معنويت در جمهوري اسلامي
انقلاب اسلامي در دنيا با نام و تفكر امام خميني(ره) شناخته شده است. ايشان روند انقلاب را خود به طور موجز چنين بيان ميدارند: « شما ملت بزرگ ايران، همان معنايي كه در صدراسلام بود محقق كرديد. ابتدا از مدرسه فيضيه بلند شد صدا، و مدرسه فيضيه را خراب كردند. جوانهاي ما را بعضشان را شهيد كـردنـد. لكـن اسـتـقـامـت اسـبـاب اين شد كه شكست روحي نخورند. اين استقامت موجب شد كه اقشار، بعضي به بعضي پيوستند. دعوتهاي اسلامي را به جان خريدند و شنيدند و اين قـطـرهها بـه هـم پـيوستند و سيل عظيمي ايجاد كردند؛ قيام همگاني و براي اسلام. قيام بـراي خـدا، قـيـام بـراي جـمـهـوري اسـلام. اين قيام در تمام اقشار ملت ريشه كرد و تمام اقـشـار را بـه هـم پـيـونـد داد و ايـمـان در هـمـه ظـهـور پـيـدا كـرد. يـك تحول روحي، يك تحول فكري، با اراده مصمم!... همه اقشار با هم قيام كردند و استقامت كردند (ان تقوموا لله)؛ قيام براي خدا، جمعاً و فرداً. مادامي كه اين قيام براي خداست، مادامي كه اين وحدت باقي است، پيروز هستيد!»
معمار جمهوري اسلامي ايران رشد و تكامل انقلاب را ناشي از معنويت دروني مردم ميداند و لذا تكامل اين روحيه را جز وظايف نظام ميداند. نظام اسلامي فضا را براي تكامل و دينداري مردم مهيا كرده و نه تنها مسلمانان بلكه تمام پيروان اديان الهي برخوردار از حمايتهاي مختلف شدهاند. براي مثال ميتوان به رديف بودجه اختصاصي بيمارستان دكتر سپير(بيمارستان خيريه كليميان ايران) اشاره كرد. اما انقلاب با شعار اسلامي به ترويج مباني اسلامي در كشور پرداخت و اين اقدامات در نخستين روزهاي انقلاب نيز نمايان بود. بحث درمورد افزايش سطح معنويات مردم پس از انقلاب بسيار گسترده ميباشد و لذا در اين بخش تنها به بيان چند مورد از اقدامات نظام در راستاي پيشرفت معنويات عموم مردم پرداخته خواهد شد.
تربيت انسانهاي والا در عرصههاي مختلف
انقلاب اسلامي با پشتوانه عميق فكري و معنوي خود باعث شد تا زمينهي رشد و تعالي خيلي عظيمي از افراد مستعد فراهم شود. استقامت تحسين برانگيز انقلابيون در مقابل شديدترين شكنجههاي ساواك، مجاهدت رزمندگان اسلام در مقابل جبهه استكبار در 8 سال جنگ تحميلي و در سالهاي اخير مدافعان حرم تنها بخشي از افراد والا منزلت تربيت شدهي مكتب امام خميني(ره) هستند، بدون شك تربيت چنين انسانهاي خودساختهاي مديون بسترسازي فوقالعاده نظام جمهوري اسلامي است. تربيت اين افراد به حدي است كه رهبر انقلاب از آن تعبير به معجرهي انقلاب كرده است. ايشان ميگويد: « بعد از چهل سال شما ميبينيد جوان مؤمن مسلمان كه نه امام را ديده است، نه انقلاب را ديده است، نه دوران دفاع مقدّس را ديده است، نه آن حماسهها را از نزديك ديده، امّا امروز با روحيهي انقلابي، مثل همان جوانِ اوّلِ انقلاب -مثل همّت و خرّازي و بزرگاني از اين قبيل- ميرود وسط ميدان و با علاقه، با احساس مسؤوليّت، با شجاعت تمام در مقابل دشمن ميايستد. اينكه من ميگويم جوانهاي مؤمنِ امروز، از لحاظ انگيزه از جوان اوّل انقلاب اگر جلوتر نباشند عقبتر نيستند، يعني اين. اينها رويشهاي انقلابند. اين معجزهي انقلاب است...» شهيد حججي و تشييع پيكر مطهر ايشان خود اثباتي بر رويشهاي تفكر امام خميني(ره) در عصر حاضر محسوب ميشود.
