زلنسکی و عبرتهای اوکراین از اعتماد به آمریکا
از زمان اعلام پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، بحثهای زیادی درباره رویکرد و سیاستهای او در قبال جنگ اوکراین شکل گرفته است. ترامپ و همراهانش به صراحت اعلام کردهاند که جنگ اوکراین تبدیل به موضوعی شده که تنها منابع مالی و تسلیحاتی آمریکا را به هدر میدهد و باید هر چه سریعتر به آن پایان داده شود.
به تازگی، موضعگیری جالبی از سمت ترامپ در این خصوص مشاهده شده است. او بر لزوم خاتمه فوری جنگ اوکراین تأکید کرده و اشاره کرده که مناطقی از اوکراین که به تصرف روسیه درآمده، باید تحت کنترل روسها باشد؛ چرا که آنها تلفات زیادی برای تصرف این مناطق متحمل شدهاند.
همچنین، گزارشها حاکی از آن است که دولت آمریکا به طور غیررسمی مذاکراتی با مسکو برای برقراری آتشبس آغاز کرده است، و حتی شنیده شده که هیئتی از ترامپ به روسیه سفر کرده تا بدون هماهنگی با اوکراین، با مقامهای روسی گفتگو کند.
این تحولات، حاوی دو پیام مهم هستند. اول اینکه عدم اعتماد به آمریکا در معادلات بینالمللی بیش از پیش روشن شده است. همه دنیا به یاد دارند که به تحریکات آمریکا، ناتو به سمت شرق و مرزهای روسیه گسترش یافت که خود عاملی برای آغاز جنگ اوکراین شد. در این جنگ، مردم اوکراین قربانی منافع و تسویه حسابهای آمریکا و قدرتهای غربی با روسیه بودهاند.
هماکنون اوکراین به خاطر وامهای دریافتی از آمریکا به شدت بدهکار شده و ترامپ اخیراً اعلام کرده که اوکراین باید به ازای این وامها، معادن خود را به آمریکا واگذار کند. این وضعیت نشاندهنده تکرار سناریوی تاریخی و سیاه از اعتماد به آمریکا از سوی کشورهای مختلف است.
دومین پیام این است که دولت ترامپ با مذاکرات مخفیانه خود با روسیه درباره جنگ اوکراین، بدون مشورت با اوکراینیها، به اعتبار جهانی آمریکا ضربه جدی زده است. اکنون کشورهای مختلف جهان میبینند که حمایت آمریکا از آنها نمیتواند تضمینی برای امنیتشان باشد و واشنگتن هر زمانی که بخواهد، میتواند بر سر آنها معاملههایی که به نفع خود باشد، انجام دهد.
من اروپاییام!

فکر میکنم ما اروپاییها به خاطر اقداماتمون توی ۳ هزار سال گذشته در جهان، باید به اندازه ۳ هزار سال بعدش عذرخواهی کنیم. قبل از اینکه شروع کنیم به بقیه درس اخلاقی بدیم!
چه کسی جنگ جهانی اول رو آغاز کرد؟
مسلمانان نبودند!
چه کسی جنگ جهانی دوم را آغاز کرد؟
مسلمانان نبودند!
چه کسی به هیروشیما و ناکازاکی در ژاپن بمب اتم زد؟
آمریکا بود، نه مسلمانان!
چه کسی ۶ میلیون یهودی رو در هولوکاست کشت؟
هیتلر بود، نه مسلمانان!
چه کسی حدود ۱۸۰ میلیون آفریقایی رو به بردگی گرفت؟ و ۸۸ درصدشون در حین جابهجاییها، در اقیانوس اطلس کشته شدن؟
مسلمانان نبودند!
چه کسی حدود ۲۹ میلیون بومی استرالیایی رو کشت؟
مسلمانان نبودند!
چه کسی بیش از ۱۰۰ میلیون بومی رو در شمال آمریکا کشت؟
مسلمانان نبودند!
چه کسی بیش از ۵۰ میلیون بومی آمریکایی رو در جنوب آمریکا کشت؟
مسلمانان نبودند!
