قرآن کریم، تنها راهنمای انسان به سوی تعالی است
عدالت خداوند به گونهای است که در این دنیا همه انسانها نمیتوانند جزای اعمال خود را به درستی دریافت کنند. چرا که بسیاری از انسانها در شرایط متفاوتی زندگی میکنند و امکان حسابرسی کامل در دنیا وجود ندارد.
علم، انسان را از جهل نجات میدهد و زمینه را برای تکامل روحی و اجتماعی فراهم میکند. در دنیای امروز که علم و فناوری به سرعت در حال پیشرفت هستند، باید روحانیون و فعالان دینی بیشتر به علم و پژوهش توجه کنند تا در خدمت دین و جامعه باشند.
حجت الاسلام و المسلمین محسن قرائتی، استاد و مفسر قرآن کریم، در جمع بانوان معتکف جامعه المصطفی العالمیه، نمایندگی خراسان در مسجد گوهرشاد با تاکید بر اهمیت قرآن کریم اظهار داشت: قرآن کتابی است که باید همگان به معرفی آن پرداخته و از آموزههایش بهرهمند شوند. در دنیای امروز بسیاری از انسانها در جستجوی حقیقت و راه درست زندگی هستند و قرآن بهترین راهنمای انسان در تمامی عرصهها است.
وی با اشاره به وظیفه روحانیون و فعالان دینی، ادامه داد: تنها کسانی که با تقوا هستند میتوانند این کتاب را به درستی معرفی کنند و پیامهای آن را به جامعه منتقل کنند. قرآن نباید در پشت درهای کتابخانهها یا در قفسههای کتابها باقی بماند؛ بلکه باید در زندگی فردی و اجتماعی مردم جاری شود.
ایمان و پذیرش ماوراء طبیعت
حجتالاسلام و المسلمین قرائتی، به مسئله ایمان به ماوراء طبیعت پرداخت و گفت: ما ایمان داریم که بسیاری از مسائل را نمیتوانیم با چشممان ببینیم؛ اما اثرات آن را در زندگیمان مشاهده میکنیم. مثلاً جاذبه زمین را نمیبینیم؛ اما تاثیر آن را در سقوط اجسام و حرکت سیارات میبینیم. ایمان به خداوند و معاد نیز مانند همین مسئله است. حتی اگر آن را نیاوریم، آثارش در زندگیمان مشهود است.
وی افزود: امروز بسیاری از افراد به دنبال حقیقت هستند؛ اما اگر آنچه را که نمیبینیم قبول داریم، چرا ایمان به خداوند و قیامت را نپذیریم؟ آنچه در قرآن آمده است در حقیقت از قدرتی فراتر از جهان مادی حکایت میکند و این باور باید در دلها نهادینه شود.
طرح مسئله عدالت خداوند و قیامت
حجتالاسلام قرائتی در ادامه به بحث عدالت خداوند و فلسفه قیامت اشاره کرد و ادامه داد: عدالت خداوند به گونهای است که در این دنیا همه انسانها نمیتوانند جزای اعمال خود را به درستی دریافت کنند. چرا که بسیاری از انسانها در شرایط متفاوتی زندگی میکنند و امکان حسابرسی کامل در دنیا وجود ندارد. در قیامت است که همه چیز به درستی حسابرسی میشود و انسانها در برابر اعمالشان قرار میگیرند.
وی با اشاره به آیاتی از قرآن، تاکید کرد: قیامت به عنوان روز حساب، مهمترین روز برای انسانها است و باید به آن ایمان داشته باشیم.
نماز؛ پیوند انسان با خدا
این مفسر قرآن کریم به اهمیت نماز در زندگی فردی و اجتماعی پرداخت و گفت: نماز، به عنوان یک عبادت فردی، در واقع ارتباط مستقیم با خداوند است. انسان در نماز به درگاه الهی نزدیک میشود و باید توجه کند که در هر حالت از نماز، خود را در برابر پروردگار قرار میدهد.
وی در مقایسه با دیگر عبادات، یادآور شد: نماز تنها ارتباط فردی با خداوند نیست؛ بلکه به اصلاح روح و زندگی انسان کمک میکند. نماز برای انسان نه تنها ارتباط با خدا است؛ بلکه موجب آمرزش گناهان و ارتقاء روح معنوی او میشود.
حجتالاسلام قرائتی به تفاوتهای موجود در جامعه انسانی اشاره کرد و افزود: اگر همه افراد جامعه یکسان بودند، زندگی اجتماعی به مشکل میخورد. تفاوتها باعث پویایی و رشد جامعه میشود و هر فردی در جامعه نقشی دارد. باید همه در کنار هم کار کنیم تا جامعه به درستی پیش برود.
