پاسخ آیتالله مصباح یزدی به بیش از ۱۰ هزار سؤال
به گزارش خبرگزاری حوزه، آیین نکوداشت اندیشههای کلامی آیتالله مصباح یزدی (ره)، روز پنجشنبه ۱۱ بهمنماه ۱۴۰۳ در سالن همایش انجمنهای علمی حوزه علمیه برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین علی مصباح، عضو هیئت امنای موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) طی سخنانی در این مراسم به بیان بخشهایی از سیره علمی و روشی آیتالله مصباح یزدی پرداخت.
وی با بیان اینکه یکی از ویژگیهای آیتالله مصباح یزدی این بود که به نیازهای روز جامعه توجه داشت، گفت: ایشان صرفاً به تبیین و تشریح آنچه که بزرگان در طول تاریخ در زمینههای مختلف بیان میکردند، اکتفا نمیکرد. ایشان در عین حال که این تلاشها را ارج مینهاد؛ اما ناظر به مسائل روز جامعه سعی میکرد این تلاشها را در خدمت رفع نیازهای فکری جوانان و کسانی که به این مبانی نیاز دارند، قرار بدهد. حجتالاسلام والمسلمین مصباح عنوان کرد: بسیاری از آثار آیتالله مصباح یزدی که برخی نوشته خودش و برخی تدوینشده از درسها و سخنرانیهای ایشان است، مسائل جدید و یا شبهات جدید کلامی هستند که مطرح شده و نیاز به پاسخ دارند و یا انحرافات جدیدی است که در تفکر اسلامی ایجاد شده و نیاز به تبیین و پاسخگویی دارند. در این زمینه آثار زیادی از ایشان منتشر شده و آثار منتشرنشده زیادی هم وجود دارد که به تدریج منتشر میشود.
وی با بیان اینکه آیتالله مصباح یزدی همچنین نسبت به مسائل سنتی کلام که پایههای اصلی فکر اسلامی هستند اهتمام داشت و تعلیقه ایشان بر «اللوائم الالهیه فاضل مقداد» یکی از آثار مهم ایشان در این زمینه است، افزود: آیتالله محسن اراکی زمانی نقل کرد ما از نجف به قم آمدیم و تعلیقه آیتالله مصباح یزدی بر کتاب فاضل مقداد را که اتفاقاً در دوران جوانی ایشان نوشته شده است مباحثه میکردیم، این کتاب از عمق و گستردگی سطح بسیاری برخوردار بود.
حجتالاسلام والمسلمین مصباح تاکید کرد: یکی از ویژگیهای آثار آیتالله مصباح یزدی بخصوص در عرصه کلام این است که برای حل مشکلات و تبیین مباحث در مواجهه با مسائل جدید و قدیم، مخاطب را به مبانی آن فکر و استدلال ارجاع میداد. به عنوان مثال در مواجهه با فلسفه دین که سوالاتش نو به نو مطرح میشود و در اذهان جا میافتد، ایشان برای حل آن سوالات فکری، مخاطب را به مبانی اصلی فلسفه دین منتقل میکرد. از مبانی شروع میکرد و گام به گام و با یک ترتیب منطقی جلو میآمد تا فرد را به نتیجه برساند.
وی عنوان کرد: این سبک و روشی بود که آیتالله مصباح یزدی در همه مسائل رعایت میکرد؛ چون معتقد بود اگر مسائل فقط به صورت جزئی حل گردد، ممکن است مخاطب قانع شود و زود به نتیجه برسد،؛ اما در درازمدت دوامی ندارد. این در حالی است که به گفته ایشان، اگر از مبانی شروع کنیم و به این بپردازیم که این سوال یا انحراف از کجا از مسیر درست زاویه باز کرده است و آنجا را ترمیم کنیم، باب این انحراف بسته میشود. در این صورت اگر شبهه جدیدی هم مطرح شود؛ چون مبنا در دست مخاطب است میتواند آن را تشخیص بدهد.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) با اشاره به اینکه آیتالله مصباح یزدی طی مدت ۲۰ سال به بیش از ۱۰ هزار سؤال که برای وبگاه ایشان میآمد پاسخ داد، گفت: ایشان هر هفته دو ساعت وقت میگذاشت تا به این سوالات جواب بدهد. گاهی یک سوال خاصی بود و پاسخی که ایشان میدادند به نظر میرسید در بدو امر پاسخ به آن سوال نیست. وقتی از ایشان میپرسیدم میگفت این سوال برای سوال کننده پیش آمده است؛ چون فلان مبنا حل نشده است. باید گره ذهنی او را باز کنیم تا سوال او هم در ذهنش منتفی شود.
