ادیان
گفتگوی بین ادیان به درک متقابل کمک میکند بدون آنکه توافق بر سر مسائل الهی لازم باشد. اینگونه گفتگوها به از بین بردن سوءتفاهمها کمک میکند و با کاهش تعصب و بدبینی، جوامع قویتر و دلسوزتر ایجاد میکند. صاحبان ادیان باید گفتگو برای گفتگو و تبدیل گفتگو به یک ژست روشنفکرانه را کنار بگذارند و واقعاً به اعجاز گفتگو برای حل مسائل و سوءتفاهمها و پیدا کردن راههای همکاری و مشارکت باور پیدا کنند.
پذیرش عقلانیت و دوری از خرافات
برای ایفای نقش سازنده در جهان مدرن، جوامع دینی ممکن است از تحلیل عقلانی سنتهای خود و کنار گذاشتن باورهای منسوخ بهرهمند شوند. نباید انکار کرد که خرافات و موهومات، مانعی عظیم برای روی آوردن نسلهای آینده به ادیان و تضعیف جدی ادیان در حل مسائل جهانی است. باید توجه داشت، خرافه زدایی از ادیان و گرایش به عقلگرایی، ایمان را تضعیف نمیکند؛ بلکه آن را مستحکمتر نموده و با تقویت مجموعه باورهای سازگارتر و مثبتتر که با پیشرفت علمی و گفتگوی محترمانه هماهنگ است، موقعیت ادیان را ارتقاء میدهد.