امام مهدی (عج الله تعالی فرجه الشریف): حقانیّت و واقعیّت، با ما اهل‌بیت رسول‌الله (ص) می‎باشد و کناره‎گیری عدّه‎ای از ما، هرگز سبب وحشت ما نخواهد شد؛ چرا که ما دست‌پرورده‌های نیکوی پروردگار می‎باشیم و دیگر مخلوقین خداوند، دست‌پرورده‌های ما خواهند بود.    (بحارالانوار: ج ۵۳، ص ۱۷۸)  

مطالب صفحه اقتصاد 1195

همایش بانکداری اسلامی - پوستین فاقد محتوا
 حمید رسایی 
برتری عمل بر حرف، معیاری است که در اسلام و جای‌جای قرآن می‌توان مشاهده کرد؛ اما این معیار در مدیریت و عملکرد بانکی و ارزی که برآیند رفتار مدیران بانکی و بانک مرکزی است، مشاهده نمی‌شود، ولو همایش‌هایی از این دست، مدام تکرار شود.
به رسم هر ساله، طی روزهای اخیر مدیران بانک مرکزی گرد هم آمدند و با برگزاری همایش بانکداری اسلامی، در این زمینه سخنرانی کردند.
هم‌زمان، آمارهایی منتشر شده که کارکنان بانکی (به‌ویژه مدیران)، ده‌ها هزار میلیارد تومان پول (در قالب وام) به جیب نامبارک زده‌اند. حال آنکه مردم عادی، چنین امکانی ندارند؛ یعنی عدالت به عنوان یک اصل اسلامی، توسط بانک‌ها ذبح شده است.
هم‌زمان، آقایان مدیر در بانک مرکزی، حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده و به یک بانک خصوصی متخلّف داده‌اند تا به عملکرد نامبارک خود ادامه دهد. یعنی مقابله با فساد (به عنوان یک ارزش در اسلام)، توسط مدیران بانک مرکزی ذبح شده است.
اینها فقط گوشه‌هایی از عملکرد مدیران بانک مرکزی در مماشات و همراهی با تخلفات حاکم بر این بخش است.
آیا جز این است که چنین رفتارهایی در کنار سخن گفتن از بانکداری اسلامی، مردم را به اسلام بدبین می‌کند. آیا بهتر نیست به جای همایش صوری بانکداری اسلامی، همایش واقعیِ بانکداری استثماری را برگزار کنید تا به عملکردها بهتر رسیدگی شود؟!
رئیس بانک مرکزی آدرس غلط ندهد
مدیران بانک مرکزی در همایشی مزین به نام بانکداری اسلامی، در مورد وام ازدواج جوانان و آثار تورمی آن سخنانی گفته‌اند. 
مقابله با خروجی‌های این سیستم معیوب بانکی (نظیر فقر، کاهش آمار ازدواج و..)، مستلزم اصلاح بنیانی آن است که ناشی از سوء مدیریت مدیران بانک مرکزی است؛ اما چون می‌خواهند به اصلاح بنیانی نپردازند، با راه‌حل‌های موقتی، انگشت اتهام را از روی خود به سمت جوانان می‌گیرند.
عامل مهم تورم در کشور، سنت الهی ازدواج جوانان و اعطای وام به آن نیست. سوء مدیریت بانک مرکزی در «ارز» و «بانک» است که سعی می‌کنند آن را به زبان نیاورند.
گرانی و تورم موجود، ناشی از انفعال مدیران بانک مرکزی در مورد حفظ ارزش پول ملی (وقوع جهش نرخ ارز) و تساهل با بانک‌های مخرب است، یا تشکیل زندگی از سوی جوانان و ضرورت تامین ناچیز مالی آنان؟ آیا زندگی همین جوانان تحت تاثیر جهش‌های ارزی و بی‌انضباطی و مفاسد مالی بانکی در تنگنا قرار نگرفته است؟
چگونه تامین نیاز مالی جوانان این کشور تورم‌زاست و منابعی برای آن وجود ندارد؛ اما خاصه‌خرجی بانک‌ها و بانک مرکزی تورم‌زا نیست و منابع فراوانی برای آن وجود دارد؟
چطور برای بانک متخلف آینده و مالکان آن، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان پول چاپ کردید و چشم خود را هم بر خیلی چیزها بستید؛ اما برای سنت حسنه ازدواج جوانان، می‌گویید پول نیست؟!
