امام حسین علیه‌السلام:  شایسته نیست که انسان با ایمان، نافرمانی خدا را مشاهده کند و با بی‌تفاوتی از آن چشم بپوشد؛ بلکه او وظیفه دارد در جلوگیری از منکر اقدامی بکند.  (وسائل الشیعه، ج ۱۶، ص ۱۲۵) 

عراق پسا صدام در مسیر پیشرفت و استقلال

امید گرگانی فیروزجاه
 
«عراق» یکی از کشورهای مهم اسلامی است که به خاطر موقعیت حساس جغرافیایی، برای جهان حائز اهمیت است. عراق در دروان معاصر دچار تحولات بزرگی شده است. کشور فعلی عراق پس از فروپاشی خلافت ترکان عثمانی و طبق قرار داد سایس پیکو، به وجود آمد که در ابتدا تحت قیموت انگلیس بود و درنهایت در سال ۱۹۳۲ میلادی استقلال یافت. عراق در عهد معاصر، تحت حکومت‌های پادشاهی خاندان هاشمی، ژنرال عبدالکریم قاسم ،برادران عارف ( عبدالرحمن عارف و عبدالسلام عارف ) و قدرت گرفتن حزب بعث احمد حسن البکر و صدام حسین را تجربه کرده است.
عراق کشوری است با تفاوت‌های مختلف که اکثریت آن شیعه هستند و اما حکومت در عهد معاصر به مدت نزدیک به چند دهه دست اهل سنت بوده است که در شمال عراق، قوم کرد زندگی می‌کنند.
در قرن معاصر، مبارزات زیادی توسط شیعیان عراق و کردهای عراق، علیه حکومت مرکزی عراق شکل‌گرفته است. 
در دوران صدام حسین، عراق وارد جنگ ۸ ساله با ایران و بعدازآن، جنگ با کویت شد. بعد از جنگ کویت، عراق مورد حمله نظامی کشورهای غربی واقع شد و شدیدترین تحریم‌ها علیه عراق وضع شد و درنهایت در سال ۲۰۰۳ میلادی با حمله نظامی آمریکا و نیروهای متحد آمریکا، رژیم بعث سقوط کرد و عراق به دروان جدیدی که دوران پسا صدام می‌باشد، وارد شد.
در دوران جدید، عراق با بحران‌های بزرگی روبرو است. از تنش قومی و قبیله‌ای گرفته تا تنش‌های مذهبی و خطر تجزیه عراق که توسط رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی دنبال می‌شود. عراق در دوران پسا صدام، مردمش آزادی، مردم‌سالاری ،انتخابات را هم تجربه کردن که در جهان عرب که اکثر کشورها دارای حکومت‌های امیرنشین و دیکتاتوری‌های نظامی بودن یا هستند، مردم‌سالاری در عراق رو به افزایش است؛ البته عراق پسا صدام، مورد دخالت‌های بسیار خارجی بوده است. از حضور نظامی آمریکا تا درگیری با تروریسم داعش از جمله بحران‌های عراق بود و البته مشکلاتی که بقایای رژیم حزب بعث در عراق به وجود آوردن، همه کم نبود.
عراق پسا صدام، با ایران روابط حسنه و نزدیکی برقرار کرده است؛ چون اکثریت شیعیان بر عراق حاکم شدن. عراق از کشورهای عضو اتحادیه عرب و کنفرانس همکاری‌های اسلامی است که می‌تواند نقش‌آفرینی کند و همچنین با داشتن سرمایه نفت، می‌تواند در بازارهای جهانی نفت، حرف برای زدن داشت باشد.
وجود حرم ائمه اطهار علیهم‌السلام در عراق و پتانسیل عظیم تشیع و حوزه و روحانیت شیعه در عراق بسیار مهم و حائز اهمیت است، هم برای شیعیان عراق و هم برای کشور همسایه جمهوری اسلامی ایران.
و در پایان، عراق پسا صدام وارد دروان جدیدی شده است. دورانی که علی رقم مشکلات داخلی و خارجی، برای مردم عراق آینده کشورشان بسیار مهم است. عراق به یک دولت قوی برای حل مشکلات خود نیاز دارد که دولت قوی در عراق با همبستگی جریانات سیاسی عراق امکان دارد و همچنین عراق به همبستگی ملی بین اقوام و مذاهب و جریانات مختلف نیاز دارد و قدرت حکومت مرکزی و اعمال حاکمیت بر کل عراق بسیار مهم است.