مقدمه
در این مقاله، مباحثی چون: تشویق به ازدواج، آثار آن، تسهیل در ازدواج و ویژگیهای زوجین را به صورت مختصر و با عنایت به برخی از آیات و روایات مورد بررسی قرار میدهیم. امید است با مطالعه این نوشته، انگیزه ما برای احیاء و ترویج ازدواجهای آسان، پربار، سالم و سازنده تقویت گردد.
تشویق خدا و رسول
قرآن کریم میفرماید: «وَانْکِحُوا الاْیامی مِنْکُم وَالصّالِحینَ مِنْ عِبادِکُم وَاِمائِکُم اِنْ یَکُونُوا فُقراءَ یُغْنِهِمُ اللّه ُمِنْ فِضْلِهِ وَاللّه ُواسِعٌ عَلیمٌ». مرد و زن با توجه به نیازهای روحی، عاطفی، جسمی و جنسیای که دارند، مکمل یکدیگرند و برای داشتن زندگی گوارا و سعادتمند، جفت شدن و در کنار یکدیگر قرار گرفتنِ این دو، اجتنابناپذیر است.
تنها شیوهای که هر یک از زن و مرد میتوانند با آن دیگری را به بهترین وجه، تکمیل کنند و به خواستههای روحی و روانی همدیگر پاسخ مناسب بدهند، ازدواج است. از این رو، در نزد خداوند، بهترین و محبوبترین بنیان و سازه که دربردارنده شرط اساسی سعادت بشر است، همین ازدواج میباشد.
رسول اکرم صلی الله علیه و آله در این باره میفرمایند: «ما بُنِیَ فِی الاِسْلامِ بِناءٌ اَحَبَّ اِلَی اللّه ِ عَزَّوَجَلَّ، وَاَعَزَّ مِنَ التَّزْویجِ؛ در اسلام هیچ بنایی ساخته نشده که نزد خدای عزوجل محبوبتر و ارجمندتر از ازدواج باشد»
ازدواج در جوانی
پیامبر مکرم اسلام صلی الله علیه و آله در مورد ازدواج در ایام جوانی چنین فرموده است: «اَیُّمَا شابٌ تَزَوَّجَ فِی حِداثَةِ سِنِّهِ عَجَّ شَیْطانُهُ: یا وَیْلَه! عَصِمَ مِنّی دِینَهُ؛ هرگاه شخصی در سنین جوانی ازدواج کند، شیطانِ او فریاد می زند: وای بر من! دینش را از گزند من حفظ کرد»
دستورات دین اسلام متناسب با خواستههای فطری انسان میباشد و از طرفی ازدواج همانطور که گفته شد، بسیاری از نیازهای درونی انسان را جوابگوست؛ بنابراین، کسی که همسر اختیار میکند، در واقع زمینه مساعدی برای پذیرش دستورات مناسب با فطرت را فراهم کرده است و به مراتب راحتتر میتواند طبق اوامر دینی عمل کرده و با فرامین الهی، خود را وفق دهد. این مطلب در مورد کسانی که تازه به سنّ جوانی وارد شدهاند، بیشتر صدق میکند؛ زیرا یک جوان در اوج هیجانات و احساسات قرار دارد و همین مسئله به شدت او را به خود مشغول میکند و تا این حالت تعدیل نشود و تسکین نیابد، کمتر به امور دینی توجه نشان میدهد. ازدواج در این سن برای او بسیار مهم و کارگشا خواهد بود؛ چرا که سبب میشود احساسات و عواطف او متعادل شده و ندای فطریاش را که هماهنگ با فرامین الهی است، به راحتی بشنود و با آسایش خاطر به او پاسخ مناسب بدهد و بدین ترتیب، دین و ایمان خود را از گزند شیطان حفظ کند.
خوشبینی در امر ازدواج
امام صادق علیهالسلام در خصوص داشتن امید به فضل الهی در امر ازدواج میفرماید: «مَنْ تَرَکَ التَّزْویجَ مَخافَةَ الْفَقْرِ فَقَدْ اَساءَ الظَّنَّ بِاللّه ِ عَزَّوَجَلَّ. اِنِّ اللّه َ عَزَّوَجَلَّ یَقُولُ: «اِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهُمُ اللّه ُ مِنْ فَضْلِهِ؛ هر که از ترس تهیدستی ازدواج نکند، به خدای متعال گمان بد برده است. خداوند عزوجل میفرماید: «اگر تهیدست باشند خداوند از فضل خود توانگرشان میسازد».
خداوند تبارک و تعالی وعده داده است که اگر کسی ازدواج کرد و فقیر بود، او را بینیاز میکند. از آنجایی که وعده خداوند حق است، تنها، کسی از ترس فقر و نادار شدن ازدواج نمیکند که به وعدههای پروردگار بدبین و بدگمان است. البته وعده خداوند وقتی محقق میشود که انسان برای کسب و کار و به دست آوردن روزی تلاش کند و معمولاً به طور طبیعی یک جوان پس از ازدواج، مسئولیت بیشتری در قبال خود و همسرش احساس میکند و همین سبب میشود تا بر کار و تلاش خود بیفزاید.
رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «مَنْ تَرَکَ التَّزْویجَ مَخافَةَ الْعَیْلَة فَلَیْسَ مِنّا؛ هر که از ترس تنگدستی ازدواج نکند، از ما نیست» و در شمار پیروان آن بزرگواران نیست.
آثار ازدواج:
۱. حفظ دین
پیامبر ختمیمرتبت صلی الله علیه و آله یکی از آثار ازدواج را چنین برمیشمارد: «مَنْ تَزَوَّجَ فَقَدْ اَحْرَزَ شَطْرَ دینِهِ فَلْیَتَّقِ اللّه َ فی شَطْرِ الثّانی؛ کسی که ازدواج میکند، نیمی از دینش را حفظ کرده است. پس برای احراز نیم دیگر، باید تقوای الهی را پیشه کند»
کسی که ازدواج میکند، راحتتر میتواند غرایز جنسی خود را کنترل کند و این عاملی را که قادر است مانع انجام فرایض و موجب اشتغال فکری و روانی او گردد، از سر راه بردارد. در عین حال، باید به این نکته توجه داشت که ازدواج یک علت تامّه برای دینداری نیست؛ بلکه زمینه مناسبی برای حفظ و استمرار دینداری است و یک جوان میتواند با استفاده از شرایط مساعدی که در اثر ازدواج برایش فراهم آمده، تلاش کند تا دین خود را حفظ و کامل کند.
۲. یاری خداوند
رسول خدا صلی الله علیه و آله میفرماید: «حَقٌّ عَلَی اللّه ِ عَوْنُ مَنْ نَکَحَ اِلْتِماسَ الْعِفافِ عَمّا حَرَّمَ اللّه؛ هر که به منظور پاک نگه داشتن خود از آنچه خداوند حرام کرده است ازدواج کند، بر خداست که او را کمک کند».
کسی که نیازهای جنسی خود را از طریق حلال که همانا ازدواج است برآورده کند و این سبب شود تا در این خصوص، مرتکب حرام نشود، خدای تعالی بر خود لازم دانسته که او را یاری کند؛ ولی این تضمین الهی شامل کسی که پس از ازدواج هم درصدد انجام اعمال نامشروع است و یا به انگیزههای غیرالهی مانند: رسیدن به مال و منالِ طرف مقابل و یا فخرفروشی و مباهات ازدواج میکند، نمیشود.
۳. ایجاد مودّت و محبّت
خداوند متعال در بیان آثار سازنده پیوند زناشویی میفرماید: «وَمِنْ آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ اَنْفُسِکُمْ اَزْواجا لِتَسْکُنُوا اِلَیْها وَجَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً اِنَّ فی ذلِکَ لاَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّروُنَ»
پس از گذشت مدت کوتاهی از ازدواج، چنان علقه و وابستگی بین زن و شوهر به وجود میآید که در بیشتر موارد، هر یک از آنان، همسرش را بر خود مقدم میدارد و حاضر است خود متحمل رنج و آسیب شود؛ ولی همسرش از رنج و زحمت در امان باشد. از این رو، استعدادهای درونی زوجین در خصوص دوستی و محبت نمودن به یکدیگر کاملاً شکوفا شده و روز به روز رشد میکند؛ مرد با بیان مطالبی که در طول روز، مایه نگرانی او شده و یا درد دل با همسرش، آرامش پیدا میکند و با شنیدن درد دلهای طرف مقابل، سعه صدر مییابد و اینچنین، اگر هر دو سعی در حذف امور اختلافانگیز و جزئی نمایند و گذشت را پیشه کنند، به مرور بر این حس دوستی و محبّت افزوده میشود و اساس و پایه بنای خانواده محکم میگردد.
۴. فزونی روزی و نیکویی اخلاق
رسول اکرم صلی الله علیه و آله در بیان یکی دیگر از فواید ازدواج میفرماید: «زَوِّجُوا اَیاماکُم، فاِنَّ اللّه َ یُحْسِنُ لَهُمْ فی اَخْلاقِهِم وَیُوَسِّعُ لَهُمْ فِی اَرْزاقِهِم وَیَزیدُهُم فِی مُرُوّاتِهم»
شخص متأهل احساس مسئولیت بیشتری کرده و بر فعالیتش میافزاید. به همین جهت، رزق و روزی بیشتری عایدش میشود. همچنین با ارضای مشروع غرایز جنسی، به نوعی خود را تخلیه میکند و در اثر آن، آرامش و خلق و خوی نیک مییابد. همه این مواهب و آثار را خداوند متعال در امر ازدواج قرار داده است و خودداری از ازدواج و یا غفلت از آن به دلایل واهی، انسان را از دستیابی به این نعمات و برکات محروم میکند. بسیاری از جوانان، به بهانه اینکه شرایط ازدواج بسیار سخت شده است، در سنین جوانی مبادرت به این کار نمیکنند. به همین دلیل، سنّ ازدواج بالا رفته و اگر این روند پیش برود، به جایی میرسد که عدهای، به طور کلی از ازدواج صرفنظر میکنند و سیر تخلفات و ارتکاب محرمات روز به روز فزونی مییابد؛ بنابراین، بر مبلغان گرامی است که در جهت بیان آثار ازدواج، تشویق جوانان، خوشبین کردن آنها به ازدواج و داشتن توکل و اعتماد به حقتعالی در این زمینه، همت گمارند.