امام مهدی (عج الله تعالی فرجه الشریف): حقانیّت و واقعیّت، با ما اهل‌بیت رسول‌الله (ص) می‎باشد و کناره‎گیری عدّه‎ای از ما، هرگز سبب وحشت ما نخواهد شد؛ چرا که ما دست‌پرورده‌های نیکوی پروردگار می‎باشیم و دیگر مخلوقین خداوند، دست‌پرورده‌های ما خواهند بود.    (بحارالانوار: ج ۵۳، ص ۱۷۸)  

مطالب صفحه اقتصاد 1197

یه سوال خیلی مهم: 
آیا نقدینگی عامل تورم است یا تورم عامل نقدینگی ؟!  
یکی از آدرس‌های غلطی که سال‌هاست اقتصادخوانده‌های تحت تاثیر سرمایه‌داری به سیاستمدارها دادن، اینه که «علت تورم، همیشه و همه‌جا نقدینگی هست»؛ لذا اگر می‌خواهید تورم رو کنترل کنید، برید نقدینگی رو کنترل کنید. یه سری نمودار هم می‌کشن نشون می‌دن نقدینگی و تورم با هم بالا و پائین میشن، بعد نتیجه می‌گیرن نقدینگی، تورم رو برده بالا.
حالا خوب دقت کنید...
فرض کنید شما یه تولیدکننده جاروبرقی هستید. برای تولید جارو برقی، یه سری مواد اولیه نیاز دارید. بخشی از این مواد اولیه، قطعاتی مثل موتور هست که شاید وارداتی باشه، بخشی هم فلزات و محصولات پتروشیمی که از داخل باید بخرید.
فرض کنید شما هر ماه 10 میلیارد تومن می‌دید مواد اولیه می‌خرید. 5 میلیارد تومن برای مواد اولیه وارداتی، 5 میلیارد تومن هم برای مواد اولیه داخلی.
روشنه که مواد اولیه وارداتی رو باید با ارز بخرید. ارز دست کیه؟ صادرکننده‌ها. یعنی اون 5 میلیارد تومن رو باید بدید صادرکننده، ازش دلار بخرید، بعد قطعات مورد نیازتون رو وارد کنید. 
حالا فرض کنید قیمت دلار 10 هزار تومن هست. یعنی در واقع شما با 5 میلیارد تومن، 500 هزار دلار قطعات وارد می‌کنید. ناگهان صادرکننده‌ها، دلار رو می‌کنن 40 هزار تومن. اینجا دیگه شما برای خرید همون قطعات به قیمت 500 هزار دلار، باید بجای 5 میلیارد تومن، 20 میلیارد تومن پرداخت کنید!
حالا بریم سراغ مواد اولیه داخلی. می‌دونیم که متاسفانه مواد اولیه ایرانی مثل فلزات و محصولات پتروشیمی که توی تولید جاروبرقی نیازه، به قیمت جهانی ضربدر دلار به داخل فروخته میشه. با 4 برابر شدن دلار، قیمت مواد اولیه ایرانی هم برای شما 4 برابر میشه! یعنی اینجا هم به جای 5 میلیارد تومن، باید 20 میلیارد تومن بدید.
حالا چی شد؟ هزینه ماهیانه شما برای خرید مواد اولیه، از 10 میلیارد تومن، شد 40 میلیارد تومن!
خب قبلاً با 10 میلیارد مواد مورد نیازتون رو می‌خریدید. الان با گرونی دلار، 30 میلیارد تومن کم دارید. این 30 میلیارد رو از کجا بیارید؟ به ذهنتون می‌رسه برید بانک وام بگیرید. به وامی که بابت خرید مواد اولیه و... پرداخت میشه، میگن «وام سرمایه در گردش». حالا به محض اینکه بانک به شما وام داد، نقدینگی ایجاد میشه!
برخی معتقدند چون نقدینگی علت تورم هست، بانک‌ها وام ندن! حالا هزینه‌های تولید شما رفته بالا، وام هم نمیدن. چکار می‌کنید؟ ناچارا تولید رو کاهش می‌دید.
