در حاشیه مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا
آزمونی دیگر برای شیطان بزرگ
داود مهدوی زادگان
نباید دولت، مذاکره را با زندگی و اعصاب مردم گره بزند. هنوز خساراتی که در دهه نود بخاطر مذاکره برجام بر مردم وارد شد، جبران نشده است. مرحوم شهید رئیسی (ره) پیگیر مسئله مذاکره بود؛ ولی هیچگاه این مسئله را به نان و آب و آسایش مردم گره نزده بود.
با توجه به اینکه تیم مذاکره کننده همان تیم برجامی است، باید به ارزیابی دلایل ناکامی و عدم موفقیت در مذاکره برجام بپردازد تا به تکرار اشتباهات گذشته مبتلا نشود. مردم بیش از این تاب خسارت را ندارند.
دوباره با روی کار آمدن جریانی که گزینه همیشگیشان برای رفع مشکلات مردم؛ مذاکره با شیطان بزرگ است، باقی گزینههای کارآمد آزمون پس داده؛ مانند خود باوری و تکیه بر سرمایه ملی و جهاد خودکفایی و مقاومت کنار گذاشته شد. در حالی که دیدگاه معقول درباره مذاکره با آمریکا همان است که ولیفقیه بارها بیان فرمودند، از جمله در دیدار با فرماندهان نیروی هوایی در ١٩ بهمن سال گذشته:
«مذاکرهی با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. این را باید ما درست بفهمیم. اینجور به ما وانمود نکنند که اگر نشستیم پشت میز مذاکره با آن دولت، فلان مشکل یا فلان مشکل حل میشود. نه، نخیر.
با مذاکرهی با آمریکا هیچ مشکلی حل نمیشود. دلیل؟ تجربه. ما در دههی ۹۰ نشستیم با آمریکا مذاکره کردیم حدود دو سال. یک معاهدهای هم تشکیل شد. البته آمریکا تنها نبود، چند کشور دیگر هم بودند. لکن محور آمریکا بود... با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد، مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست» (بیانات ولیفقیه: ١٩/ ١١/ ١۴٠٣)
اکنون که دولت چهاردهم علیرغم فرمایش رهبری در غیر عاقلانه و غیر هوشمندانه و غیر شرافتمندانه خواندن مذاکره با آمریکا، مذاکره جریان دارد، توجه به چند نکته ضروری است:
١. باید دولت، مسئولیت راهی را که برگزیده بپذیرد. دولت نمیتواند موفقیت مذاکره را به نام خود ثبت کند؛ ولی عدم موفقیت آن را به مخالفین نسبت دهد. وقتی مخالفین و منتقدین در این مذاکره هیچ نقشی ندارند، هیچ نسبتی هم به آنها نمیتوان داد.
٢. تا کنون مدافعین مذاکره به نحو پیشینی (دلیل عقلی) و پسینی (دلیل تجربه) نتوانستند مردم را درباره ضرورت مذاکره با آمریکا قانع کنند. هرچه بوده پروپاگاندا و جوسازیهای سیاسی برای بسیج عمومی به نفع اهداف دولت غربگرا بوده است. حقیقتاً در حالی که مملکت علیرغم تحریمهای فلجکننده سربلند پیش میرود، چه نیازی به مذاکره است. مگر کشورهایی که تحریم نشدند چه نفعی از رابطه با آمریکا بردهاند که چنین مذاکرهای ضروری باشد؟
٣. دولت با مردم صادقانه سخن بگوید. یعنی چه که مذاکره برای آزمودن آمریکا است. مگر گوینده این سخن، آمریکا را در برجام نیازموده بود. چند بار باید آمریکا را آزمود؟! اصلاً مگر شیطان بزرگ هم آزمودنی است. چه چیز کشف نشده شیطان را میخواهند از طریق این آزمون کشف کنند. بهتر است با شعور ملت بازی نشود. باید دولت ادبیات توجیه مذاکرهاش را تغییر دهد. چه نیازی به آزمودن آمریکا است. دولت به مردم بگوید که اگر آمریکا در این آزمون رفوزه شد، چه کار میخواهد بکند.
۴. نباید دولت، مذاکره را با زندگی و اعصاب مردم گره بزند. هنوز خساراتی که در دهه نود بخاطر مذاکره برجام بر مردم وارد شد، جبران نشده است. مرحوم شهید رئیسی (ره) پیگیر مسئله مذاکره بود؛ ولی هیچگاه این مسئله را به نان و آب و آسایش مردم گره نزده بود. چنین گرهزدنی موجب اخلال در کار دولت و زندگی مردم میشود. نباید بیش از این مردم را خسته کرد. تابآوری مردم حدی دارد.
