راه هاي رسيدن به موفقيت
براي رسيدن به موفقيت، توجه و به كارگيري ابزارهاي دروني و بيروني بسيار مهم است. عمدة اين شيوهها از زندگي افراد و الگوهاي موفق جوامع به دست آمده است؛ كساني كه خود شاهد موفقيت را در آغوش خود لمس كردهاند. در ذيل به اين ابزارهاي دروني فرد اشاره ميكنيم.
ابزارهاي دروني ابزارهايي هستند كه خداوند در نهاد انسان قرار داده و انسان وظيفه دارد از آنها به بهترين نحو براي رسيدن به كمال استفاده كند:
1. خواستن موفقيت: اولين قدم، خواستن خود فرد است. انسان اگر بهطور جدي خواهان امري باشد دنبال راهكارها ميرود و با پشت سرگذاشتن سختيها به آن ميرسد.
2. نياز و انگيزه: دو اهرم رواني هستند كه به انسان قدرت، پويايي و حركت ميبخشد و انسان را به سوي هدف(موفقيت) ميكشانند. گاهي انسان ميتواند در خود ايجاد انگيزه و نياز كند مثلا آن را وظيفه و مسؤوليت ديني خود بداند كه انجام ندادن آن عقاب دارد يا با افراد موفق معاشرت كند و تصميم خود را به ديگران بگويد، به موفقيتهاي خود پاداش بدهد و تنبليهاي خودش را تنبيه و جريمه كند، مثلا مطالعه نكردم، سه ماه از پول تو جيبيم صرف نظر ميكنم و از كلمات تاكيدي مثبت استفاده كند، مثلاً بگويد من ميتوانم، من خسته نميشوم، خدا همراه من است.
3. پرهيز جدي از تاخير: هر گاه تصميم گرفتيد كاري را انجام دهيد، بلافاصله قدمهاي اوليه را معقولانه برداريد. مطمئن باشيد آن فردايي كه ميگوييد نخواهد آمد، همين الان را غنيمت بشماريد.
4. تقويت اراده: عزم و اراده و اعتماد به نفس خود را تقويت كنيد. از خوردن غذاهاي پرچرب و انرژي زياد پرهيز كنيد. ورزش و تمرين را جدي بگيريد. از طبيعت لذت ببريد. با تقويت بعد معنوي(نماز، توسل و... ) بر بعد غريزي خود مسلط شويد تا اسير خواستههاي مزاحم نشويد، اعتماد به نفس داشته باشيد و بدانيد كه انسان داراي نيروهاي بيكران است.
5. نظم در امور فردي و اجتماعي و برنامه ريزي
1 _ 5. دفتر مخصوص برنامه ريزي داشته باشيد تا ساعات مفيد و غيرمفيد خود را محسوستر ببينيد و برنامه خود را به متخصصها نشان دهد.
2 _ 5. از دو طرح بلند مدت(رسيدن به هدف) و كوتاه مدت(ساعات كار، مطالعه، رفع موانع فعلي) استفاده نمايد.
3 _ 5. در برنامهريزي خود، امور مهم را مقدم بشماريد.
4 _ 5. بر برنامة خود كنترل و مراقبه داشته باشيد و در صورت خارج شدن از برنامه، سريع اصلاح كنيد و از سستيهاي خود نگذريد. هر روز و هر هفته محاسبه كنيد و ارزيابي كنيد كه موفق بوديد يا نه.
5 _ 5. توجه داشته باشيد كه مانعها و پيشامدها توجه و تمركز شما را به هم نزند. عمدة توجه و انرژي خود را به مشكل گشايي و حل آن اختصاص دهيد و در آن مضطرب نشويد. اضطراب زيادي كار شما را مختل ميكند.
6 _ 5. در ساعات خود به صرف انرژي اهميت زيادي بدهيد. تماشاي زياد تلويزيون، گردشهاي نامناسب، جلسههاي طولاني غير علمي عمده انرژي شما را صرف ميكند. در موقع نشاط به اصل برنامة خود بپردازيد و در اوقات ديگري انرژي خود را شارژ كنيد(تفريح، طبيعت، حمام آب گرم، تغذيه مناسب با كيفيت، خواب متناسب، ورزش ملايم نشاط بخشند).
6. استعداديابي: با توجه به تمركز كاري خود در گذشته، علايق، اهميت دادنها، بررسي دروس مورد علاقه و نمرات آنها استعداد خود را به دست آوريد. گاهي مواقع شكست موجب استعداديابي ميشود، همان گونه كه مثلاً ميگويند شكسپير به خاطر فقر دزدي كرد، وقتي به زندان افتاد، شعري در مذمت ظلم حاكم گفت و همان جا متوجه ذوق شعري خود شد و يا هجرتهاي او از زن و فرزندانش اگرچه تلخ بود، اما شيرينها به همراه داشت(رنجها گنج آورند). شكست مقدمه پيروزي است. از سختيها نبايد ترسيد. بايد بدانيم كه از پس هر سختي، آسايش و راحتي است. (إن مع العسر يسرا).
