شیخ محمدتقی شوشتری، فرزند شیخ محمدکاظم شوشتری حدود ۱۳۲۰ق در نجف متولد شد. آقا بزرگ تهرانی، در کتاب نقباء البشر، سال تولد شوشتری را ۱۳۲۱ق ذکر میکند. او در سال ۱۳۱۴ش، برای مخالفت با کشف حجاب، به عتبات مهاجرت کرد و در حوزههای علمیه نجف و کربلا ادامه تحصیل داد.
وی در شرح زندگی خود میگوید:
«محل تولد بنده نجف است، والدین مادرم اهل کرمان بودند و در نجف ساکن و مجاور شده بودند و مادر بنده در نجف متولد شد. پدرم نزد آقا سید محمد کاظم یزدی و آخوند خراسانی، مشغول تحصیل بود و سپس به شوشتر آمدند. مدت کمی از زندگی ما در شوشتر نگذشته بود که والده بنده فوت شد و بعد از مرگ والده، نزد چند تن از آقایان مثل آقا سید حسین نوری و آقا سید مهدی آل طیب و… مشغول درس خواندن شدم. زمانی که دوران بیحجابی در ایران آغاز شد، روزی که داشتند زنها را با طبل و علم کشف حجاب میکردند، بنده به عراق رفتم و حدود شش سال در آنجا ماندم. در عتبات که بودم، قاموس الرجال در دو جلد نوشتم، بعد چهار جلد شد، بعد مرتباً بر مطالبش اضافه کردم»
وی در ادامه شرححال خود میگوید:
«در عتبات که بودیم، کفران نعمت زیاد میشد، در مساجد و جاهای دیگر نان و چیزهای دیگر میریختند، من هم گاهی از آن نان به منزل میبردم و دیگر نان نمیخریدیم و با پول نان، کتاب میخریدم.»
شوشتری در ۱۳۲۰ش پس از سپری شدن دوران حکومت رضا شاه، به شوشتر بازگشت و ضمن تدریس علوم اسلامی به تحقیقات خود ادامه داد.
مرحوم شوشتری در ۲۹ اردیبهشت سال ۱۳۷۴ش برابر با ۱۹ ذیالحجه ۱۴۱۵ق درگذشت و دو روز بعد در ۳۱ اردیبهشت در شوشتر و در کنار بقعه سید محمد گلابی به خاک سپرده شد.
محقق شوشتری، مکتوباتی در موضوعات متعدد به یادگار گذاشته و طی ۹۶ سال عمر، آثار متعددی نگاشت. مشهورترین اثر او، کتاب قاموس الرجال است. او این کتاب را در نقد تنقیح المقال نوشته و در آن، اشتباهات و ایرادات کتاب علامه مامقانی را برطرف نموده است. نسخه الکترونیکی ۱۴ کتاب در ۶۰ جلد از آثار محمدتقی شوشتری، به زبان عربی و فارسی، در قالب آثار محقق شیخ محمد تقی شوشتری توسط مرکز کامپیوتری علوم اسلامی نور فراهم گردیده است.