امام مهدی (عج الله تعالی فرجه الشریف): حقانیّت و واقعیّت، با ما اهل‌بیت رسول‌الله (ص) می‎باشد و کناره‎گیری عدّه‎ای از ما، هرگز سبب وحشت ما نخواهد شد؛ چرا که ما دست‌پرورده‌های نیکوی پروردگار می‎باشیم و دیگر مخلوقین خداوند، دست‌پرورده‌های ما خواهند بود.    (بحارالانوار: ج ۵۳، ص ۱۷۸)  

سیاسی 1115

زلزله اخلاق در جهان پست‌مدرن
علی صالحی دانشجوی دکتری دانشگاه علوم اسلامی رضوی
جهان، شاهد بزرگ‌ترین زلزله فاجعه‌بار قرن در ترکیه و سوریه بود. شدیدترین و مرگبارترین زمین‌لرزه‌ای که توسط مدیرکل امور زلزله و کاهش خطر اداره مدیریت بلایای طبیعی ترکیه، معادل انرژی ۵۰۰ بمب اتمی توصیف شده است. این یک تراژدی آخرالزمانی و حادثه بسیار دردناکی است، مادری که در پی آوارها به دنبال فرزند خود می‌گردد و کودکی که پدر، مادر و همه بستگان خود را ازدست‌داده است. همه‌ی نفس‌ها در سینه حبس شده است و آرزوها فقط به زنده‌ماندن بسنده شده است. حادثه‌ای که خوب و بد را با خود فروبرده است. اما آیا کسی است که پند گیرد؟ خداوند متعال می‌فرماید: «وَاتَّقوا فِتنَةً لا تُصیبَنَّ الَّذينَ ظَلَموا مِنكُم خاصَّةً  وَاعلَموا أَنَّ اللَّهَ شَدیدُ العِقابِ؛ و از فتنه‌ای بپرهیزید که تنها به ستمکاران شما نمی‌رسد، (بلکه همه را فرا خواهد گرفت) و بدانید خداوند کیفر شدید دارد!»
آنچه مهم است درس‌ها و پندهای این حادثه است؟! این حادثه هشداری است برای همگان که به دنیای زوال‌پذیر دل نبندیم و به‌سوی حقیقت بازگردیم؟ چه اینکه قدرت عالم در دست خالق است و بشر راهی جز تسلیم در برابر اراده او ندارد و درس تلخ دیگر، مربوط به معیارهای دوگانه‎ی مدعیان دروغین حقوق بشر است. سیل کمک‌های آن‌ها به سمت ترکیه روانه شده و چشمانشان در برابر مرگ هزاران سوری بسته شده است. به نظر می‌رسد انسانیت آمریکا، غرب و اعراب، سلیقه‌ای و شیطانی است؟ اعرابی که فریاد تعصبشان در عربیت، گوش جهانیان را کر کرده است، میلیاردها دلار خرج جام خلیج‌فارس کرده و دریغ از اینکه دیناری برای کشور عربی سوریه ارسال کنند. در این میان جز ایران، عراق و لبنان و چند کشور معدود، به یاری این کشور مسلمان و مظلوم نیامد. البته انسانیتِ گزینشی جریان استکبار، به رسانه‌های آن‌ها هم گسترش‌یافته است. رسانه‌های این جریان، نه‌تنها هیچ پوشش خبری از گستردگی فاجعه در سوریه نداشته؛ بلکه تلاش کردند از دولت سوریه انتقاد کنند و سیاست‌های جمهوری اسلامی در حوزه امدادرسانی به همسایگان را زیر سؤال ببرند. جای هیچ‌گونه تعجب نیست، این هویت حقیقی دشمن منافق و دغل‌رو است. ایران نشان داده است که دارای غنی‌ترین فرهنگ اسلامی و انسانی است و هرگز همسایگان خود را تحت هیچ شرایطی فراموش نکرده است. چرا که انسانیت ایران، سیاسی و گزینشی نیست که عقلانی و فطری است. ایران، پرچمدار برادری و حمایت از مستضعفین جهان است و اگر نبود، حاکمیت داعش بر بخش بزرگی از جهان اسلام سیطره می‌یافت و مسئله فلسطین به فراموشی سپرده می‌شد. امروز جمهوری اسلامی ایران در زلزله ترکیه و سوریه به مسئولیت اخلاقی، انسانی و اسلامی خود عمل کرده است و به الگویی برای همه جهانیان تبدیل شده است و این کنش انسانی، شعر سعدی بزرگ را به‌خاطر آورده است که: 