7. تمركز بر موضوع: نقش ذره بين را در تمركز نور و سوزاندن ايفا ميكند. با حوصله و صبر از پراكنده كاري به شدت دوري كنيد. معصوم ميفرمايند: كار كمي كه دوام داشته باشد از كار زياد ملال آور برتر است. حوصله و صبر به قول شهيد مطهري دركارهاي بزرگ دخالت زيادي دارد. از شاخه به شاخهاي ديگر پريدن مانع موفقيت است. مردم در اختراعها اول چيزي كه به ذهنشان خطور ميكند نبوغ، هوش و فكر بلند مخترع است. فكر ميكنند با نبوغ ميتوان ظرف چند روز يا ساعت به موفقيت رسيد. و هيچ متوجه يك ركن اساسي در موفقيت يعني حوصله زياد نيستند. صفات بد اخلاقي(حسد، كينه، غيبت،... ) سلامت رواني و ذهني و حتي جسمي ما را به هم ميزند و مانع تمركز ميشود؛ چرا كه اين صفات بد دائماً با صفات عالي انساني ما كه اصلاحگر هستند، در جنگ رواني ميباشند(صفات عالي مثل فطرت الهي، وجدان، دل و عقل) و حتي گاهي اين امر به صورت سردرد، زخم معده و. بروز ميكند.
8. مستقل و خلاق بودن: انسان نبايد شخصيت زده باشد، بايد حرف ديگران را به دليل و تفكر، تحليل و بررسي نمود، حتي افراد مورد علاقه خود. بايد خلاق بود يعني هميشه نبايد دنبال رو بود، از شكستهاي ديگران درس گرفت. بايد شجاعت و شهامت داشت؛ چه بسا به خاطر احتمال خطر نامعقول ازكارهاي خوب و اهداف عالي باز ماند.
9. حفظ تعادل در ابعاد شخصيت: تعادل امري است كه در زندگي بسيار ضروري است. انسان داراي دو بعد ملكوتي و جسماني است و اسلام به تغذيه هر دو بعد توجه و تاكيد دارد، عدم ارضاي معقول و مشروع هر كدام ميتواند مصيبت آور باشد. البته چون كه اصل و جوهرة انسان روح اوست، بايد به آن توجه بيشتر شود و اين بعد بايد بر جسم(غرائز و نفس اماره) غلبه داشته باشد و اين يعني حقيقت اراده، چون بيارادگي بيشتر با غلبه غرائز(شهوت، پرخوري، خواب، تنبلي و... ) نمود پيدا ميكند. پس بايد با نماز، ادعيه، نيايش، تامل در خلقت، انفس و آفاق و نعمتها بعد روحاني خود را قوي نمود و غرائز را بهطور مشروع ارضاء كرد، عدم تعادل رشد سرطاني شخصيت و انحراف را به همراه دارد.
10. حذف عادتهاي پست: بايد عادتهاي بد را حذف كنيد و خود را به كارهاي خوب، با تكرار و تمرين عادت دهيد. بهتر است براي عادت حذف شده، جايگزين بگذاريد.
11. مرد عمل بودن: عاقل باشيم نه عالم فقط، عاقل عالم به تجزيه تحليل ميپردازد و به دانستههاي خود عمل ميكند، ولي عالم مثل طوطي محفوظات را در ذهن انبار ميكند و جلوي خلاقيت خود را ميگيرد.
12. غنيمت شمردن فرصت ها: حضرت علي عليه السلام ميفرمايند: فرصتها را غنيمت بشماريد كه مثل ابر گذرا هستند. از گذشته درس و عبرت براي خود بگيريد(افرادي كه دائم در گذشته و خاطرات آن و آينده و حوادث و. آن سير ميكنند از سلامت رواني برخوردار نيستند). توجه به نشاط جواني، توجه به عدم مشغلههاي زندگي قبل از كار و ازدواج، استفاده از دوستان اهل مطالعه، توجه به الگوهاي سالم موفق و هجرت لازم از وطن براي ارتقاء.
13. ليست موفقيتها و توجه به نقش كلمات در موفقيت: ليستي از موفقيتهاي كامل و نسبي از گذشته خود تهيه كنيد و با نگاه به آنها به تواناييهاي خود اعتماد كنيد. به كلماتي كه به كار ميبريد عنايت داشته باشيد، به جاي گفت «بدبخت شدم» بگويد صدمه ديدم، به جاي گفتن كار تمام شد و بيچاره شدم، بگويد: از وقت ميتوانستم بهتر استفاده كنم. از دوستاني كه دائم آيه يأس ميخوانند و منفي بافياند به شدت پرهيز كنيد. نسبت به موفقيت ديدگاه مثبتي داشته باشيد تا از يأس و درنتيجه تنبلي و شكست در امان باشيد.
14. توكل به خدا: در هر كاري بعد از تصميمگيري و اراده قاطع، بايد به خدا توكل كرد و قدمهاي استوار براي رسيدن به هدف برداشت.
منبع: انديشه قم
|