تاثير عضويت ايران در شانگهاي بر اقتصاد ايران
بخش دوم و پاياني قاسم روانبخش
ج. قوي شدن جمهوري اسلامي و افزايش اقتدار منطقهاي ايران
در سالهاي اخير همه قدرتها از جمله اعضاي شانگهاي قوت و قدرت نظامي و امنيتي و سياسي و اقتصادي ايران را مشاهده كردند. قدرت ايران در نابودي داعش در عراق و شام و شكست دادن سياستهاي منطقهاي امريكا و اسراييل. حفظ محور مقاومت منطقه در سوريه و لبنان، حمايت همه جانبه از نيروهاي مقاومت در فلسطين، شكست طرح معامله قرن امريكا درباره رژيم صهيونيستي، شكستن تحريم نفتي و حمايت از كشورهاي دوست مانند ونزوئلا و لبنان با ارسال نفتكشهاي ايراني، حمايت از مقاومت مردمي در يمن و شكست اقتدار رژيم آل سعود و شكستن تحريم واكسن با توليد واكسن ايراني و.... ايران را به يك قدرت منطقهاي تبديل كرد. از سوي ديگر تحريم همه جانبه دشمن در 10 سال گذشته نيز نتوانست ايران را از پاي درآورد بلكه ايران توانست بر روي پاي خودش محكم بايستد و طناب وابستگي اقتصادش را به غرب و امريكا ببرد. قوي شدن ايران در سالهاي اخير به عنوان يك عامل اساسي ميتواند موجب پذيرفته شدن در اين سازمان مهم باشد. آنها ميدانند در صورتي كه ايران قوي عضو اين سازمان باشد قويتر از گذشته ميتوانند در برابر زياده خواهيهاي غربيها بايستند.
4. حكمت مزيت شرق بر غرب چيست؟
الف. مجموع جمعيت اروپا و آمريكا چيزي قريب به ۱.۳ ميليارد نفر است. قارهي آسيا بهتنهايي با بيش از ۴.۵ ميليارد نفر جمعيت،۶۰ درصد جمعيت جهان را در خود جاي داده است كه اين نمايانگر يك ظرفيت بزرگ در حوزهي كشورهاي آسيايي نسبت به حوزهي غرب از حيث بازارهاي متنوع براي اقتصاد ايران است.
ب. كشورهاي غربي غالباً كشورهايي توسعهيافته هستند كه بيشتر رابطهي تجاري ما با آنها از نوع تأمين مواد اوليهي مورد نياز صنايع آنها در قبال واردات محصولات مصرفي است. اين نوع تجارت موجب تضعيف اقتصاد ملي هم از حيث توليد شده و هم به بيكاري دامن ميزند. لذا تعامل با شرق، امكان برقراري توازن تجاري و رقابت بالايي را براي اقتصاد ايران به وجود ميآورد.
ج. گره خوردن بسياري از منافع سياسي و اقتصادي و امنيتي كشورهاي آسيايي با كشورمان بهدليل مواردي از قبيل همسايه بودن و نزديك بودن فرهنگها، كم بودن هزينههاي مبادلاتي و مواردي از اين دست، زمينهي تجارت ايران را با كشورهاي آسيايي افزايش داده و ميتواند مناسبات اقتصادي بهتري نسبت به غرب براي ما رقم بزند.
د. وجود رقابت قديمي ميان شرق و غرب از يك سو و وابستگي كمتر كشورهاي آسيايي نسبت به كشورهاي اروپايي به آمريكا از ديگر سو، سبب تبديل شدن كشورهاي آسيايي به شركايي امنتر و مطمئنتر نسبت به كشورهاي غربي و اتحاديهي اروپا ميشود. فراموش نكنيم كه در زمان اوج تحريمها(و حتي همين حالا) اين كشورهاي غربي بودند كه عين سياستهاي آمريكا در قبال ايران را پياده ميكردند، و درعينحال، كشورهاي شرقي در همان زمان، سطح تعامل بهتري با ايران براي دور زدن تحريمها را داشتند..
ه. كشورهاي حوزهي شرق در ۳۰ سال اخير رشد چشمگيري در حوزهي تكنولوژي داشتهاند و به سطوح قابل قبولي از فناوري دست يافتهاند. كشورهايي از قبيل چين، هند، روسيه، ژاپن، كرهي جنوبي و اندونزي از كشورهاي پيشرو در اين حوزه هستند و هر يك در حال تبديل شدن به غولهاي تكنولوژي در زمينهاي هستند. لذا با توجه به نزديك بودن روابط سياسي و فرهنگي ايران با كشورهاي آسيايي، تعاملات گسترده با شرق به جاي غرب ميتواند مسير هموارتري را در جهت انتقال تكنولوژيهاي روز به كشور، پيش روي كشورمان قرار دهد.
و. از آن جايي كه عمدهي كانال اثرگذاري تحريمهاي موجود بر اقتصاد ايران دلار است و از سويي كشورهاي اروپايي هم عمدتاً داراي پول واحد يورو هستند كه هم در اثر وابستگي به آمريكا و هم بهدليل يگانه بودن واحد پولي امكان تحريم مجدد وجود دارد، لذا تعامل با كشورهاي شرقي كه داراي پولهاي متنوعي هستند، جهت تعاملات دو يا چند جانبهي پولي، يكي از راهكارهاي كاهش و از بين بردن فشارهاي اقتصادي دشمن است.
ز. علاوه بر منافع اقتصادي بيشماري كه در پيوستن به سازمان شانگهاي وجود دارد منافع امنيتي، سياسي و فرهنگي زيادي نيز بر آن بار ميشود. با الحاق ايران و تقويت جبهه شرق ميتوان جهان را به دو قطب شرق و غرب تبديل كرد و عملا هژموني و سلطه غرب را در عرصههاي مختلف شكست. باتوجه به اينكه دو كشور چين و روسيه از كشورهاي عضو شانگهاي از صاحبان حق وتو در شوراي امنيت سازمان ملل هستند و چهار كشور از اعضا داراي قدرت اتمي هستند اين مجموعه ميتواند تاثير بسزايي در افزايش قدرت منطقهاي و شكست هيمنه امريكاييها و استقلال همه جانبه كشورهاي عضو داشته باشد.

|