بنی‌آدم اعضای یکدیگرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بی‌غمی/ نشاید که نامت نهند آدمی
 
نقش بی‌بدیل زنان در انقلاب اسلامی
کبری خالقی 
1. اساس اجتماعات بشری و تشکیل هر جامعه‌ای، منوط به تشکیل خانوادههاست. قوام خانواده نیز منوط به وجود و حضور زن، می‌باشد؛ به این معنا که نسل بشر با «زن» ادامه پیدا می‌کند و در واقع بدون حضور زن، خانواده مفهوم پیدا نمی‌کند. در نتیجه، اجتماع بشری از بین خواهد رفت و چنین است که نقش مهم و اثرگذار زن و خانواده در هر جامعه مشخص می‌شود. 
 ۲. پس از انقلاب اسلامی، زنان جامعه همراه با مردان در صحنه حضور پیدا کرده و نقش بی‌بدیل خود را در جامعه به ظهور رسانده و جایگاه رفیع زن در نظام اسلامی را به جهان عرضه کردند. زن مسلمان ایرانی، با پدیده‌ی معجزه‌گون انقلاب، از زیر خروارها مفاهیم ضدبشری اسلام اموی، سربلند کرد و بیدار شد تا الگوی جدیدی را به زنان عالم ارائه نموده و از رنج و محنت و ظلم و ستم استکبار و ایادی استکبار، خود را برهانند و به شأنی که خدای متعال بر اساس فطرت زنانه به آنان عطا کرده است، برسند. 
۳. بنابراین زنان ما به تإسی از زنان صدر اسلام که در آن جامعه جاهلی مانند آفتاب درخشیدند و همچنان درخشنده‌ترین هستند، به برکت انقلاب، با معرفی الگویی جدید و با هویتی ملی، اسلامی و انقلابی تاریخ‌ساز شده و با روحیه‌ی ایثار و فداکاری، صحنه‌های زیبایی در انقلاب و دفاع مقدس... آفریدند و همچنان ادامه می‌دهند تا آنجا که نه‌تنها در تجهیز و تشجیع مردان، نقش اَبَر زن را به عهده گرفته؛ بلکه شاهد شهادت هفت هزار نفر از زنان مجاهد و رشادت‌های آنان شدیم.
۴. مردان و زنان، این ندای آسمانی از عمق جانِ با ایمان و والای امام خمینی (رحمه‌الله علیه) را به گوشِ جان شنیدند و به پا خاستند تا نقشی شایسته در برپایی تمدن نوین اسلامی داشته و اثرگذار در سرنوشت تاریخ باشند. از طرفی مقام معظم رهبری درباره زنان عفیف و پاک‌دامن که در خانواده در نقش همسری عشق و آرامش را تقدیم کرده و همیشه در مقام مادر مایه‌ی حیات هستند، می‌فرمایند: «زن مسلمان ایرانی... ثابت کرد که می‌توان زن بود، عفیف بود، محجبه و شریف بود و درعین‌حال، در متن و مرکز بود. می‌توان سنگر خانواده را پاکیزه نگاه‌ داشت و در عرصه‌ی سیاسی و اجتماعی نیز سنگرسازی‌های جدید کرد و فتوحات بزرگ به ارمغان آورد ...» (پیام به مناسبت همایش هفت هزار زن شهید ۱۵ اسفند ۱۳۹۱).