مردم چه بلایی سرشون اومده؟ قیمت جاروبرقی شما حداقل 4 برابر شده. ندارن بخرن، بیخیال میشن. اما طرف مجبوره برای جهیزیه دخترش بخره. میره وام بگیره. میره بانک، برای کنترل نقدینگی بهش وام نمیدن! نتیجه چی میشه؟ شما دیگه همون تعداد کم جاروبرقی هم که تولید کردی، نمی‌تونی بفروشی. بعد چی میشه؟ دیگه فلزات و محصولات پتروشیمی مصرف نمی‌کنی و شرکت‌های فولادی و پتروشیمی راحت می‌تونن محصولاتشون رو خام صادر کنن! حالا دیدید چطور افزایش قیمت دلار و فروش دلاری مواد اولیه، با نابود کردن تولید و بازار داخلی، ما رو خام فروش می‌کنه؟!
حالا فرض کنیم بانک‌ها وام بدند (که توی چند سال اخیر خیلی کم دادن و هم مردم و هم تولیدکننده‌ها دارن از کمبود نقدینگی خفه میشن). با پرداخت وام، نقدینگی زیاد میشه! بعد اقتصاددان‌ها میان میگن دیدید نقدینگی تورم درست کرد؟ حالا یه سوال: این اقتصاددان‌ها به نفع کی دارن کار می‌کنن؟ یه نکته مهم دیگه هم هست. این سیاست، مردم رو هم فقیر می‌کنه، هم بدهکار!
 
سراب پولدار شدن از طریق همستر و خواب مسئولین
محمدرضا محمودی
 قیمت همستر کامبت بالاخره مشخص شد. آن قدر ناچیز که می‌توان گفت کسی در این بازی سود نکرد. البته به غیر از دشمن...
جالب است که در اوج فعالیت‌های رسانه‌ای نامزدها در انتخابات ریاست جمهوری، مهم‌ترین عبارت جستجوی مردم ایران، نه نام نامزدها بود و نه مسائل انتخاباتی. بلکه مهم‌ترین جستجوی ایرانیان در گوگل عبارت «کد مورس» برای دریافت پاداش در بازی همستر بود. یعنی بخشی از مردم ایران در این شرایط مهم، بیشتر از انتخابات ریاست جمهوری کشور خودشون، به فکر بازی همستر بودند!
 این بازی برای دشمن چند تا فایده مهم داشت:
1. تقویت ضریب اثرگذاری تلگرام در ایران:
 استفاده از بازی همستر، تونست ضریب اثرگذاری تلگرام در ایران رو افزایش بده. به ‌طوری که همگان شاهد ثبت‌نام و فعالیت افراد زیادی در تلگرام پس از این بازی بودند. در این مورد خیلی باید بحث کنیم؛ اما فقط یه نکته عرض کنم: اسرائیلی که از باتری پیجر بمب ساخت، با تلگرامی که خودش ساخته و مالک اصلی‌اش لشویلی یهودیه (پاول دورف یکی از برنامه‌نویس‌های این شرکت یهودی بوده و عملا برای مستقل نشان دادن و رد گم کنی، اسمش سر زبون‌ها افتاده) چکار میکنه.
به والله قسم، حضور الان ما در تلگرام رو آیندگان دقیقاً مثل حضور مشروطه‌خواهان در سفارت انگلستان خواهند دید. آقایان بیدار شوید...
2. جدای از بحث تلگرام، یه بحث مهم‌تری وجود داره و اون نفوذ مدل‌های اقتصادی جدید در مردم ایرانه. جالبه ایران که رتبه هفدهم دنیا در جمعیت رو داره، رتبه چهارم دنیا در دارندگان ارز دیجیتال رو کسب کرده. یعنی آقای مسئول! تا چند سال دیگه حکمرانی اقتصادی هیچ معنایی برات نخواهد داشت؛ چون همه مردمت به حکمرانی اقتصادی ارزهای دیجیتال غیر بومی و غربی پیوستند.
حالا یه سوال؟ دشمن این دو هدف رو با پرداخت چه مبلغی محقق کرده؟
نفر اول همستر کامبت در دنیا که یه ایرانی هست و بیشترین همستر رو داره، با این قیمت‌گذاری اخیر 100 میلیون تومان بهش رسیده.
 تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل... 
به تعبیر حضرت آقا: حقیقتاً به مهندسی دشمن احسنت می‌گویم...!
