امام حسین علیه‌السلام:  بخشنده‌ترین مردم کسی است که به آنکه امید ندارد و درخواست یاری نکرده، کمک کند و ببخشد. (کشف الغمه، ج ۲، ص۳۰) 

تاثیرپذیری ناخودآگاه از دوستان ناباب

سرپرستی خانواده 
پیامبر صلی‌الله علیه و آله: اَلرَّجُلُ راعٍ عَلی اَهْلِ بَیْتِهِ وَ هُوَ مَسؤُولٌ عَنْهُمْ وَ الْمَرْاَةُ راعيیةٌ عَلی بَیْتِبَعْلِها وَ وُلْدِهِ وَ هِیَ مَسْؤُولَةٌ عَنْهُمْ؛
مرد، سرپرست خانواده است و درباره آنان از او سؤال می‌شود و زن، سرپرست خانه شوهرش و فرزندان اوست و درباره آنان از وی سؤال می‌شود.
 
لزوم پرهیز از دوستان ناباب (12)
تاثیرپذیری ناخودآگاه از دوستان ناباب
انسان‌ها معمولا شبیه افرادی که در اطرافشان هستند و بیشتر وقتشان را با آنها می‌گذرانند، می‌شوند. در حقیقت جهان‌بینی هر کس، به وسیله دیده‌ها و تجربه‌هایش از زندگی شکل می‌گیرد. نوع سرمایه‌گذاری در استفاده از وقت باارزشتان برای بودن در کنار مردم و همچنین انجام دادن فعالیت‌هایتان، وجود و شخصیتتان را شکل می‌دهد و به همین دلیل است که مردم سفر می‌کنند. چراکه می‌خواهند با موضوعات جدید و تازه آشنا شده و افق دیدشان را گسترش دهند. پس وقتی تاثیر محیط زندگی و موضوع‌های موجود در آن را بپذیریم، می‌توانیم به جرئت بگوییم: همین تاثیر را نیز می‌توان از اطرافیان و به‌ویژه دوستان خود گرفت. فرض کنید بیشتر وقتتان را در مکانی بگذرانید که افراد افسرده و شکست‌خورده دور هم جمع شده‌اند و یکسره سیگار به لب از روزگار و هر چه در آن است گله و شکایت می‌کنند: «این شغل به درد نمی‌خورد، هیچ پولی در بساط نیست، زندگی چقدر کسل‌کننده است و…» آیا پس از مدتی شما هم چنین احساساتی را تجربه نخواهید کرد؟ بودن در چنین محیطی و وقت گذراندن با چنین دوستانی، خواه‌ناخواه وجودتان را پر از انرژی منفی می‌کند و شما به جای بروز رفتارهای مناسب در برابر مشکلاتتان، با دنیا و هرچه در آن است، می‌جنگید یا برعکس تصور می‌کنید یک قربانی هستید و افسرده می‌شوید.
در واقع دوستان نامناسب به‌این‌ترتیب می‌توانند طرز تفکر شما را به سمت منفی بودن سوق دهند. اکثر کسانی که به دام اعتیاد می‌افتند یا با قانون دچار مشکل می‌شوند، از این نوع افراد هستند و برای این که شما نیز به دام این نوع مشکلات نیفتید، با آنها دوستی نکنید.