چطور چند صد هزار میلیارد تومان پول برای بانک‌های خصوصی همچون بانک پاسارگاد وجود دارد که صرف بنگاه‌سازی برای پر کردن جیب مالکان کنند؛ اما در برابر نیاز مالی جوانان، با بی‌اعتنایی خود را کنار می‌کشید؟
آقای فرزین! آدرس غلط ندهید. این مدیران بانک مرکزی و بانک‌ها بودند که با ایجاد گرانی، قدرت خرید جوانان را سرقت کردند و آنها را محتاج وام کردند. خودتان برای جوانان مانع اقتصادی ایجاد کرده‌اید، اکنون مدام می‌گویید نمی‌توان مانع را رفع کرد؟!
انتخاب‌های سیاستی و مدیریتی شما مدیران بانکی، معاش عزتمندانه را از مردم و جوانان زده گرفته، اکنون رفع نیاز آنها را عامل تورم می‌دانید؟! 
اینکه شما در همایش مزین به نام بانکداری اسلامی، تسهیل سنت حسنه ازدواج را عامل اختلال در سیاست‌ها و اهداف پولی می‌دانید، به خوبی عیان می‌کند که حداقل نظام پولی ما مُقوم فرهنگ اسلامی نیست و مسیری دیگر را می‌رود؛ بنابراین اسم این همایش، هر چه باشد نباید آن را به بانکداری اسلامی چسباند. 
از یک طرف تفرعن و تکبری که این نظام پولی در برابر نیازهای واقعی مردم عادی و از طرف دیگر گشاده‌دستی برای عده‌ای خاص، بیشتر به نظام‌های استثماری شباهت دارد تا اسلامی.
 
چرا از تجربه خسارت‌بار آزادسازی بی‌قیدوشرط واردات، درس نمی‌گیریم؟
اصرار دوباره برخی به واردات کالاها بدون در نظر گرفتن شرایط نهادی و منابع ارزی کشور را نمی‌توان به‌ سادگی پذیرفت. اینان که طی سال‌های گذشته برای آزادسازی بی‌قیدوشرط واردات خودرو پافشاری می‌کردند، حتی یک‌بار به لزوم پاسخگویی شرکت‌های تولیدی و ارائه کامل خدمات پس از فروش در ایران اشاره نکرده‌اند. امروز نیز در شرایطی برای آزادسازی واردات تلفن‌های همراه یک برند خاص تبلیغ می‌کنند که ارائه خدمات به مشترکان ایرانی از طرف شرکت مذکور، به‌ کلی محدود شده است. همچنین برای آزادسازی بی‌قیدوشرط لوازم‌خانگی، صدها دلیل و منطق می‌آورند؛ اما یک‌بار اشاره نکرده‌اند که چرا تولیدکنندگان این کالاها حاضر به انجام تعهدات خود در قبال مشتریان ایرانی نیستند.
در واقع انتخاب میان آزادسازی کامل یا محدودسازی واردات طی ۷۰ سال گذشته، یکی از پرمناقشه‌ترین و پرتکرارترین مباحث اقتصادی در ایران بوده است؛ اما علی‌رغم تجربیات خسارت‌بار دوره‌های گذشته، هیچگاه از این تجربیات درس نگرفته‌ایم و اشتباهات گذشته را تکرار کرده‌ایم!
 
دولت چهاردهم، حرکت دولت شهید رئیسی در توسعه تجدیدپذیرها را متوقف نکند
رئیس انجمن برق سبز گفت: مسیری که در دولت شهید رئیسی آغاز شده است، نباید متوقف شود. فعالان این حوزه نگران توقف مسیر دو سال گذشته هستند و دولت چهاردهم باید این نگرانی را بر طرف کند و به ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر سرعت دهد.