۵. امروز مسئله اساسی جهان اسلام، آزادی قدس شریف و نجات مردم مظلوم غزه از دست دولت جنایتکار صهیونی است؛ لذا نباید موضوع مذاکره بر مسئله اول جهان اسلام سایه افکند و افکار عمومی را به سوی خود منحرف کند. چنین چیزی خواسته صهیونیستهای کودککش است. باید راههای سوءاستفاده دشمنان اسلام و مسلمین از مذاکره را مسدود کرد.
۶. با توجه به اینکه تیم مذاکره کننده همان تیم برجامی است، باید به ارزیابی دلایل ناکامی و عدم موفقیت در مذاکره برجام بپردازد تا به تکرار اشتباهات گذشته مبتلا نشود. مردم بیش از این تاب خسارت را ندارند.
٧. این مذاکره بیشتر آزمون دولت وفاق است تا آمریکا. به فرموده ولیفقیه «تجربه»، نتیجه آزمون آمریکا را روشن کرده است. دولتی که شعار وفاق ملی سر داده است، باید این شعار را در مذاکره پیش رو نشان دهد. بهتر است که تیم مذاکره کننده برخلاف مسیر قبلی، از مخالفین و منتقدین انقلابی در تمام سطوح کاری بهره بگیرد تا ضریب اطمینان خاطر و عملشان بالا برود.
٨. تیم مذاکره کننده بنا بر فرمایش ولیفقیه در طول مذاکره که باید کوتاه و مختصر باشد، نباید با طرف مقابل خنده کرد و دست داد و رفاقت و پیادهروی کرد و سخاوت به خرج داد؛ بلکه باید با آنها عبوس و خسیس بود. نباید طرف آمریکایی گمان بد برد که با این تیم، بهتر از تیم قبلی میتوان به نتیجه دلخواه رسید.
٩. باید دولت برای حصول نتیجه به تیم مذاکره کننده پاداش دهد، نه برای نفس مذاکره. نباید از برگزاری مذاکره ذوق زده شد. دولت باید خود تشویقیاش را تا معلوم شدن نتیجه قطعی مذاکره به تاخیر اندازد.
اطلاعاتی که درباره ترکیه باید دانست
ترکیه تنها کشور اسلامی عضو ناتو است.
۲۶ پایگاه نظامی آمریکا و ناتو در ترکیه وجود دارد.
ترکیه اولین کشور مسلمان بود که در سال ۱۹۴۸ اسرائیل را به رسمیت شناخت و با این رژیم روابط برقرار کرد.
در دوران حکومت اردوغان، ۶۰ توافق بین ترکیه و اسرائیل امضا شد.
دو پایگاه نظامی اسرائیل در ترکیه وجود دارد، یکی در قونیه و دیگری در ازمیر.
اسرائیل طبق توافق ناتو، اجازه استفاده از پایگاههای نظامی اینجرلیک و دیاربکر را دارد.
بزرگترین حجم تبادلات تجاری اسرائیل با سایر کشورها با ترکیه است که در سال ۲۰۲۲ به ۹ میلیارد دلار رسید.
سالانه حدود ۵۰۰ هزار گردشگر اسرائیلی به ترکیه سفر میکنند.
ترکیه به گردشگران اسرائیلی اجازه ورود بدون ویزا را میدهد، در حالی که فلسطینیان برای ورود نیاز به ویزا دارند.
دومین کارخانه بزرگ تولید سلاح اسرائیلی در جهان در ترکیه قرار دارد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، تنها رهبر مسلمان است که از لابی صهیونیستی در آمریکا مدال «شجاعت یهودی» دریافت کرده است.
او تنها رئیسجمهور مسلمان است که از مقبره تئودور هرتزل، بنیانگذار جنبش صهیونیسم، بازدید کرده است.
او تنها رئیسجمهور مسلمان است که پنج بار از اسرائیل دیدن کرده است.
ترکیه تنها کشور اسلامی است که ازدواج همجنسگرایان را قانونی کرده است.
ترکیه تنها کشور مسلمان دارای سواحل مخصوص برهنگان است.
در ترکیه حدود ۲۰ هزار فاحشهخانه قانونی (مناطق قرمز) وجود دارد.
حدود ۳۰۰ هزار زن ترک در فاحشهخانهها کار میکنند.
در ترکیه ۲۶۵ کارخانه تولید شراب وجود دارد.
ترکیه از نظر تعداد خبرنگاران زندانی، در رتبه دوم جهان قرار دارد.
پس از بسته شدن تنگه بابالمندب توسط یمن و محاصره دریایی اسرائیل، ترکیه اولین کشوری بود که تمام مایحتاج و منابع لازم را از طریق دریای مدیترانه به اسرائیل ارسال کرد.