گامي ديگر به سمت تحكيم نظام بين الملل آسيائي
دكتر منوچهر محمدي
حوادث و وقايعي كه هم اينك در سطح بين الملل رخ ميدهد خواسته يا نا خواسته جهان را در جهت افول و ضعف نظام بين الملل غرب محور و شكل گيري نظام جديد بين الملل آسيائي سوق ميدهد.
1- علي رغم شكست دونالدترامپ از حزب جمهوري خواه و روي كار آمدن جوبايدن دموكرات سياست ضد قدرتهاي مثلث آسيائي(روسيه فدراتيو، جمهوري خلق چين و جمهوري اسلامي ايران) نه تنها ادامه يافته است بلكه بر شدت آن هم افزوده شده است و دولت آمريكا چه در سياستهاي اعلاني و چه در سياستهاي اعمالي خود اين سه قدرت آسيائي را دشمن خود دانسته و از قدرت روز افزون آنها اظهار نگراني و تهديد ميكند و اين خود موجب نزديكتر شدن اين سه قدرت: به يكديگر ميشود.
2- امضاي سند همكاري راهبرد 25 ساله ميان جمهوري خلق چين و جمهوري اسلامي ايران كه نوعي پيوند طولاني مدت دو كشور را در عرصههاي مختلف اقتصادي، نظامي، سياسي و فرهنگي را ايجاد ميكند به دنبال انعقاد اسناد مشابهي كه ميان جمهوري خلق چين و جمهوري فدراتيو روسيه از يك طرف و ميان جمهوري اسلامي و جمهوري فدراتيو روسيه قبلا به امضا رسيده است، پيوند ميان اين سه قدرت آسيائي را مستحكمتر كرده و به نوعي آغاز شكل گيري يك اتحاديه قدرتمندي مشابه پيمان آتلانتيك شمالي نويد ميدهد.
3- فضاسازي و به عبارتي جيغ بنفشي! كه دولتهاي مستكبر غربي در قبال پيمان اخير ميان چين و ايران كشيدهاند و به تبع آنها هم دولتهاي مرتجع منطقه و هم ليبرالهاي غرب زده داخلي باشايعه پراكني و دروغ پردازي از محتواي اين سند پرداختهاند مويد اين امر است كه بازيگران جديد صحنه بين الملل و تشكيل دهندگان مثلث قدرتمند آسيائي به موقع و مدبرانه گامهاي وسيعي در جهت تحكيم روابط خود و مقابله با خصومت و دشمنيهاي قدرتهاي امپرياليستي غرب برداشتهاند.
4- انتخابات سيزدهمين دوره رياست جمهوري اسلامي ايران به احتمال قريب به يقين خط پاياني بر حضور جناح غرب زده ي اصلاح طلب در حاكميت خواهد بود و نويد روي كار آمدن دولتي انقلابي و همگام و هماهنگ با قواي مقننه و قضائيه را ميدهد و تنها مانع بر سر راه سياست خارجي نظام جمهوري اسلامي كه همانا بياعتمادي و نا اميدي نسبت به غرب و متقابلا نگاه به شرق برداشته شده و پازل موجود و تنها مانع استحكام و همگامي در روابط با روسيه و چين برطرف خواهد شد و اين سه قدرت با جلب اعتماد يكديگر همكاريها و تعاملات سازنده را ميان سه كشور تسريع خواهند بخشيد.
5- از مسائل مهمي كه بايد مورد توجه قرار گيرد اين است كه اين سه قدرت آسيائي نه تنها از نظر منافع ملي با يكديگر و در ابعاد گوناگون سياسي، نظامي، اقتصادي و فرهنگي با يكديگر در تقابل و رقابت نيستند بلكه مكمل يكديگر خواهند بود و هر كدام از اين قدرتها داراي امتيازات و ويژگيهايي ميباشند كه تامين كننده نيازهاي ديگر اعضاي اين مثلث خواهند بود. هر سه كشور نماينده تمدنهاي باستاني فوق العاده ارزشمندي ميباشند و ريشه در تاريخ چند هزار ساله ي در اين قاره كهن آسيائي دارند و پيوندهاي ميان اين سه تمدن سابقه در تاريخ قديم دارند كه مصداق بارز آن را جاده ابريشم و علاقه روسيه در رسيدن به آبهاي گرم جنوب از طريق ايران دارد.