گسترش اسلام ناب محمدي
محمدرضا شاه خود را به عنوان تنها شاه شيعه دنيا ميدانست و لذا سعي در تغيير بنيانهاي اسلام در اذهان مردم داشت. اسلامي كه خاندان پهلوي و دربار به دنبال گسترش آن بودند همان اسلام آتاتورك و ديگر ظالمان و ديكتاتورهاي منطقه بود. فتاواي اسلام آنها از لندن و نيويورك صادر شده و فقط پوستهاي از اسلام زمان پيامبر داشت؛ اما امام خميني(ره) از ابتداي ظهور انقلاب با شعار بسيار استراتژيك "نه شرقي، نه غربي، جمهوري اسلامي" سعي در ترويج اسلامي داشت كه احكام آن از ناحيه علماي مكتب فقه جعفري صادر شده باشد. اسلام از منظر انقلاب اسلامي به هيچ وجه موافق ظلم نبوده و همواره حامي مظلومين در سراسر عالم است و از همين رو در دكترين ديپلماسي خود اسرائيل هيچ رسميتي نداشته و اگر دولتي ظالمانه بر مردم خود حكومت كند، جهموري اسلامي با ان كشور قطع ارتباط خواهد كرد.
ظهور انقلاب با نظريهي جديدي به نام "استقلال آزادي جمهوري اسلامي" روح تازهاي در كالبد جهان دميد و خيل عظيمي از حقجويان را با مفاهيم اصيل اسلام آشنا كرد. از نمونههاي شاخص اين جريان به اسلام گرويدن چند ميليوني مردم كشور آفريقايي نيجريه است كه رهبر آن(شيخ ابراهيم زكزاكي)، خود را وامدار امام خميني(ره) و مكتب انقلاب اسلامي ميداند.
ملي
مردم ايران كه در دوران ستمشاهي فرصت تحقيق و تفقه در دين را نداشته و بعضاً از اين كار منع ميشدهاند، با روي كار آمدن يك حكومت اسلامي توانستهاند مفاهيم عميق ديني را درك و استنباط نمايند. برپايي نمازهاي جماعت در هر كوي و برزن از دانشگاه و مدرسه گرفته تا دورترين روستا و شهرها از نشانههاي افزايش سطح ايمان قلبي مردم به اسلام محسوب ميگردد.
جامعهي غرق در لذت در دوران پهلوي اكنون به جامعهي پوياي دينمدار تبديل شده است. از مصاديق مهم اين پويايي، ميتوان به اعتكاف مساحد اشاره نمود. در سالهاي اخير برپايي اعتكاف در بيش از 5,500 مسجد با جمعيتي بيش از 800 هزار نفر(با جمعيت اكثراً جوان) انجام شده است. جوانان علي الخصوص دانشجويان، سهم ويژهاي از شركتكنندگان را به خود اختصاص ميدهند و هر ساله در مساجد دانشگاههاي كشور مراسم اعتكاف انجام ميگيرد در حالي در دروان ستمشاهي تعداد معدودي با اعتكاف آشنا بوده و دانشگاههاي كشور در دوران پهلوي حتي اجازه نماز خواندن هم بعضاً به جوانان نميداد چه برسد به احداث مسجد در دانشگاه و برپايي اعتكاف.
حكم تعطيل شده قرآني نماز جمعه با انقلاب اسلامي برپا شد و به همه شهرهاي كشور تعميم يافت. در حال حاضر نزديك به 900 شهر در كشور نماز سياسي الهي جمعه برگزار ميگردد.
در ايام ماه مبارك رمضان مساجد در طول شبانهروز مملو از روزهداران و نمازگزاران شده است و شبهاي قدر رنگ و بويي ويژه به شهر و محلات ميبخشد. در اين شبها مسجدي نيست كه از آن صداي مناجات و استغفار به گوش نرسد. حال اين در صورتي است كه دوران ستمشاهي مردم از ابتداييترين عبادات در ماه رمضان محروم بودند.
فرا ملي
تبلور اسلام ناب در ايران و تحول مردم قبل و بعد از انقلاب باعث جلب توجه بسياري از مردم حق و عدالتگراي منطقه شد. تشكيل گروه حزبالله در لبنان به پشتوانه انقلاب اسلامي و الگو برداري از تفكر امام خميني از بارزترين اين توجهات محسوب ميشود. نفرتي كه كشورهاي منطقه از ايران زمان پهلوي داشتند اكنون به محبت و علاقه بيحد و حصر شده است. مردم كشورهاي عراق، لبنان، پاكستان، فلسطين و... ايران را بهعنوان بزرگترين حامي و پشتيبان طلقي كردهاند.

|