رشد ۳۷۸ درصدي تامين ارز واردات در يك ماه گذشته
تامين ارز براي واردات دارو و كالاهاي اساسي در فروردين ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته نزديك به ۳۷۸ درصد رشد داشت اين رشد بيسابقه در شرايطي محقق شده كه تحريمهاي ظالمانه عليه كشور همچنان ادامه دارد.
به گزارش ايرنا، بازار ارز اهميت ويژهاي در اقتصاد دارد و تحولات اين بازار بر معيشت مردم بيتاثير نيست. اين موضوع از ديد رئيس جمهور و اعضاي اقتصادي كابينه دولت سيزدهم مغفول نبوده است و مهمترين اقدام خود را كنترل بازار ارز تعريف كردند.
رونمايي از سامانه برخط بازار متشكل ارزي، تعريف محدوديت جديد براي دريافت ارزهاي مسافرتي و موارد ديگر اقداماتي بود كه دولت در كنترل بازار ارز انجام داد و در اين راستا به گواه بسياري مثمر ثمر بوده و سبب شده تا قيمتها در اين بازار بعد از مدتها ثبات داشته و شاهد نوسانات هر روز و هر ساعت قيمتها نباشيم.
تامين ارز كالاي وارداتي يكي ديگر از مقولات مهم است. در بحث ارز واردات، اقدامات لازم در سه مرحله انجام ميشود. مرحله نخست تامين ارز است يعني بانك مركزي براي واردات كالاهاي اساسي و ثبت سفارش از كجا بايد ارز مورد نياز خود را تامين كند. مرحله دوم تخصيص ارز است كه واردكننده بايد معادل ريالي ارز تخصيص يافته را واريز كند. آخرين مرحله اختصاص ارز است كه بانك مركزي، ارز مورد نظر را به واردكننده اختصاص ميدهد.
تخصيص ارز براي واردات كالاهاي اساسي و دارو در هشت ماه گذشته تغيير قابل توجهي داشته است. براساس آخرين آمار اعلامي بانك مركزي در نخستين ماه سال جديد بانك مركزي يك ميليارد دلار ارز براي واردات دارو و تجهيزات پزشكي اختصاص داد.
همچنين تخصيص ارز براي واردات كالاهاي اساسي در دولت جديد به جد پيگيري شده و طبق آمار اعلامي بانك مركزي سه ميليارد دلار براي اين منظور پرداخت شد. همچنين با تخصيص هفت ميليارد دلار ديگر براي واردات ساير اقلام اساسي، مجموع ارز اختصاص يافته از ابتداي سال ۱۴۰۱ به ۱۱ ميليارد دلار رسيد و اين رقم در مقايسه با ارز واردات در فروردين سال گذشته رشد پنج برابري داشته است.
فروردين سال گذشته مجموع كل ارز تخصيص يافته شامل ارز ترجيحي و غيرترجيحي براي همه كالاها حدود ۲.۳ ميليارد دلار بود.
رشد پنج برابري ارز تخصيصي واردات كالا در فروردين ماه امسال در شرايطي است كه تحريمهاي ظالمانه عليه كشور هنوز هم ادامه دارد و اين صحهاي بر سخنان رييس جمهوري است كه بارها تاكيد كردند كه سفره مردم را به مذاكرات گره نميزنيم.
با موفقيت دولت سيزدهم در افزايش صادرات نفت و وصول درآمدهاي نفتي، تامين ارز كشور با وجود ادامه تحريمها به بهترين سطح سالهاي اخير خود رسيده است و بنا به اعلام مقامات بانكي كشور اين روند همچنان ادامه خواهد داشت.

يك اقتصاد دان و استاددانشگاه مطرح كرد:
نگاهي به عملكرد رئيسي نسبت به روحاني
محمد كهندل، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با دانشجو در خصوص عملكرد دولت رئيسي طي شش ماه گذشته در مقايسه با دولت روحاني گفت: متاسفانه دولت آقاي روحاني اقتصاد، معيشت، بهره وري و توسعه توليد كشور را به برجام و ارتباط با دنياي غرب گره زد. اين موضوع فرصت رشد اقتصادي را از كشور گرفت.
