امام حسین علیه‌السلام: ای مردم! در کسب صفات زیبای اخلاقی بکوشید و برای به دست آوردن این سرمایه‌های معنوی شتاب کنید.  (کشف الغمه، ج ۲، ص۳۰) 

برقراری روابط با عربستان، با حفظ اصول و ارزش‌ها

دکترمحمدرضا باقرزاده
 
در قانون اساسی، داشتن رابطه نیکو با کشورهایی که قصد سلطه و دخالت در امور ایران ندارند، یک اصل بنیادین است و آمده است: «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر اساس... روابط صلح‌آمیز متقابل با دوَل غیر محارب استوار است.» (اصل ۱۵۲ قانون اساسی)
 این اصل حتی در مورد غیرمسلمانان جاری است و در قانون اساسی آمده است که «به حکم آیه شریفه "لایَنهاکم اللّهُ عن الذینَ لم یُقاتلوکم فی الدین و لم یُخرجوکم مِن دیارِکم أن تبرّوهم و تُقسطوا اِلیهم اِن اللّهَ یُحِبُّ المُقسطین" (ممتحنه: ۸)؛ دولت جمهوری اسلامی ایران و مسلمانان، موظف‌اند نسبت به افراد غیرمسلمان با اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی عمل نمایند و حقوق انسانی آنان را رعایت کنند.»  (اصل ۱۴)  در این راستا امام خمینی (ره) اصل را بر ارتباط با دیگر کشورها نهاده می‌فرمایند: «امروز دنیا مانند یک عائله و یک شهر است، و یک شهر دارای محله‌های مختلفی است که با هم ارتباط دارند. وقتی دنیا وضعش این طور است، ما نباید منعزل باشیم... اسلام یک نظام اجتماعی و حکومتی است و می‌خواهد با همه عالم روابط داشته باشد.»  (امام خمینی؛ صحیفه امام ج ۱۹، ص ۴۱۳) و می‌فرمایند: «ما با همه ملت‌های عالم می‌خواهیم دوست باشیم... می‌خواهیم که روابط حسنه، با احترام متقابل نسبت به همه داشته باشیم. مگر اینکه دولت‌هایی باشند که با ما خلاف رفتار کرده باشند و بخواهند به ما ظلم بکنند.» (همان؛ ج ۱۱، ص ۱۵۳)  اما برخی افراد و جریان‌ها با برقراری مجدد روابط میان ایران و عربستان، دچار گره ذهنی شده به برقراری ارتباط با عربستان می‌تازند به این بهانه که این احیای روابط به معنای عقب‌نشینی از ارزش‌هایی است که هنگام قطع روابط، آنها را جار زدیم. اینان توجه ندارند که حساب روابط بین‌المللی با کشورها و حسن هم‌جواری با آنها، از حساب مطالبات به حقی که از آنها داریم، جدا است. به‌عنوان‌مثال ما با کشور عراق دوست و برادریم؛ اما درعین‌حال این به معنای گذشتن از طلب خسارات جنگ تحمیلی نیست.  دیروز دولت عربستان با ما قطع ارتباط کرده و امروز به دنبال برقراری مجدد روابط است و ما هم این برقراری روابط را رد نمی‌کنیم، بلکه از آن استقبال هم می‌کنیم؛ چون به نفع دو ملت ایران و عربستان می‌دانیم؛ اما این به معنای اعراض از مطالبه حقوق انسانی شهروندانمان از دولت عربستان نیست و به بهانه برقراری روابط با عربستان از حق تعیین سرنوشت ملت یمن و بحرین هم نه گذشته‌ایم، نه خواهیم گذشت؛ چون این یک اصل اساسی در سیاست خارجی کشور ما و در قانون اساسی است که از حقوق مستضعفان و مسلمانان دفاع کنیم.  بر این اساس، موضع تغییرناپذیر ما در روابط بین‌الملل، برقراری رابطه با هر دولت غیر متخاصم در عین پافشاری بر اصول و ارزش‌های انسانی اسلامی و انقلابی است.