فکر میکنم ما اروپاییها به خاطر اقداماتمون توی ۳ هزار سال گذشته در جهان باید به اندازه ۳ هزار سال بعدش عذرخواهی کنیم. قبل از اینکه شروع کنیم به بقیه درس اخلاقی بدیم!
آمریکا و انگلیس بیانیه جهانی هوش مصنوعی را امضا نکردند!
ایالات متحده و بریتانیا از امضای بیانیه نشست پاریس درباره هوش مصنوعی «فراگیر و پایدار» خودداری کردند، اقدامی که امیدها برای دستیابی به یک رویکرد جهانی هماهنگ در توسعه این فناوری را تضعیف کرد.
در پاسخ به خودداری بریتانیا از امضای این بیانیه، سخنگوی دولت این کشور گفت که آنها همچنان به همکاری با شرکای بینالمللی خود ادامه خواهند داد؛ اما این سند را به دلیل عدم شفافیت در مسائل امنیتی امضا نکردند.
در اجلاس اقدام هوش مصنوعی که در پاریس برگزار شد، کشورهایی مانند چین، هند و چندین کشور دیگر بیانیهای را امضا کردند که بر رویکردی باز، جامع و اخلاقی در توسعه هوش مصنوعی تأکید دارد. با این حال، آمریکا و انگلیس از امضای این بیانیه سر باز زدند.
به گزارش گاردین، ایالات متحده و بریتانیا از امضای بیانیه نشست پاریس درباره هوش مصنوعی «فراگیر و پایدار» خودداری کردند، اقدامی که امیدها برای دستیابی به یک رویکرد جهانی هماهنگ در توسعه این فناوری را تضعیف کرد. این بیانیه با حمایت ۶۰ کشور از جمله فرانسه، چین، هند، ژاپن و کانادا تصویب شد و هدف آن ایجاد چارچوبی برای توسعه هوش مصنوعی به شکلی اخلاقی، شفاف و امن بود. با این حال، بریتانیا اعلام کرد که این سند به اندازه کافی به چالشهای امنیت ملی نپرداخته است.
در این نشست، «جیدی ونس»، معاون رئیسجمهور آمریکا، به شدت از رویکرد نظارتی اتحادیه اروپا در زمینه هوش مصنوعی انتقاد کرد و هشدار داد که قوانین سختگیرانه میتواند این صنعت را از بین ببرد. او تأکید کرد که کشورهای اروپایی باید به هوش مصنوعی با دیدی خوشبینانه نگاه کنند و قوانین خود را بهگونهای تنظیم کنند که مانع نوآوری نشوند. ونس همچنین به اقدامات نظارتی دیگر اتحادیه اروپا مانند قانون خدمات دیجیتال و «جی دی پی آر» حمله کرد. در پاسخ به خودداری بریتانیا از امضای این بیانیه، سخنگوی دولت این کشور گفت که آنها همچنان به همکاری با شرکای بینالمللی خود ادامه خواهند داد؛ اما این سند را به دلیل عدم شفافیت در مسائل امنیتی امضا نکردند. با این حال، برخی از منتقدان در بریتانیا این تصمیم را اشتباه دانسته و اعلام کردند که این کشور در معرض خطر تضعیف جایگاه خود بهعنوان رهبر جهانی در زمینه هوش مصنوعی ایمن و اخلاقی است. ونس در بخش دیگری از سخنانش به خطرات مشارکت با کشورهای اقتدارگرا مانند چین اشاره کرد. او هشدار داد که همکاری با چنین کشورهایی میتواند منجر به از دست رفتن کنترل زیرساختهای اطلاعاتی شود و کشورها را وابسته به این قدرتها کند. او همچنین به تجربههای ناموفق برخی کشورها در این زمینه اشاره کرد و از آنها خواست در تعامل با این رژیمها محتاط باشند.
در پایان، ونس با انتقاد از تمرکز بیش از حد بر ایمنی در نشستهای جهانی، به اجلاس ایمنی هوش مصنوعی سال ۲۰۲۳ در بریتانیا اشاره کرد و آن را بیش از حد محافظهکارانه خواند. او تأکید کرد که در تنظیم قوانین نباید فقط به خطرات توجه کرد؛ بلکه باید فرصتهای این فناوری را نیز در نظر گرفت و با دیدی آیندهنگرانه به آن نگریست.