به گزارش فارس؛ محسن عرب، رئیس انجمن برق سبز، در نشست خبری که اخیراً برگزار شد با اشاره به آخرین شرایط برق تجدیدپذیر در ایران اظهار داشت: با رشد روزافزون جمعیت، افزایش نیاز به انرژی و نگرانی‌های جدی درباره تغییرات اقلیمی، توجه به منابع انرژی پایدار و پاک، به یک ضرورت غیرقابل انکار تبدیل شده است. وی افزود: ایران، با برخورداری از منابع غنی انرژی‌های تجدیدپذیر مانند نور خورشید، باد و آب، در موقعیت منحصر به فردی قرار دارد. این سرزمین با بیش از 300 روز آفتابی در سال و بادهای مناسب در نواحی مختلف، پتانسیل بالایی برای توسعه انرژی خورشیدی و بادی دارد. همچنین، منابع آبی ما امکان استفاده از انرژی هیدرولیک را نیز فراهم می‌آورد. رئیس انجمن برق سبز گفت: استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، نه تنها به کاهش وابستگی ما به سوخت‌های فسیلی کمک می‌کند؛ بلکه در راستای حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی هوا نیز بسیار حائز اهمیت است. به ویژه در شهری مانند تهران که مشکلات آلودگی هوا را به همراه دارد، توسعه این نوع انرژی می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی شهروندان کمک شایانی کند.
عرب تأکید کرد: همچنین، با توجه به تحولات جهانی و گرایش کشورها به سمت انرژی‌های پاک، ما نیز باید در این راستا حرکت کنیم تا به اهداف توسعه پایدار دست یابیم و به تحقق وعده‌های خود در زمینه مبارزه با تغییرات اقلیمی کمک کنیم. این نه تنها برای محیط‌زیست ما مهم است؛ بلکه می‌تواند به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و توسعه پایدار در مناطق مختلف کشور بینجامد. این مقام صنفی ادامه داد: ما باید با همکاری بین‌المللی و بهره‌مندی از تجربیات کشورهای دیگر، زیرساخت‌های لازم برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر را فراهم کنیم. سرمایه‌گذاری در این حوزه، نه تنها به نفع محیط‌زیست است؛ بلکه یک فرصت است. او تأکید کرد: در دو سال اخیر، ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های خورشیدی در ایران افزایش چشمگیری داشته است. با حمایت دولت و سیاست‌های تشویقی، تعدادی از پروژه‌های بزرگ و کوچک نیروگاه خورشیدی به بهره‌برداری رسیده‌اند. عرب گفت: دولت ایران در این سال‌ها به دنبال تنوع‌بخشی به منابع انرژی و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی بوده و در این راستا اقداماتی برای تشویق سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر، به‌ویژه انرژی‌های خورشیدی انجام داده است. رئیس انجمن برق سبز بیان کرد: سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به تدریج وارد این عرصه شده و برخی مشکلات مالی برطرف شده است. همچنین، توافقات بین‌المللی و تسهیلات بانکی برای پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر توسعه یافته است. وی ادامه داد: همچنین تلاش‌هایی برای افزایش آگاهی عمومی و ایجاد دوره‌های آموزشی برای مهارت‌آموزی در زمینه نصب و نگهداری سیستم‌های خورشیدی صورت‌گرفته است.
این مقام صنفی گفت: مسیری که در دولت شهید رئیسی آغاز شده است، نباید متوقف شود. فعالان این حوزه نگران توقف مسیر دو سال گذشته هستند و دولت چهاردهم باید این نگرانی را بر طرف کند و به ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر سرعت دهد. عرب در پایان گفت: هم اکنون روزانه چندین نیروگاه خورشیدی در سراسر ایران به بهره‌برداری می‌رسد و طی 10 روز گذشته هم 10 نیروگاه خورشیدی به شبکه برق متصل شد.