وي در ادامه افزود: دولت تدبير و اميد برخلاف دولت كنوني كه رويكرد ارتباطي و تجارت خارجي و گسترش تعاملات با كشورهاي همسايه و منطقه را در دستور كار خود دارد، بيشتر به دنبال كليد زدن روابط با دنياي غرب بود تا به شكلي بتوانند ارتباط سياسي ايران را با غربي ها، بخصوص آمريكا احيا كنند.
وي در ادامه خاطر نشان كرد: به همين دليل اقتصاد كشور وابسته و شرطي شد و مسائل سياسي در جاي جاي اقتصاد نفوذ كرد و هر گونه رشد و تحركي از اقتصاد گرفته شد كه قطعا تبعات آن در وهله اول در توليد كشور ديده شد.
محمد كهندل خاطر نشان كرد: هر چند بنده بر اين باورم تلاشهاي دولت قبلي براي مطرح كردن موضوع توافق با دنياي غرب كه نتيجه آن برجام بود، بهانهاي براي اين موضوع نبود كه جريانات سياسي مثل تدبير واميد، اصلاحات و كارگزاران اقتصاد كشور را براي تغيير جهت سياسي جمهوري اسلامي ايران به گروگان بگيرند، ضمن اينكه دولت آقاي روحاني فرصت و زمان مناسبي براي اصلاحات ساختاري در اقتصاد داخلي و برقراري و گسترش روابط با كشورهاي همسايه در نظر نگرفت و قرار نداد كه منجر به رشد توليد كشور شود. همين بيتدبيري ها، وضعيت توليد را وخيم تراز قبل كرد.
وي دراين باره تصريح كرد: به گونهاي كه وضعيت توليد و اقتصاد كشور همزمان بسيار وخيم شد. اثرات بحراني اين موضوع را در كاهش اشتغال و از دست رفتن توليد ناخالص ملي و در نهايت در كوچك شدن سفره مردم مشاهده كرديم.
استاد اقتصاد در خصوص تفاوتهاي فاحش ديدگاههاي اقتصادي دولت كنوني با دولت قبلي، گفت: خوشبختانه دولت سيزدهم رويكردي متفاوت نسبت به دولت قبل در موضوع تعاملات تجاري و اقتصادي دارد. دولت بر آن است تا براي افزايش استقلال كشور، تقويت توليد و خوداتكايي، افزايش ظرفيتهاي داخلي و كسب قدرت ملي راههاي تعامل با كشورهاي منطقه و همسايه و فرامنطقهاي را در دستور كار خود قرار دهد. به همين دليل در چند ماه گذشته از روي كار آمدن دولت آقاي رئيسي چند اتفاق بزرگ رقم خورده است.
وي در اين باره تصريح كرد: علي رغم اينكه دولت قبلي ادعا ميكرد عدم واردات و توزيع مناسب واكسن نتيجه تحريمهاست، با روي كار آمدن دولت سيزدهم و واكسينه شدن همه مردم در يك ماه اول تشكيل دولت آقاي رئيسي، شاهد اولين قدم بزرگ دولت در موضوع مرتبط به سلامت مردم بوديم كه قطعا اثرگذاري اجتماعي و اقتصادي پراهميتي براي كشور به دنبال داشت.
وي در ادامه بيان داشت: افزايش حجم مبادلات تجاري از طريق ارتباط تنگاتنگ و امضاي قراردادهاي معنادار، بلند مدت يا ميان مدت با شركاي اصلي تجارت خارجي ايران در كشورهاي همسايه روابط اقتصادي و تجاري كشور وارد فاز جديدي شد. سفرهاي تجاري و اقتصادي رئيس دولت براي انعقاد قراردادهاي تجاري و عضويت در سازمان همكاري شانگهاي، دريافت طلبهاي مالي ايران از عراق كه دولت قبل توان انجام چنين كاري را نداشت در كنار افزايش صادرات غير نفتي كشور در مقطع بيش از شش ماه نشان ميدهد دولت به شدت اهتمام زيادي به بخش اقتصاد و توسعه توليد و تجارت خارجي كشور دارد.
محمد كهندل در خصوص دستاورد افزايش صادرات نفت نيز گفت: عبور صادرات نفت از مرز يك ميليون و پانصد هزار بشكه در روز و افزايش سهم صادرات نفت ايران در بازارهاي بين المللي ضمن دريافت پول نفت به صورت نقد و به روز، بخشي از موفقيتهاي چند ماهه دولت سيزدهم به شمار ميرود.

|