تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در سخنان خود با اشاره به مخالفت کشورش با خشونت و تعرض به غیرنظامیان تصریح کرد که "جنگ وحشیانه جاری علیه غزه تیرخلاص به اعتبار نهادهای بینالمللی است، عدم مداخله برای توقف تجاوز اسرائیل به غزه، یک رسوایی بزرگ است.
سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی ضمن محکومکردن اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، خواستار ایجاد تغییرات و اصلاحات در شورای امنیت سازمان ملل شد.
علیرضا کمالی
واژههای نسلکشی و جنایت جنگی، از جمله پرتکرارترین واژگان مورد استفاده توسط مسئولان کشورهای مختلف جهان در سازمان ملل بود.
در حالی که «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در این دور از نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت نکرده بود، بسیاری از رهبران بزرگ دنیا، جنایات جنگی رژیم صهیونیستی را محکوم کردند.
نتانیاهو از سوی دادگاههای بینالمللی به جنایت علیه بشریت و نسلکشی محکوم شده و بسیاری از کشورها حتی در غرب اعلام کردهاند، در صورت سفر او به کشورشان، دستگیرش خواهند کرد.
شمار زیادی از مقامات عالیرتبه کشورهای دنیا در سخنرانیهای خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، با مطالبه از شورای امنیت، خواستار پایانیافتن جنگ اسرائیل و حماس و همچنین کاهش تنشها در مرز بین سرزمینهای اشغالی و لبنان شدند و این موضوع، مسئلهی قابل توجهی است که در سایه تلاشهای دیپلماتیک و میدانی جمهوری اسلامی ایران پس از گذشت یک سال از عملیات طوفان الاقصی، مبدل به مطالبهای عمومی از اسرائیل جهت پایان یافتن وحشیگریهای آن رژیم گشته است و به همین دلیل بود که نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، حتی جرئت پا گذاشتن به مجمع عمومی سازمان ملل را پیدا نکرد.
در همین راستا واکنش برخی از رهبران جهان را در این نشست مورد بررسی قرار میدهیم:
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در سخنانی نخستوزیر اسرائیل را با هیتلر مقایسه و تأکید کرد که "ما باید نتانیاهو و باند جنایتکار وی را با ائتلاف انسانی متوقف کنیم، همانطور که چندین دهه پیش، هیتلر متوقف شد."
اردوغان همچنین با انتقاد از عملکرد شورای امنیت سازمان ملل، این سؤال را مطرح کرد که شورای امنیت برای متوقفسازی نسلکشی در غزه منتظر چیست؟
گوستاوو پترو، رئیس جمهور کلمبیا هم در سخنان خود بهشدت از نتانیاهو انتقاد کرده و او را یک «مجرم» خطاب کرد. وی در سخنرانی خود تأکید کرد که جهان با کشتار دستهجمعی مردم غزه توسط بمبهای مجرمی مثل نتانیاهو مواجه است. ۲۰ هزار کودک تا به امروز کشته شدهاند؛ آن وقت رئیس جمهورها در راهروهای سازمان ملل در حال خندیدن هستند. پترو تصریح کرد که «فقط صدای قدرتهای جهانی در صحنههای بینالمللی شنیده میشود». وی تأکید کرد که «وقتی غزه بمیرد؛ انگار انسانیت مرده است». این مقام کلمبیایی همچنین افزود: قدرت یک کشور در جهان حالا دیگر بر اساس قدرت سیاسی و اقتصادی آن سنجیده نمیشود؛ بلکه بر اساس توانایی نابودسازی انسانیت سنجیده میشود. پترو تأکید کرد که قدرتهای بزرگ به «رأی ما برای پایاندادن به نسلکشی توجهی نمیکنند». او اذعان کرد که به حرف ما که به دنبال حفظ زندگی هستیم توجهی نمیشود.
تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در سخنان خود با اشاره به مخالفت کشورش با خشونت و تعرض به غیرنظامیان تصریح کرد که "جنگ وحشیانه جاری علیه غزه تیرخلاص به اعتبار نهادهای بینالمللی است، عدم مداخله برای توقف تجاوز اسرائیل به غزه، یک رسوایی بزرگ است. برخی بر این باورند که احتمال به حاشیه راندن مسئله فلسطین وجود دارد؛ ولی این مسئله، بههیچعنوان به حاشیه رانده نخواهد شد."
سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی ضمن محکومکردن اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، خواستار ایجاد تغییرات و اصلاحات در شورای امنیت سازمان ملل شد. وی ساختار کنونی را «منسوخ شده» توصیف کرد. رامافوسا با انتقاد از حکمرانی برخی کشورهای خاص بر شورای امنیت، تأکید کرد که شورای امنیت در شکل کنونی به «مجمع اختصاصی ۵ کشور» تبدیل شده است. تنشها در مرز لبنان و سرزمینهای اشغالی، نگرانیها از به راهافتادن یک جنگ تمامعیار در منطقه را افزایش داده است.
سایمون هریس، نخستوزیر ایرلند در این باره به خبرنگاران گفت: "بسیاری از افراد به این امید به سازمان ملل آمدند که زمینهای برای کاهش تنشها فراهم شود، در عوض، ما هر ساعت به شکلی عظیم، شاهد تشدید درگیریها هستیم."
عبدالله دوم، پادشاه اردن در سخنانی، کوچاندن اجباری مردم فلسطین را بهمثابه جنایت جنگی دانست. وی همچنین با اشاره به کشتار غیرنظامیان در غزه تأکید کرد که رژیم صهیونیستی در جنگ علیه غزه، کودکان، روزنامهنگاران، نیروهای امدادرسانی و کادر درمان را بیش از هر جنگی در تاریخ مدرن به قتل رسانده است. این مقام اردنی که سابقه همکاری با رژیم صهیونیستی را در گذشته بهویژه در زمان حمله ایران به اسرائیل در کارنامه خود دارد، ضمن انتقاد از جامعه بینالملل گفت: این جامعه با پذیرش اشغال فلسطین توسط اسرائیل، آسانترین راه را انتخاب کرده است؛ ولی این وضعیت راه به جایی نخواهد بُرد. ملک عبدالله همچنین تصریح کرد که اسرائیل در طول سالیان از خطوط قرمز بسیاری عبور کرده است.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران نیز در سخنرانی خود در سازمان ملل، خواستار اقدام بینالمللی برای متوقف کردن خشونت در غزه و برقراری آتشبس دائمی در این منطقه شد. رئیس جمهور ایران تنها راه پایاندادن به کابوس هفتادساله ناامنی در غرب آسیا و جهان را «بازگرداندن حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین» دانسته و پیشنهاد کرد که تمامی مردم فلسطین با شرکت در یک همهپرسی، سرنوشت آینده خود را تعیین کنند.
اما محکومیت اسرائیل توسط رهبران جهان در مجمع عمومی سازمان ملل در حالی شکل گرفت که نتانیاهو، در تاریخ ۹ مهر ۱۳۹۴ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با در دست گرفتن و اشاره به کتاب فلسطین ( سخنان رهبر معظم انقلاب درباره فلسطین)، مواضع واقعی دولت و رهبر ایران درباره اسرائیل را خصمانه خواند و از نمایندگان دولتهای حاضر در مجمع عمومی سازمان ملل خواست نسبت به سخنان رهبر انقلاب علیه اسرائیل واکنش نشان دهند؛ اما تنها پس از گذشت 9 سال، وقایع امور بین الملل به سمتی پیش رفت که دیگر کشورهای جهان، تقسیم جهان به دو بخش کشورهای سلطه گر و سلطه پذیر را قبول نمیکنند و به تعبیر آیت الله خامنهای، چالش اصلی و خصومت ابر قدرتها با جمهوری اسلامی، ایستادن در برابر این نظم باطل بود. ایشان در مراسم هفته دفاع مقدس به این موضوع نیز اشاره کردند: علت خصومت آنها (ابرقدرتها) این بود که انقلاب اسلامی یک فریاد صریح علیه نظم باطل و ویرانگر حاکم بر جهان و نظام سلطه یعنی تقسیم دنیا به سلطهگر و سلطهپذیر و تحمیل فرهنگ و نظر سلطهگران به سایر کشورها بود. 4/7/1403