۵. اینجاست که حدیث امام صادق (علیه‌السلام): «اکثر الخیر فی النساء» (من لایحضره الفقیه، جلد ۳ صفحه ۳۵۸) معنا می‌شود که اگر زن، بر محور فطرت و طبق منطق و معرفت الهی زندگی کند، می‌تواند نیکی‌های زیادی را که خداوند در او به ودیعه نهاده، در خود پرورش دهد و  پشتیبان و حامی همسر و فرزندانش باشد و در اجتماع نیز حضور پیدا کرده و نقش‌آفرین باشد. از این منظر است که مقام معظم رهبری در مقوله‌ی زن می‌فرمایند: «در مسئله‌ی زن، موضع ما در قبال مدعیان ریاکار غربی، موضع مطالبه است! موضع دفاع نیست... بیان نظر و عقیده اسلامی است» (در دیدار با زنان فرهیخته ۱۴ دی ۱۴۰۱).
۶. اگر در صدر اسلام، پیامبر (صلی‌الله علیه و آله)، حضرت علی، امام حسین، حضرت سجاد... (علیهم‌السلام) تاریخ و جبهه‌ی حق را به حرکت درآورده و پیش می‌رانند، مدیون حضور باشکوه و پر از مهر و محبت و روحیه‌ی شجاعانه‌ی حضرت زهرا و حضرت زینب (سلام‌الله علیهما) هستند، یا اگر حضرت عباس و برادرانش در آستان امام، خون می‌دهند و آوازه‌ی وفاداری و ایثارشان در طول تاریخ به قلب و جان انسان‌ها می‌نشیند، به دلیل حضور مقتدرانه و سرشار از عاطفه حضرت ام‌البنین (سلامالله‌علیها) به‌عنوان مادر است. 
 ۷. مقام معظم رهبری در این درباره می‌فرمایند: «بارها من گفته‌ام، خاکریزِ شهدا در مقابل دشمنان دین و حقیقت، خاکریز اوّل است. خاکریز دوم، خانواده‌های شهدایند. پشت سرِ آنها، شما (مادران و همسران شهدا) هستید. این رنج‌های شما و این فراق‌ها و غصّه‌ها و محرومیت از دیدن و احساس‌کردن حضور عزیزانتان، پیش خدای متعال اجر دارد.» (در دیدار با  ۲۰ آبان ۱۳۸۰)
۸. بنابراین اگر شهدای انقلاب اسلامی توانستند مجاهدت کرده و نهال انقلاب را همچون درخت تناوری به ثمر برسانند به همت زنان و مادران آنان است. اگر حاج‌قاسم عزیز ما، در خاکریز دشمنان حق و حقیقت جان‌فدا شد، علاوه بر اراده‌ی پولادینش، به‌خاطر پدر و مادری پاک و متدین و همراهی همسری جان‌فدا در سنگر خانواده توام با صبوری و روحیه‌ی مقاوم و لبریز از عشق و عاطفه است.
۹. به قول ظریفی که میگفت: «حاج‌قاسم یک نفر نبود. دو نفر بود. او را باید به‌عنوان یک اَبَر_مرد ستود و همسرش را به‌عنوان یک اَبَر_زن. عطر آن گلاب اگر جهانی شد، به‌خاطر این گلِ پرده‌نشین مخلص و صبور بود. تحمل رنج‌ها و تنهایی‌های این بانو، آن‌چنان جهادی را رقم زد. او هم مانند سردار شهیدمان، به گردن همه‌ی ما حق دارد.» درود به تمام زنان سرافراز جان‌فدا در خاکریز دوم که در سنگر خانواده، نه در کنج عزلت که با شورانگیزیِ باورنکردنی، مردان و فرزندانشان را برای رویارویی با شیطان بزرگ و استکبار جهانی و یاری جبهه‌ی حق  آماده و خود نیز همراه آنان مجاهدت می‌کنند.