حكم ولي فقيه؛ حكم استمرار انديشه علامه(ره)
حسن ابراهيم زاده
حكم انتصاب مدير و هيات امناي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) از سوي مقام معظم رهبري را بايد حكمي در تراز پيام معظم له در ارتحال علامه مصباح يزدي و حركتي در امتداد و استمرار ويژگيها و مجاهدتهاي علامه در نگاه رهبري انقلاب بر شمرد.
بيان ويژگيهاي علمي و اخلاقي و مجاهدتهاي هميشگي علامه از سوي مقام ولايت، در حقيقت بيان شخصيت پايانناپذير عالمي بود كه همچون علامه طباطبايي و شهيد مطهري، چندين دهه پس از خود بر حوزه و انقلاب تاثيرگذار بودند. شخصيتي كه نظام اسلامي در ادامه حركت نهضت و انقلاب، هرگز خود را بينياز از آراء و انديشهها و مجموعه شاگردان و مؤسسه كادرسازش نميبيند.
اشاره رهبر معظم انقلاب به «شاگردان ممتاز» و «فرزندان عالم صالح» در پيام تسليت به مناسبت ارتحال علامه و نيز تاكيد ايشان در حكم انتصاب مدير و هيات امناء مبني بر اينكه «اين مؤسسه مبارك بايد بر اساس اهداف ترسيم شده به وسيله خود آن عالم فقيد دنبال شود»، نشان از اميد ولي فقيه به رويشهاي اين مؤسسه و نهالهاي به ميوه رسيده آن، توسط باغبان انديشه در دهههاي پيش روست. بيشك تحقق اين حركت مستمر، حضور ميداني پررنگتر شاگردان علامه را ميطلبد. همين شناخت رهبر انقلاب از مانايي و پويايي انديشه و آراء علامه و تاثيرگذاري «شاگردان ممتاز» او بود كه باعث شد مقام معظم رهبري در چينش هيات امناء و انتصاب مدير آن، جمعي از شاگردان ممتاز او را انتخاب كند. هيات امنايي كه به خوبي ميتواند گذشته را به آينده و آينده را به گذشته مؤسسه امام خميني(ره) پيوند زند و در اين پيوند، منويات مقام وليفقيه و شخص علامه ضمانت اجرايي پيدا كند. بايد اذعان كرد كه آراء و انديشههاي اين عقبه تئوريك در عرصه پژوهش و آموزش و تبليغ، ضمن نيروسازي براي نظام و حوزه انقلابي، به دفاع از مباني انقلاب اسلامي در برابر جريانهاي التقاطي و انحرافي ميپردازد.
انتصاب آيتا... حاج شيخ محمود رجبي به مديريت مؤسسه امام خميني(رة) از سوي رهبر معظم انقلاب كه يكي از برجستهترين شاگردان علامه است، نشان از دغدغه ولي فقيه در استمرار حركت علامه در اين مركز علمي دارد.
در كنار آيتا... رجبي كه خود از اعضاي جامعه مدرسين حوزه علميه قم و عضو شوراي عالي حوزههاي علميه و فقيهي پارسا و متواضع است، قرار گرفتن فيلسوفي متاله و صاحب ايده حاج شيخ غلامرضا فياضي كه در مرزباني از اعتقادات مكتب اهل بيت(ع) جا پاي استادش علامه مصباح ميگذارد، حاج شيخ محمدي عراقي با پيشينه و تجربههاي فراوان بهويژه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و سازمان تبليغات اسلامي، حاج شيخ علي مصباح از شاگردان ممتاز و داراي تحصيلات دانشگاهي كه از نزديك فضاي علمي غرب را مشاهده كرده و حاج شيخ مجتبي مصباح از شاگردان ممتاز و مسلط بر جريانهاي فكري و فرهنگي روز، نشان از چينش عالمانه و كارشناسانه رهبري معظم انقلاب در انتصاب مدير و هيات امناء دارد. هيات امنايي با جامعيت كامل با چند ويژگي ديگر از جمله ولايتمداري، انقلابيگري، همراه و همقدم مؤسسه امام خميني(رة) از آغاز شكلگيري تا به امروز، صاحب تجربه در چندين دوره فارغ التحصيلي دانشپژوهان، كه همه به سرمايهاي گرانسنگ براي استمرار حركت علامه مصباح تبديل شده است.
اما آنچه بيش از همه به حركت اين منظومه علم و معرفت و تقوا در كنار نوانديشي و روزآمدي به چشم ميخورد، گنجينهاي از نوشتهها، سخنرانيها و بيانات و مواضع منتشر نشده معظم له است كه رزق معرفتي و معنوي نسلهاي آينده به ويژه دانشپژوهان سالهاي آينده مؤسسه است كه به حول و قوه خداوند متعال و توجهات ولي الله الاعظم به يكي از برجستهترين مجموعههاي علمي و حتي تاريخ حوزه علميه قم تبديل خواهد شد كه بايد از هم اكنون و در زمان حيات «شاگردان ممتاز» علامه در جهت ثبت و ضبط آن كوشيد؛ گنجينهاي كه تنها «شخصيت شناسي» و خاطرات و اظهار نظرهاي علامه درباره شخصيتهاي گوناگون ميتواند به يكي از منابع تاريخ معاصر باشد.
از زاويهاي ديگر هم نگاه به سير و سلوك اين هيات امناء و هم تربيت معنوي و اخلاقي شاگردان علامه به گونهاي بوده است كه نه هيات امناء تصميمات خود را خارج از حلقه مشورتي و پيشبرندگي شاگردان ديگر ميبيند، و نه شاگردان ديگر علامه كه برخي از آنان در تراز برخي از اعضاء هيات امناء هستند، نظرات و ديدگاهها و آرمانهاي خود را خارج از نگاه هيات امناء نسبت به تحقق آرمانهاي علامه ميبينند؛ و اين همان شاهكار تربيت روحانيت اصيل و الگويي تربيتي برخاسته از مكتب اهل بيت(ع) است كه علامه در سالهاي دور، در شاگردپروري نصب العين خود ساخت.
بي شك «شاگردان ممتاز» علامه كه عصاره آن امروز در هيات امناي مؤسسه امام خميني(رة) تجلي كرده، در استمرار حركت علامه و آرمانهاي او با همان چالشهايي رو به رو خواهند شد كه شخص علامه رو به رو بود و دشمنان اسلام و انقلاب همانگونه كه از هيچ كوششي براي تضعيف و تخريب علامه فروگذار نكردند، در تضعيف و تخريب هيات امناي مؤسسه نيز به بداخلاقيهاي خود ادامه خواهند داد.
اما آثار ماندگار و به روز علامه در كنار شاگردان ممتاز و مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) كه به تبعيت رهبري انقلاب «يادگار ارزنده و پر بركت عالم فقيه و مجاهد مرحوم آيتا... مصباح است»، با عنايت الهي و توسل به ائمه اطهار(ع) ميتواند اين مؤسسه را همچنان به پايگاه ترويج مباني انقلاب اسلامي و مدافع «اسلام اصيل» در برابر جريانها و گروههاي التقاطي تبديل سازد. بيشك حكم رهبري انقلاب، علامه مصباح را جوانتر و گستره مؤسسه را بيشتر كرده است و بايد منتظر نقش آفريني انديشهها و آراء ايشان در ادامه حركت شكوهمند انقلاب اسلامي باشيم.
|