قاسم روانبخش
سیدجواد طباطبایی، از نویسندگان معروف ایرانی است که در ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ در بیمارستانی در لسآنجلس آمریکا درگذشت. او استاد فلسفه، تاریخ و سیاست در دانشگاه تهران بود؛ اما در سالهای اخیر به دلیل برخی نظرات شبه شوونیستی و شبه فاشیستی که در رسانههای تخصصی علومانسانی بازتاب داشته است، نام او فراتر از یک «استاد دانشگاه» مطرح و همچون سروش بهعنوان الگوی برخی جریانات خاص تبدیل شده بود. در این میان، جریان مدعی اصلاحات طبق معمول بیش از همه او را ستایش میکردند و نشریات تخصصی آنها همچون «مهرنامه» تا آنجا وی را بالا میبردند که او را پدر سیاست در ایران هم نامیدند! اینهمه در حالی است که طباطبایی تا پیشازاین، چندان حضوری در فضای فکری ایران نداشت. همچنان که او با وجود آنکه اثری درباره هگل نداشت، هگل شناس بزرگ لقب گرفت! شاید فقط بهخاطر اینکه طباطبایی بهتبع هگل، آغاز تاریخ را با ایران میداند! و نشریاتی همچون مهرنامه نیز که در حوزه سیاسی سابقه اختراع مکاتب جعلی را داشته، نظریات او را در قالب «تنها راه نجات ایران» بازتاب میداد.
سید جواد طباطبایی، در مصاحبه با نشریه دکتر شاهین فاطمی در خارج از کشور، ضمن تشریح نظرات خود به نکاتی اشاره میکند که بهوضوح بیانگر ماهیت واقعی تفکرات اوست:
«در غرب، رنسانس ظهور کرد. تولد دوبارهی چیزی که در حال مرگ بود. در اسلام، چنین چیزی وجود ندارد، و چیزی که در حال مرگ بود، چهار الی پنج قرن است که از زوال آن میگذرد. کسانی که میخواهند به اسلام جان دوباره ببخشند، هدف غیرممکنی را دنبال میکنند، آنها میخواهند مردهای را زنده کنند!»
آری! وی مواضع صریحی بر ضد اسلام داشته و معتقد به مرگ اسلام بوده است! چنین مواضعی از امثال طباطبایی جای تعجب ندارد؛ چرا که در طول تاریخ امثال کسرویها و ... چنین مواضعی داشتهاند و مرگ خودشان را در آیینه شفاف اسلام میدیدهاند و اشتباهی، به خودِ اسلام نسبت میدادهاند!
آنچه جای تعجب دارد، تقدیم جایزه جشنواره فارابی از سوی رئیسجمهور قبل، حسن روحانی، به اوست و نیز پیامهای تسلیتی است که از سوی برخی مدعیان اصلاحات مانند سید محمد خاتمی، محقق داماد و سید حسن خمینی برای او فرستاده شد و از چنین فردی در حد یک فیلسوف بزرگ تجلیل شد! در این پیامهای تسلیت، آنان وی را «دانشمند بزرگوار و پژوهشگر ژرفاندیش که دل در گرو ایران و عظمت آن داشت» توصیف نموده و برای او طلب رحمت و مغفرت نمودهاند!
از این شگفتتر، تسلیت علی دارابی (معاون آقای ضرغامی) است که در رثایش مینویسد: «زمانه کی فرا رسد که چنین خردمندانی را به خود ببیند.»!
گفتنی است، دختر بیحجاب طباطبایی نیز در حال حاضر مشاور ارشد معاونت کنترل تسلیحات و امنیت بینالملل وزارت خارجه امریکا در دولت بایدن است!