 
تعلل عجیب کمیسیون اقتصادی مجلس درباره تصویب طرح مالیات بر سوداگری
به گزارش کیهان، «طرح مالیات بر عایدی سرمایه» یکی از طرح‌های ضد دلالی است که به گفته کارشناسان، عدالت اقتصادی را بهبود می‌دهد. این طرح سال‌ها در راهروهای دولت، مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام سرگردان بود و متأسفانه در این رفت و آمدها، بخش زیادی از اثرگذاری آن خنثی شد. با این حال کارشناسان امیدوارند همین قانون تلطیف شده، هر چه زودتر تصویب شود؛ اما حالا که طرح مذکور در آستانه ورود به صحن قرار دارد، با برخی دست‌اندازی‌ها در کمیسیون اقتصادی مواجه شده است.
جعفر قادری، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اخیراً در گفتگو با ایبنا با اشاره به این موضوع که مصوبه مالیات بر عایدی سرمایه به منظور رفع ایرادات شورای نگهبان در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دارد، گفته است: این مصوبه مراحل تصویب خود را در کمیسیون و صحن علنی طی کرده و برای اعلام نظر به شورای نگهبان ارسال شده بود.
وی افزود: با توجه به اتمام کار مجلس یازدهم، از آنجایی که مراحل کار تصویب این طرح در مجلس به طور کامل طی نشده بود، در مجلس دوازدهم مصوبه مالیات بر عایدی سرمایه برای رفع اشکالات در دستور کار قرار گرفت.
نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: با توجه به ابهامات و سؤالات تعدادی از نمایندگان دوره جدید درباره مصوبه مالیات بر عایدی سرمایه، مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی را در این باره آماده و به اعضای کمیسیون ارائه کرده و قرار است در جلسه دیگر توضیحات و گزارش‌های مرکز پژوهش‌های مجلس به اعضای جدید کمیسیون در این باره ارائه شود و سپس مصوبه مالیات بر عایدی سرمایه به منظور رفع ایرادات شورای نگهبان در دستور کار کمیسیون قرار گیرد.
وعده‌ای که وفا نشد
گفتنی است هفته قبل نیز سید شمس‌الدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «شورای نگهبان به طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی، ایراداتی به لحاظ معادل واژگان انگلیسی و فارسی گرفته بود که در مشورت با نماینده شورای نگهبان، دو تا سه ایراد مختصر مذکور، برطرف شد.»
او وعده داد: «امیدواریم متن طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی، حداکثر تا آخر همین هفته، یعنی سه‌شنبه یا چهارشنبه، به صحن علنی مجلس ارائه و تعیین تکلیف شود.»؛ اما شنیده‌های خبرنگار ما حاکی از آن است که تعدادی از اعضای کمیسیون اقتصادی اجازه نمی‌دهند طرحی که 90 درصد مسیر تصویب را طی کرده، به صحن علنی برسد.
گام آخر تصویب طرح مهم
لازم به یادآوری است که مجلس یازدهم در آخرین هفته‌های کاری خود با تصویب طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی، نقطه درخشانی در کارنامه خود ثبت کرد. رأی‌گیری نهائی برای طرح مالیات بر سوداگری پس از رفع ایرادات شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام در دستور کار این هفته مجلس گنجانده و دو سوم آن تصویب شد. حال در گام آخر، قرار است برخی ایرادات جزئی‌تر باقی مانده، از نظر شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام که برطرف شده، در صحن مجلس به رأی گذاشته شود.
البته تصویب مالیات بر سوداگری در مجلس که شامل نیم درصد جمعیت کشور یا همان ثروتمندان می‌شود، موجب شده که دلالان و اصلاح‌طلبان در برابر مردم صف‌آرایی کنند؛ تا جایی که وزیر ارتباطات دولت روحانی که تخصصی در اقتصاد ندارد، کشور را تهدید کرده است!
هدف اصلی طرح مالیات بر سوداگری، افزایش هزینه سفته‌بازی و جلوگیری از تبدیل کالاهای مصرفی به سرمایه‌ای است؛ چنانکه در سال‌های اخیر شاهد این رفتارهای سفته‌بازانه در بازارهای ملک، ارز، خودرو و... بوده‌ایم. از این رو این طرح به دنبال آن است که از «سود» حاصل از مابه‌التفاوت خرید و فروش‌های مکرر ارز، مسکن، خودرو و طلا، مالیات اخذ کند تا تمایل به سفته‌بازی در این بازارها کاهش یابد.