اهداف سواد رسانهای چیست و شامل چه چیزهایی میشود؟ اگر بتوانید تشخیص دهید که چه اهداف پشت این رسانهها وجود دارد، میتوانید از تاثیر منفی آن جلوگیری کنید. در زیر به چند مورد از اهداف سواد رسانهای اشاره خواهیم کرد که عبارتند از:
مهارتهای تفکر انتقادی را توسعه میدهد
تفکر انتقادی، مهارتی است که هر فردی برای پیشرفت در دنیایی که در آن زندگی میکنیم نیاز به کسب آن دارد. مهارتهای تفکر انتقادی، دانشآموزان را قادر میسازد تا از تعصبات موجود در ذهن خود به دلیل تأثیرات اجتماعی - سیاسی جامعهای که در آن زندگی میکنیم خلاص شوند. از آنجایی که ما با اطلاعات زیادی روبرو هستیم، فیلتر کردن اطلاعات دقیق، قابل اعتماد و مرتبط برای دانشآموزان سخت میشود. از این رو، دانشآموزان باید به این مهارت برای رد اطلاعات تعصبآمیز تسلط یابند. این به آنها در گسترش دانش و درک و همچنین درک آنها از موضوعات مختلف کمک میکند. علاوه بر این، با کمک این مهارت، آنها توانمند میشوند تا دادهها را به شیوهای بهتر دریافت کنند و از رسانهها به شیوهای سازنده و مسئولانه استفاده کنند.
با نفوذ منفی رسانهها مبارزه میکند
رسانهها این ظریفت را دارند که بر دانشآموزان تأثیر منفی بگذارند که میتواند مشکلات مختلفی را ایجاد کند. دانشآموزانی که سواد رسانهای دارند قادر خواهند بود نیازهای خود را ارزیابی کرده و اقدامات مناسب را انجام دهند. آنها میتوانند تأثیر رسانهها را بر نحوه تصمیمگیری خود کاهش دهند. تبلیغکنندگان، اغلب از رسانهها برای ترغیب مصرفکنندگان به خریدهای غیرضروری استفاده میکنند، و دانشآموزان بهویژه در این مورد مستعد هستند. در موقعیتهایی مانند این، اهمیت سواد رسانهای آشکار میشود؛ زیرا دانشآموزان را قادر میسازد تا در مورد انتخابهای زندگی خود تصمیمگیری آگاهانه بگیرند.
تعصبات را از بین میبرد
احتمال زیادی وجود دارد که تعصبات و کلیشههای دانشآموز نحوه تفسیر برخی از اطلاعات را تغییر دهد. در نتیجه، آنها تمایل دارند که دیدگاه محدودتری نسبت به جهان داشته باشند و در نتیجه قضاوتهای مرسومتری را انجام دهند؛ بنابراین، بسیار مهم است که دانشآموزان درک کنند که غلبه بر پیشداوریها و پیشداوریها چقدر مهم است. دانشآموزان میتوانند با کمک سواد رسانهای به این مهم دست یابند. آنها دیدگاه گستردهتری ایجاد خواهند کرد و قادر خواهند بود دادهها را در پرتو خرد و دانش تجزیه و تحلیل و قضاوت کنند. علاوه بر این، سواد رسانهای دانشآموزان را قادر میسازد تا ذهنیتی فراگیر داشته باشند و تفاوتهای موجود در جامعه را بپذیرند.