نویسندگان: فخری پور، اسماعیلفر
روزه باعث میشود گلوکزهای موجود در خون شکسته شوند. تا در طول مدت گرسنگی، بدن بتواند از آنها قند دریافت کند و باعث کاهش گلوکز خون میشود. همه این امور باعث کاهش کلی قند خون میشود.
برخی محققین ثابت کردهاند که روزهداری میتواند در مبارزه با اعتیاد به مواردی مثل نیکوتین، الکل، کافئین و... بسیار موثر باشد، هر چند که برای ترک هر نوع اعتیادی، مولفههای خاصی باید رعایت شوند؛ اما روزهداری نیز میتواند خیلی موثر باشد.
بسیاری افراد روزه را بهعنوان فریضهای دینی میشناسند، در حالی که عده کمتری از فواید روزهداری برای سلامت آگاه هستند. روزه گرفتن، اگر به شکل صحیح انجام شود، تمرین خوبی برای بدن است. روزه باعث دفع سموم از بدن شده و قند خون و ذخیرههای چربی بدن را نیز کاهش میدهد. عادات صحیح غذایی به کمک روزهداری برای افراد شکل میگیرد و سیستم ایمنی بدن تقویت میشود و در ادامه 10 فایده شگفتانگیز روزه را به شما معرفی میکنیم:
1. روزه دفع سموم از بدن را تسهیل میکند
غذاهای آماده و فراوری شده، حاوی مقادیر زیادی افزودنی هستند. این افزودنیهای غذایی در اکثر موارد در بدن تبدیل به سموم مختلف میشوند. بیشتر این سموم در چربیهای بدن ذخیره میشوند. از آن جا که روزه گرفتن مخصوصاً به مدت طولانی باعث از بین رفتن چربیهای بدن میشود، با متابولیزه شدن چربیها، سمومی که در چربیها موجودند نیز در بدن آزاد میشوند از این به بعد کلیهها، کبد و سایر اعضای مربوطه میتوانند این سموم را دفع کنند.
2. روزه به سیستم گوارش فرصت استراحت میدهد
هنگامیکه فرد روزه میگیرد و اندامهای گوارشی او فرصت استراحت پیدا می کنن، البته فعالیت این اندامها به طور کامل قطع نمیشود و آنها به ترشحات گوارشی خود ادامه میدهند؛ اما در مقیاس بسیار کمتر روزه منجر به توقف ترشح اسید معده نمیشود، به همین دلیل است که معمولاً به افراد مبتلا به بیماری زخم معده توصیه میشود با احتیاط بیشتری روزه بگیند و یا به طور کلی از روزهداری صرفنظر کنند. در کل روزهداری برای افرادی که معده سالمی دارند بسیار مفید است و نه تنها به تنظیم مایعات بدن آنها کمک میکند؛ بلکه به دلیل هضم تدریجی غذا، انرژی به تدریج در بدن آنها آزاد میشود و از انباشت کالری اضافی جلوگیری میکند.
3. روزه به کاهش التهابات در بدن کمک میکند
برخی تحقیقات نشان میدهد که روزهداری به کاهش بیماریهای ناشی از التهابات و انواع آلرژی کمک میکند. از بهترین نمونههای بیماریهای ناشی از التهاب میتوان آرتروز روماتیسمی و بیماری پوستی مانند پسوریازیس را نام برد. همچنین برخی متخصصان معتقدند روزه میتواند ورم معده را کم کند.
4. روزه قند خون را کاهش میدهد
روزه باعث میشود گلوکزهای موجود در خون شکسته شوند. تا در طول مدت گرسنگی، بدن بتواند از آنها قند دریافت کند و باعث کاهش گلوکز خون میشود. همه این امور باعث کاهش کلی قند خون میشود.
5. روزه فشارخون را تنظیم میکند
روزه گرفتن یکی از راههای طبیعی و غیر شیمیایی کاهش فشارخون است. روزه گرفتن احتمال بسته شدن رگها در اثر تجمع چربی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. در طول زمانی که فرد روزه است، گلوکز و در پی آن چربیهای موجود در بدن او برای تولید انرژی تجزیه میشوند. همچنین فعالیت و سوخت و ساز بدن متعادل شده و از سرعت آن کاسته میشود. در نتیجه شدت جریان خون از محدوده خاصی فراتر نمیرود و در نتیجه فشارخون تنظیم میشود.
6. روزه به سوختن چربیهای بدن کمک میکند
اولین واکنش بدن به روزه و گرسنگی ناشی از آن، شکسته شدن گلوکز میباشد. هنگامیکه گلوکز از راه تغذیه به بدن نرسد، بدن از گلوکزهایی که در بدن موجود است استفاده میکند و آنها را برای جذب به قطعات کوچکتر تقسیم میکند. ذخیرههای چربی گزینههای خوبی برای تبدیل به گلوکز هستند.
7. روزه به کاهش وزن کمک میکند
روزه گرفتن در کاهش وزن سریع تاثیر بسزایی دارد. روزه میزان چریهای انباشته شده در بدن را کاهش میدهد. البته روزه گرفتن راه خوبی برای کاهش وزن نیست، بهتر است اگر قصد دارید از وزن خود بکاهید، از راههایی مثل کاهش مصرف قند و چربی و افزایش مصرف سبزیجات استفاده کنید.
8. روزه منجر به اصلاح الگوی غذایی میشود
تحقیقات نشان میدهد که روزهداری میتواند میل افراد به خوردن تنقلات مضر و غذاهای فراوری شده را کاهش دهد. همچنین روزه، افراد را به خوردن مواد غذایی طبیعی خصوصاً آب و انواع میوه تشویق میکند، البته این یکی از راههای تاثیر روزه بر اصلاح الگوی غذایی است.
9. روزه سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
اگر افراد در کنار روزهداری یک رژیم غذایی مناسب نیز داشته باشند، سیستم ایمنی بدن آنها میتواند تقویت شود. خارج شدن سموم بدن و سوختن چربیها، یکی از دلایل افزایش سیستم ایمنی است. اگر پس از یک روز کامل روزهداری، فرد اولین چیزی که برای خوردن انتخاب میکند یک میوه باشد میتواند از طریق همان یک میوه مقادیر زیادی املاح و ویتامینهای ضروری را وارد بدن خود کند. ویتامین A و E دو آنتیاکسیدان هستند که به وفور در انواع میوهها وجود دارند. این دو ویتامین در تقویت سیستم ایمنی بسیار موثر هستند.
10. روزهداری میتواند در مبارزه با انواع اعتیاد موثر باشد
برخی محققین ثابت کردهاند که روزهداری میتواند در مبارزه با اعتیاد به مواردی مثل نیکوتین، الکل، کافئین و... بسیار موثر باشد، هر چند که برای ترک هر نوع اعتیادی، مولفههای خاصی باید رعایت شوند؛ اما روزهداری نیز میتواند خیلی موثر باشد.
کلام آخر
با وجود تمام فوایدی که برای روزه ذکر شد، روزهداری منجر به بروز برخی مشکلات نیز میشود. روزهداری میتواند آب بدن را بیش از حد کم کند و فرد را دچار بیآبی و یا گرمازدگی کند، همین امر ممکن است منجر به بروز سر دردهای شدید و یا حتی سردردهای میگرنی در افراد مستعد شود. سوزش و زخم معده نیز در برخی موارد از دیگر پیامدهای روزهداری است. توصیه میشود خانمهای باردار یا شیرده، افراد مبتلا به سوءتغذیه، نارساییهای قلبی، کلیوی و کبدی و امثال آن طبق نظر پزشک متخصص اقدام به گرفتن روزه نمایند.