6- موقعيت ژئواستراتژيك و ژئواكونوميك و ژئوكالچر جمهوري اسلامي در چهار راه سه قاره جهان و در مركز جهان اسلام و در منطقه ي غرب آسيا به اين كشور موقعيت ممتازي داده است كه تقابل با جمهوري خلق چين و روسيه فدراتيو ميتواند به عنوان يك سرمايه عظيم در به اشتراك گذارده شود و متقابلا امكانات و توانمنديهاي اقتصادي و تكنولوژيك روسيه و چين نيز مورد استفاده جمهوري اسلامي قرار گيرد. انجام مانورهاي نظامي مشترك در درياي عمان و اقيانوس هند از جمله مصداقي از همكاريهاي نظامي ميان سه كشور و نشان دهنده ي عدم وجود اختلاف بر سر مسائل مرزي و... ميباشد.
7- موفقيت نسبي اين سه قدرت در غلبه ي بر ويروس كشنده كرونا به ويژه در توليد واكسنهاي موثر ضدويروس و متقابلا عجز و ناتواني كشورهاي به اصطلاح پيشرفته و مدرن در غرب از جمله ايالات متحده آمريكا، انگليس، آلمان، فرانسه و... كه همچنان با تلفات سنگين انساني با اين ويروس خطرناك دست و پنجه نرم ميكنند اولين كارزار و مسابقه ي جهاني است كه ميان نظام بين الملل درحال افول غربي و نظام بين الملل جديد آسيايي صورت گرفته و رجحان و برتري اين نظام جديد را در صحنه سياست جهاني به رخ عالميان كشيده و بيانگر اين امر هم ميباشد كه رقابت ميان قدرتهاي در حال افول غربي و قدرتهاي در حال عروج شرقي در صحنههاي ديگر هم ادامه داشته و در همه حال نشانگر دست برتر قدرتهاي شرقي خواهد بود و اين رقابت و بعضا خصومت موجب خواهد گرديد كه قدرتهاي غربي هر چه بيشتر در با تلاق خود ساخته ي نظام مدرنيته و سكولار غربي فرو رفته و غرق گردند.
8- دولت جمهوري اسلامي و بر طبق پيش بينيهاي دقيق مقام معظم رهبري بايد سياست خارجي خود را در قالب نظام بين الملل جديد آسيائي و به عنوان يك بازيگر قدرتمند و به عبارت ديگر ابرقدرت منحصر به فرد و در هماهنگي با دو بازيگر قدرتمند اين نظام جديد تنظيم نموده و سياست طلب كارانه و مدعي را نسبت به قدرتهاي مستكبر غربي در پيش گرفته و در جهت استيفاي حقوق چپاول شده و از دست رفته خود كه چه در دوران قبل از پيروزي انقلاب و چه در دوران جنگ تحميلي خساراتهاي زيادي را متحمل شده است ادعا نامه صادر كنند و در تعامل با قدرتهاي غربي از آنها بازخواست نموده و جبران خسارتهاي مالي و جاني خود را طلب نمايد و به جاي سياست منفعلانه و ذليلانه فعلي سياست تهاجمي را در پيش گيرد و يقينا مورد حمايت ملتهاي مسلمان هم قرار گرفته و جهان مستكر غربي را به انفعال خواهد كشاند. در اين رابطه مطالب زيادي است كه در آينده نزديك تحت عنوان سياست خارجي در تراز انقلاب و گام دوم به رشته تحرير در خواهد آمد. ان شاءالله

|