وی با اشاره به اینکه آیتالله مصباح یزدی همواره این نکته را در توصیه خود به دیگران لحاظ میکردند، گفت: این یک روش بسیار آموزنده و موثر در حل گرههای فکری مخاطبینی است که امروز در معرض شمار زیادی از شبهات فکری هستند و هر روز مدل جدیدی از سوالات قبلی سراغشان میآید، اگر مسیر را یاد بگیریم، این رویه منطقی و موثری برای حل مشکلات فکری است.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) با اشاره به اینکه آیتالله مصباح یزدی دائماً در صددرصد نیازهای فکری جامعه بود که نو به نو پدید میآمد، افزود: اوایل انقلاب که فعالیت فکری مارکسیستها زیاد بود و فضای بازی در اختیار داشتند، ایشان سعی میکرد به شبهات آنان پاسخ بدهد. بر این اساس، کتابهای پاسداری از سنگرهای ایدئولوژیک، ایدئولوژی تطبیقی و نقدی فشرده بر مارکسیسم، ناظر به نیاز آن روز جامعه بود.
وی در پایان افزود: یکی از ویژگیهای کار آیتالله مصباح این بود که سعی میکرد کار را به صورت جمعی انجام بدهد. در حالی که ممکن است انگیزههای زیادی برای فردی انجام دادن کارها وجود داشته باشد؛ اما از دیدگاه آیتالله مصباح انجام دادن کار به صورت جمعی به عمق کار و انتشار آن و همچنین تربیت نیروها و اعتماد نفس بخشی به آنان کمک میکند.
۲۵ ماهواره در دستور ساخت دانشمندان فضایی کشور

رئیس سازمان فضایی ایران اعلام کرد: در حال حاضر ۲۵ ماهواره در حال ساخت است و تا پایان سال، پرتاب دو ماهواره را در دستور کار داریم.
دکتر حسن سالاریه با بیان اینکه تاکنون حدود ۲۵ ماهواره طراحی و ساخته شده است، گفت: این ماهوارهها در کلاسهای مختلفی هستند. ماهوارههای اولیهای که در کشور ساخته شد، به لحاظ عرض تصویربرداری و رزولوشن و دقت تصویربرداری پایین بودند و هر چه رو به جلو رفتیم، وضعیت ماهوارههای ساخته شده بهتر شده است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر در حال توسعه و ساخت ماهوارههایی با دقت تصویربرداری حدود ۲ متر هستیم و این دقت به تدریج بهتر میشود.
سالاریه، کاربرد ماهوارههای ساخته شده را در حوزههای کشاورزی، کاداست و نقشهبرداری، برآورد خسارات، محیط زیست، منابع طبیعی، آب و غیره دانست.
رئیس سازمان فضایی ایران اضافه کرد: ما با استفاده از روشهای هوش مصنوعی، روشهایی مبتنی بر هوش مصنوعی ارائه کردیم که ما را قادر ساخته است تا حجم اطلاعاتی که از تصاویر ماهوارهای استخراج میکنیم، به مراتب بهتر شود.
سالاریه گفت: این روند کمک میکند که به نوعی دستیار هوشمند در کنار متخصصان این حوزه قرار گیرد و کارایی تصاویر ماهوارهای روز به روز بهتر و بیشتر شود. در این زمینه شرکتهای بخش خصوصی نیز با استفاده از تصاویر ماهوارهای خدماتی را ارائه میدهند، ضمن آنکه در دانشگاهها و پژوهشگاهها نیز این حوزه در حال توسعه است.
رونمایی از ماهواره
سالاریه از رونمایی از ماهوارهها در روز ملی فناوری فضایی در ۱۴ بهمن خبر و ادامه داد: ماهوارههای «پایا»، «ظفر ۲» و پارس ۱ و ۲ در دهه فجر رونمایی میشوند و تا پایان سال، دو پرتاب ماهواره پیشبینی شده است.
رئیس سازمان فضایی خاطرنشان کرد: علاوه بر آن، در حال حاضر ۲۵ ماهواره در حال ساخت است و ۸ ماهواره را آماده پرتاب داریم.
آخرین وضعیت پایگاه فضایی چابهار
وی با اشاره به آخرین وضعیت پایگاه فضایی چابهار به عنوان یکی از مهمترین زیر ساختهای فضایی کشور توضیح داد: یکی از زیر ساختهایی که دروازه ایران برای انجام پرتابهای سایر کشورها است، پایگاه فضایی چابهار است. سواحل مکران ویژگیهای منحصر به فردی دارند که یکی از این ویژگیها دسترسی به آبهای آزاد است و توسعه این پایگاه، پنجره بازی برای پرتات ماهوارهها به فضا برای ما خواهد بود.
سالاریه با تاکید بر اینکه روند آمادهسازی این پایگاه در وضعیت مناسبی قرار دارد، خاطرنشان کرد: پیشبینی ما این بود که تا پایان سال جاری، این پایگاه به بهرهبرداری میرسد که بر سر قول خود هستیم و تا انتهای سال جاری بهرهبرداری از پایگاه چابهار آغاز میشود.
رئیس سازمان فضایی اضافه کرد: تا اواسط سال ۱۴۰۴ رسماً مرحله اول این پایگاه به پایان خواهد رسید. این پایگاه دارای ۳ مرحله است و مرحلههای بعدی این پایگاه در فرآیند طراحی قرار دارد.
وی تاکید کرد: یکی از ویژگیهای منحصر به فرد پایگاه فضایی چابهار این است که کشور را قادر به ارائه خدمات پرتاب برای سایر کشورها میکند.