تحلیل سخنان امام خامنهای در خصوص تقلید زنان از مجتهدین زن، ناظر به رویکردی مهم در نگرش فقهی و حکومتی ایشان است که مبتنی بر نیازهای روز جامعه و در راستای ساخت تمدن اسلامی است.
امام خامنهای در دیدار روز گذشته خود با اقشار مختلف بانوان جامعه اشاره کردند که: «زنهایی که به اجتهاد فقهی رسیدند، کم نیستند. معتقدم بسیاری از مسائل زنانه که موضوعش زنان است و مردها درست موضوع را تشخیص نمیدهند، خانمها باید از مجتهد زن تقلید کنند».
این نگاه به فقه و تقلید از مجتهد زن، با توجه به مسائل جدید و مستحدثهای که در عصر حاضر مطرح شده است، نه تنها نشاندهنده یک دیدگاه فقهی نوین؛ بلکه بر مبنای ضرورتهای حکومتی و تمدنی است.
در تاریخ فقه، بهویژه در میان فقهای متقدم، اکثر فقها حکم عدم جواز تقلید از مجتهد زن را مطرح کردهاند. این دیدگاه به طور سنتی به دلیل نگرشهای خاص به فقه و مسائل فقهی زنان، بهویژه در آن دوران که مسائل زنان به شکل امروزی پیچیده و متنوع نبود، حاکم بوده است. با این حال، رهبری در مقام ولیفقیه، با نگاهی پویا و واقعبینانه، این حکم را با توجه به نیازهای جدید اجتماعی و مسائل پیچیده و روز جامعه زنان تغییر دادهاند.
بسیاری از مسائل زنان در عصر حاضر، تحت تأثیر تغییرات اجتماعی، فرهنگی و تکنولوژیکی، نیاز به فقهی دارد که قادر باشد بهدرستی پاسخگو باشد و موضوع مبتلابه را به درستی تشخیص دهد. بهویژه با توجه به نقش برجسته رسانهها و فناوریهای نوین، رفتارها، خلقیات و نیازهای زنان در جامعه بهشدت تغییر کرده است. امام خامنهای با درک این تحولات، به این نتیجه رسیدهاند که زنان خود باید در مسائل مربوط به آنان نقش کلیدی داشته باشند و از مجتهدین زن تقلید کنند تا در فهم دقیق و صحیح مسائل خود به درستی هدایت شوند.
این نظر آقا، نشاندهنده یک رویکرد حکومتی و تمدنی است که به جای تکیه صرف بر نظرات سنتی و رویکردی فردی در استنباط احکام، بر ضرورت انطباق فقه با نیازهای روز جامعه تأکید میکند. رهبری بهعنوان ولیفقیه با بهرهگیری از حکمت و دیدگاههای کلان نظامسازی، این جواز را صادر میکنند تا از این طریق، نه تنها فقه را بهروز کنند؛ بلکه بستری مناسب برای ارتقاء وضعیت زنان در جامعه اسلامی فراهم آورند. این رویکرد در حقیقت یک پاسخ کارآمد به نیازهای فقهی و اجتماعی دنیای امروز است که فراتر از نگاههای فردی و استاتیک به فقه مینگرد و به طور خاص در راستای ساخت جامعهای پیشرفته و تمدنساز عمل میکند.
حقیقت اینجاست!
دکتر کیت مور، پدر جنینشناسی جهان که در سال ۱۹۸۴ بزرگترین جایزه کشور کانادا در رابطه با دانش کالبدشکافی را به خود اختصاص داده و در دانش جنینشناسی در جهان سرآمد بود، به کشور عربستان سعودی دعوت شد تا در مورد آیاتی که چهارده قرن پیش در مورد دنیای جنین در قرآن آمده و یا احادیثی که در این باره از پیامبر اسلام روایت شده است، نظرات خود را ارائه دهد.
دکتر در ابتدا تمایلی به این سفر نداشت و مطمئن بود که کتابی متعلق به چهارده قرن پیش نباید چیز جالبی در مورد جهان جنین ارائه داده باشد، به ویژه که این دانش فقط در نیم قرن اخیر پیشرفت قابل ملاحظهای داشته است. اما به علت نقطه ضعف گرفتن از کتاب آسمانی مسلمانان و نیز گشت و گذاری در کشورهای عربی، به این دعوت جواب مثبت داد.
او پس از بررسی آیات قرآن در مورد جهان جنین، چنان حیران و شگفتزده شد که گفت امکان ندارد که این کتاب توسط فردی و یا افرادی در چهارده قرن پیش نوشته شده باشد؛ بلکه این کلام خداوند است که آگاه به همه امور است. او نه تنها نتوانست از کتاب آسمانی مسلمانان نقطه ضعفی بگیرد؛ بلکه با توجه به یافتههای خود از قرآن، در چاپهای بعدیِ تعدادی از کتابهای مشهور خود، اصلاحات و تجدیدنظرهایی انجام داد.
یکی از کتابهای مشهور او "انسان در حال رشد" نام دارد که در بسیاری از دانشگاههای دنیا تدریس میشود و به بیش از ۲۵ زبان مختلف دنیا ترجمه شده است.
از آن پس او در بیشتر اجلاسهایی که در مورد اعجاز علمی قرآن برگزار میشد، شرکت میکرد از جمله در اجلاسی در مسکو به همین منظور شرکت نمود.
در خلال این اجلاس که جلسات آن در یکی از شبکههای تلویزیونی مسکو پخش شد و علمای اسلامی و غیر اسلامی در آن به بحث پرداختند، ۳۷ دانشمند مشهور روسی به دین اسلام گرویدند. در آن اجلاس از دکتر کیت مور پرسیده شد: آیا شما مسلمان شدهاید؟
جواب داد: نه؛ ولی گواهی میدهم که قرآن کتاب خداوند و محمد پیامبر خداست.
به او گفته شد: با این تفاصیل شما مسلمان هستید. دکتر گفت:
من اکنون نیز که مسلمان شدن خود را اعلان ننمودهام، زیر فشارهای شدید اجتماعی قرار دارم؛ اما تعجب نکنید از اینکه روزی بشنوید که کیت مور مسلمان شده است.
یک سال بعد، او اعلان نمود که مسلمان شده است. دکتر کیت مور، آیاتی از قرآن در مورد جهان جنین را مورد برسی قرار داد و برای تعدادی از آنها تفاسیری منطبق با دانش امروزی ارائه داده است و در مقالهای به چاپ رسانده است.