وی افزود: این تفاوتها نه تنها طبیعی هستند؛ بلکه ضروریاند تا هر فرد بتواند به بهترین نحو از ظرفیتهای خود استفاده کند و در کنار دیگران به تعالی و پیشرفت جامعه کمک نماید.
علم و آگاهی، راه رسیدن به تکامل انسان
حجتالاسلام قرائتی بر لزوم علم و آگاهی در زندگی انسانها تاکید کرد: علم و آگاهی نه تنها در مسائل دینی؛ بلکه در مسائل دنیوی نیز ضروری هستند. انسان باید هر روز بیشتر از دیروز بیاموزد و به دانش و حکمت دست یابد.
وی ادامه داد: علم، انسان را از جهل نجات میدهد و زمینه را برای تکامل روحی و اجتماعی فراهم میکند. در دنیای امروز که علم و فناوری به سرعت در حال پیشرفت هستند، باید روحانیون و فعالان دینی بیشتر به علم و پژوهش توجه کنند تا در خدمت دین و جامعه باشند.
آیتالله رجبی در دیدار معاون امور بینالملل حوزههای علمیه:
کار بینالمللی، رسالت اصلی حوزه است

آیتالله محمود رجبی در دیدار حجت الاسلام والمسلمین سید مفید حسینی کوهساری، معاون امور بینالملل حوزههای علمیه که در سالن جلسات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد، گفت: کار عرصه بینالملل، یکی از رسالتهای اصلی حوزه است و قرآن کریم که فرموده است "هُوَ الَّذی أَرسَلَ رَسولَهُ بِالهُدی وَ دینِ الحَقِّ لِیُظهِرَهُ عَلَی الدّینِ کُلِّهِ / او کسی است که رسولش را با هدایت و آیین حق فرستاد، تا آن را بر همه آیینها غالب گرداند، هر چند مشرکان کراهت داشته باشند" معنایش این است که باید این تفوق فرهنگی اسلام در عرصه بینالملل تثبیت شود و تحقق این امر مهم تنها با نیروی نظامی ممکن نیست؛ بلکه با فرهنگ غنی اسلام امکانپذیر است، چرا که خود اهلبیت علیهمالسلام فرمودند "فانّ النّاس لو علموا محاسن کلامنا لاتّبعونا" اگر مردم زیباییهای کلام ما اهلبیت را بدانند حتماً از ما تبعیت میکنند.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه افزود: امروزه زمینه برای تفوق فرهنگی اسلام فراهم است بخصوص بعد از انقلاب که نظام اسلامی مستقر شد و آوازه انقلاب اسلامی در دنیا پیچید عطش و علاقه زیادی برای شناخت مفاهیم دینی در میان ملتها ایجاد شده است؛ بهترین راه هم همین ارائه فرهنگی غنی اسلام است، چرا که ملتها با انقلاب اسلامی هستند.
عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: زیباییهای کلام اهلبیت علیهمالسلام و قرآن کریم هرجا عرضه شود حتماً اثر خودش را خواهد گذاشت؛ امروزه تشنگی خاصی برای فهم این معارف الهی در میان مردم دنیاست.
وی با اشاره به اهمیت و جایگاه کار بینالمللی برای حوزه تاکید کرد: کار بینالمللی برای حوزه حتماً بسیار ارزشمند و از رسالتهای اصلی حوزه است، چرا که حوزه حتماً باید نگاه جهانی داشته باشد و هدایت حتی ملحدین را نیز رسالت خودش بداند و این کار جز با ارتباطات بینالمللی میسر نیست.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه یادآور شد: مبلّغی که برای کار بینالمللی اعزام میشود حتماً برای ثبت فعالیتهای او پروندهای تشکیل شود و تجارب، محصولات و فعالیتهایش ثبت شود تا وقتی نفر بعدی میرود بداند چه اقدامات و فعالیتهایی در آن منطقه انجام شده است؛ خروجی محور بودن کار، بسیار مهم است تا کار ما اثرگذار باشد.
آیتالله رجبی در پایان سخنان خود اظهار کرد: نکته بعدی که لازم است بدانیم این است که در صحنه بینالملل و مراکز علمی، دانشگاهی و فرهنگی حتماً جایگاههای معتبر حوزه را به آنها معرفی کنید تا زمانی که آنها خواستند رجوع کنند، اینگونه مراکز حوزوی را بشناسند.
در ابتدای این دیدار، حجت الاسلام والمسلمین سید مفید حسینی کوهساری، معاون امور بینالملل حوزههای علمیه به بیان گزارشی از فعالیتهای این معاونت پرداخت.